16:55 / 08.02.2022.

Autor: Hina/HRT

Ćorić: Vlada će reagirati i vezano za struju i plin

Tomislav Ćorić

Tomislav Ćorić

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

Da Vlada nije reagirala odlukom o ograničavanju cijena goriva, ono bi danas bilo skuplje za dvadesetak lipa po litri, izjavio je nakon koalicijskog sastanka ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić. Najavio je da će Vlada "u istom smjeru" djelovati i kada je riječ o drugim energentima, prije svega struji i plinu.

Vjeruje da će idući tjedni donijeti smirivanje cijena na tržištu nafte i njezinih derivata. Na pitanje zašto su u Hrvatskoj cijene goriva najveće u okruženju, odgovorio je da je struktura tih cijena godinama poznata i ne mijenja se te da se iz PDV-a kao bitne sastavnice tih cijena financiraju brojne javne potrebe.

Vlada je u ponedjeljak na telefonskoj sjednici donijela uredbu kojom je odredila najviše cijene naftnih derivata i to za litru Eurosupera95 u visini od 11,37 kuna, Eurodizela od 11,29 kuna te Eurodizela BS plavog od 6,5 kuna za litru, sve s PDV-om. Te cijene vrijede najduže 30 dana.

Upitan pak trebali Vlada izići s mjerama protiv poskupljenja energenata prije konce veljače, odgovorio je da je to optimalan rok te da će Vladi u fokusu biti kućanstva i ugrožene skupine, ali da neće zaboraviti ni gospodarstvo. Ponovio je i kako računi za plin u Zagrebu nisu trebali biti povećani, a onima koji su suočeni s poskupljenjem preporučio je da potraže pravnu zaštitu, posebno ako su ugovori o opskrbi jednostrano aneksirani.

Korekcije cijene vode

Kada je riječ o prigovorima iz pojedinih gradova po kojima slijedi poskupljenje vode, Ćorić je odgovorio da je jedan od glavnih ciljeva reforme vodnog gospodarstva ujednačavanje cijena u cijeloj Hrvatskoj. Cijene će negdje narasti a negdje pasti i uravnotežiti se na cijelom teritoriju, rekao je Ćorić i naglasio da se radi o korekciji cijena od nekoliko kuna mjesečno.

Osvrnuo se i na najavljenu mogućnost referenduma u Ivancu zbog poskupljenja vode i ustvrdio da referendum ne bi bio zakonit, te ne bi bio referendum koji žele građani, nego lokalne političke elite.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!