Cijena uklanjanja gnijezda stršljena i do nekoliko tisuća kuna

04.08.2022.

17:02

Autor: Jasminka Kalčić/Regionalni dnevnik/HTV/IMS

Svake godine bilježimo nekoliko smrtnih slučajeva zbog uboda stršljena.

Svake godine bilježimo nekoliko smrtnih slučajeva zbog uboda stršljena.

Foto: HTV/Patrick Pleul / Pixsell

Svake godine bilježimo nekoliko smrtnih slučajeva zbog uboda stršljena. Odjel za dezinsekciju Istarske županije na dan dobiva nekoliko poziva građana za uklanjanje njihovih gnijezda. Čine to dimnim bombama punim insekticida. 

Ubod stršljena itekako boli, a posebno osjetljive osobe mogu razviti i čak puno težu reakciju - može doći do anafilaktičkog šoka, pa i do smrti ako se na vrijeme ne primi antišok terapija, upozorava dr. sc. Nediljko Landeka, voditelj Odjela za dezinsekciju Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

- U ovo doba godine jako nas puno ljudi zna kontaktirati da su našli gnijezdo stršljena ili osa. Ta gnijezda mogu biti na različitim mjestima, često nepristupačnim, često to budu dimnjaci koji se ne koriste. Posebno je zanimljivo ako se nalazi u nekim pomoćnim prostorijama oko objekta, neke garaže ili kućice za vrtni alat koje ne koristimo često, i tada može doći do efekta iznenađenja. Naglo otvorite vrata i onda dolazi do napada i to može biti jako opasno, objašnjava.

Gnijezdo može izgledati kao velika papirna tvorevina koju stršljeni grade od sažvakane kore drveća. U njoj bude prepuno ličinki i jedinki radilica koje održavaju gnijezdo i hrane ličinke. No, ima lijeka.

- Ako to gnijezdo natopimo insekticidom, on ih jednostavno sve obara - umiruje dr. sc. Landeka u razgovoru za Regionalni dnevnik HTV-a.

Cijena uklanjanja gnijezda kreće se od 1000 do nekoliko tisuća kuna, ovisi o tvrtki i koliko je kompliciran postupak, otkriva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!