19:42 / 13.02.2021.

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

U ponedjeljak stiže protokol za cijepljenje

Cijepljenje

Cijepljenje

Foto: Nikolina Ćosić / Dnevnik/IMS/HRT

Više otkrivenih slučajeva cijepljenja preko reda proteklih dana otvorilo je niz pitanja. Ponajprije, tko se i gdje mogao cijepiti viškovima cjepiva te zašto ne postoji službeni protokol kojim bi se to reguliralo, a da se ne baci ni jedna spasonosna doza. Neslužbeno doznajemo, takav protokol trebao bi biti donesen u ponedjeljak.Reporterka HRT-a Nikolina Ćosić je za Dnevnik HTV-a rekla kako će nakon otkrivanja ovih slučajeva trebalo točno definirati tko ima pravo na višak doza cjepiva.

Ministar Vili Beroš je rekao kako se protokol glede viška cjepiva treba objaviti u ponedjeljak. On je objavio na Facebook profilu kako su sve zdravstvene ustanove koje provode cijepljenje dobile uputu da istraže provode li se cijepljenja po kriterijima prioritetnosti. Te tamo gdje se ustanove odstupanja od toga će se definirati tko je odgovoran za to.

Mnogima nije jasno kako dolazi do viška cjepiva. Pfizerovo cjepivo kada se otvori doza bi se trebala iskoristiti u periodu od 6 sati. Ako se u tom periodu nađu osobe koje se ne mogu cijepiti, onda dolazi do viška cjepiva. Isto tako, jedna je bočica deklarirana za 5 doza cjepiva, no nerijetko je da se iz nje izvuče 6 pa i 7 doza cjepiva, što također stvara višak doza cjepiva.

U tim su situacijama liječnici ti koji odlučuju koga će cijepiti te se tako dolazi do cijepljenja preko reda.

Unatoč tome što se pojavljuje višak doza cijepljenja, još uvijek ne postoji protokol o tome što se u ovakvim situacijama treba činiti. Kako se 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!