Polako svi nabavljamo namirnice za blagdanski stol. Naša se riječka ekipa uputila na gradsku tržnicu, provjeriti kakva je ponuda i cijene. Na štandovima ima svega - od voća i povrća, mesa do plave i bijele ribe. Cijene visoke, a kupaca nažalost, sve manje. A oni koji kupuju to čine "na kapaljku".
Nema čega nema! Od agruma, raznog domaćeg i stranog voća, povrća - do prvoklasne ribe na gradskoj ribarnici. Ponuda za čistu peticu, no cijene bi mogle dobiti - vrlo nisku ocjenu!
Na gradskoj tržnici uvijek ista priča - prodavači tvrde da su dizali cijene, a nisu. Dok kupci tvrde kako cijene nisu nikada bile više! Svima ostaje za izabrati - hoće li kupiti domaće proizvode ovdje nešto skuplje ili jeftinije uvozne u trgovačkim centrima.
I zato nema velike gužve među štandovima. Ono malo kupaca, jasno nam je reklo!
Skupo i preskupo! Ovo nije za žive ljude, nisu nam primanja da možemo ovo zadovoljiti. Grozne, strašne, moja mirovina je takva da sve više ne mogu izaći, samo se neke od izjava građana.
Na ribarnici najviše se kupuje plava, jeftinija riba!
- Cijene su takve kakve jesu. Ima i plave ribe, normalne cijene 3, 4 eura, za srdelu tako i inćun, oslića od 8, 10, 13 eura, divlje ribe od 20, 30, 40, ovisno o kojoj se ribi radi, škampa ima, uglavnom ribe ima, rekla je prodavačica Irena.
Za kilogram škampa izdvojiti treba između 25 i 50 eura, ovisno o veličini. Ni cijene mesa, ne obećavaju.
- Cijene jesu išle nešto gore, robe će biti i za blagdane svatko uštedi pa ako nema cijele godine, za blagdane ima! Kolika će biti cijena odojka? Za sada je devet i pol, a hoće li ostati ovisi o cijenama žive stoke, zaključuje mesar Božo Smrekar.
Čini se kako su pred nama skupi blagdani. Uz jelku, kojih još nema na tržnici, i blagdanski stol za božićne i novogodišnje blagdane, nešto kolača i pića - trebat će izdvojiti pravo malo bogatstvo. Samo je pitanje, koliko će si Riječana to moći priuštiti.