Ćorić odgovorio Vanđeliću: Hrvatskoj je u interesu da Ina što bolje posluje

08.02.2022.

15:45

Autor: HRT

Tomislav Ćorić i Damir Vanđelić

Tomislav Ćorić i Damir Vanđelić

Foto: HTV / PIXSELL

- Teze da je hrvatska nafta negdje otišla je isto kao da kažete da je komad plaže hrvatski i da nitko drugi na taj komad ne treba doći, izjavio je rekao je nakon koalicijskog sastanka ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.
Tako je odgovorio na istup bivšeg šefa Fonda za obnovu i bivšeg člana Nadzornog odbora Ine Damira Vanđelića prema kojemu nadležno ministarstvo nije izdalo uporabnu dozvolu za naftovod od Rijeke do Siska, zbog čega se domaća nafta ne prerađuje u Rijeci nego u Mađarskoj.

- Vlasnik iscrpljene nafte je Ina, nakon što podmiri obveze prema državi, te ona odlučuje kako će dalje se njom raditi. Vanđelić to zna, kaže Tomislav Ćorić, ali "sada očito promišlja malo drugačije".

- Ja kao ministar, tu sam da štitim interes RH, a interes je da je Ina posluje što je bolje moguće. Ako se netko vodi logikom da je to drugačije, onda neka donese dokaze, poručio je Ćorić. 

Damir Vanđelić, danas je na Fecebooku ponovio kako Vlada odlučuje ne naplatiti stotine milijuna kuna Ini čime povećava vrijednost onoga što navodno želi kupiti. 

- (...) Istovremeno dok raznim odlukama diže vrijednost Ini, Vlada ne koristi druge bitne elemente za pregovore oko otkupa, pa tako, primjerice Janaf, iako tehnički spreman, gotovo deset godina ne dobiva uporabnu dozvolu za tok nafte Sisak-Rijeka i nafta ide većinom u Mađarsku, mijenja se Zakon o energiji umjesto da se ojača obveze oko sanacije zemljišta nakon prestanka rada energetskog objekta Rafinerije Sisak, čudno prestaje kazneni progon vezano uz prijavu HANFA-e oko nelegalnog trgovanja dionicama, ne traži se od DORHA da pokrene ništetnost ugovora nakon pravomoćne presude Sanaderu, mijenja se Zakon o privatizaciji Ine", napisao je između ostalog, Vanđelić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!