Cijene cvijeća veće za 20 do 30%

29.10.2022.

17:17

Autor: Sanja Kos-Bojanić/Hrvoje Povijač/Regionalni dnevnik/HRT

Cijene cvijeća veće su za 20 do 30%

Cijene cvijeća veće su za 20 do 30%

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Pune ruke posla za cvjećare i proizvođače lampiona. Nažalost, ni njih nije zaobišao val poskupljenja, od energenata do prijevoza - pa će i aranžmani biti od 20 do 30% skuplji.

Obrt Rudi na koprivničkoj je tržnici već 30 godina. Još prije nekoliko godina bilo ih je troje, a sada samo oni proizvode svijeće i lampione. Ovih dana, uoči blagdana Svih svetih, imaju mnogo posla.

- Parafin je skuplji 100%. Mi nismo poskupili lampaše 100% posto. I plastika i sve ostalo nam je poskupilo tak da i mi smo malo, rekla je Nina Sabol, vlasnica obrta.

Iako je ponuda u trgovačkim centrima velika, i ovi ručno lijevani lampioni imaju svoje kupce.

- Puno posla nam uzmu trgovački lanci, ali svaki ima svoje, naši su otopljeni, oni su uvozni, ali svaki ima svoje kupce, dodala je Sabol.

Obitelj Vurovec u nekoliko plastenika uzgaja cvijeće. Dobro su se pripremili za blagdan Svih svetih. Teško je izbrojiti sve cvjetne glavice, ali većina ih već ima utabani put do stalnih mušterija.

- Imamo već jako puno stalnih mušterija koji već godinama dolaze k nama i zadovoljni su i vraćaju nam se, imamo slobodnu prodaju na tržnici koju prilagođavamo prema mogućnosti kupaca, rekla je Vesna Vurovec.

Ponuda, a i cijene raznolike. Morali su podići cijene svojih proizvoda, iako ne toliko koliko su porasli troškovi proizvodnje. U svojoj ponudi uvijek imaju i za one plićeg džepa. Ipak, novi su izazovi pred njima.

- Ove godine budemo gasili zimsku proizvodnju zbog poskupljenja i lož ulja i sječke i peleta tak da ne budemo imali zimsku proizvodnju na žalost. Imali smo je sve ove godine, moramo se prilagoditi, mi mali moramo nekako isplivati jer nas veliki gutaju. Imamo velike proizvođače, velike uvoznike, tako da se mi moramo nekako prilagoditi situaciji, dodala je Vurovec.

Cijene cvijeća već su sada više 20 do 30% u odnosu na prošlu godinu jer su porasli svi ulazni troškovi, grijanje, sjeme, transport. Sa svim se tim suočava i cvjećarica Irena. 18 godina vodi cvjećarski obrt. Njezine su kreacije prepoznate u Koprivnici pa zahtjeva ima više nego što ih može primiti.

- Situacija u cvjećarstvu je jednaka kao i lani jer smo lani bili opterećeni krizom kovida, krizom nedostatka cvijeća, a ove godine je problem što nam je cvijeće dosta poskupjelo ne samo cvijeće već i repromaterijal, rekla je Irena Kovačić, predsjednica Sekcije cvjećara, Hrvatska obrtnička komora.

I ponuda uvoznog cvijeća na veletržnicama nije kao prijašnjih godina. Uz to nema dovoljno radnika pa ne iznenađuje podatak da je domaćih cvjećarskih obrta sve manje.

- Nažalost, nas je sve manje, ne samo kod nas u Koprivnici, nego diljem Hrvatske sve je manje cvjećara koji bi radili u svojim radionicama, obrtima, dodala je Kovačić.

A na kraju priče zadnju riječ imaju kupci. Pritisnuti sve većim troškovima, biraju gdje je najpovoljnije, ali razumiju zašto su cvijeće i lampioni skuplji. Tradicija prije svega, pa će se bez obzira na kupovnu moć za blagdan Svih svetih, u spomen na drage pokojnike, zavući ruku dublje u džep i potrošiti i ono što tek trebamo zaraditi. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!