15:19 / 28.07.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Ćorić: Pitanje divljeg odlagališta otpada u Pribislavcu bit će riješeno

Ćorić i Kajtazi obišli su divlje deponije u romskom naselju

Ćorić i Kajtazi obišli su divlje deponije u romskom naselju

Foto: Vjeran Žganec Rogulja / PIXSELL

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u srijedu je najavio da će pitanje divljeg odlagališta otpada na području Pribislavca biti riješeno u sljedećim mjesecima.

Ćorić je obišao romsko naselje u Pribislavcu u Međimurskoj županiji kako bi pomogao u pronalasku održivog rješenja za sanaciju ilegalnih odlagališta otpada, o čemu je razgovarao sa saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem, koji je i inicirao sastanak, te s načelnikom Općine Pribislavec Matijom Ladićem.


Prema Ladićevim riječima, problemi s ilegalnim odlagalištima su evidentni, a u posljednje vrijeme u romskom naselju često dolazi i do paljenja otpada i požara.


Ministar Ćorić kazao je da je Kajtazi taj problem u više navrata komunicirao prema Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.


- Dogovorili smo se da dođemo ovdje i da vidimo na licu mjesta kako to zapravo izgleda jer tek tada čovjek stvori pravu sliku problema koji je ovdje eskalirao, rekao je Ćorić i obećao da će pitanje divljeg odlagališta na području Pribislavca biti riješeno u sljedećim mjesecima - jednom zauvijek.


Ćorić je rekao i da je svjedočio nerazumijevanju pojedinaca koje može eskalirati ako nema razgovora.


- To je ono što ne želimo i što nam uopće nije potrebno. Pripadnici romske nacionalne manjine, kao i svake nacionalne manjine i hrvatskog naroda u Hrvatskoj moraju osjećati sva prava, ali isto tako i poštivati sve obveze koje pred njima stoje, poručio je ministar.


Kajtazi je zahvalio hrvatskoj Vladi i ministru Ćoriću te naveo da je u Međimurskoj županiji oko 12 tisuća Roma, da aktualni problem zapravo traje već nekoliko godina, a da jedinice lokalne samouprave ne rade dovoljno na uređivanju romskih naselja, kao ni na zapošljavanju Roma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!