19:00 / 29.11.2020.

Autor: Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Ćorušić: KBC Zagreb ostao bez 20 posto kadra, ali pacijenti nisu zakinuti

-

-

Foto: - / -

Ćorušić je rekao kako opadaju kontrolni pregledi, jer sami pacijenti ne dolaze na preglede.
Ravnatelj KBC-a Zagreb profesor Ante Ćorušić rekao je u Dnevniku HTV-a da je KBC Zagreb najveća državna bolnica i jedina bolnica nulte kategorija koja ima oko šest tisuća zaposlenika, od toga pet tisuća zdravstvenih djelatnika. Naglasio je da se snalaze u skladu sa situacijom te da raste incidencija novozaraženih pa je tako i osoblje KBC-a Zagreb više izloženo riziku. ➡️ Koronavirus - nove informacije ➡️ Uhićen zbog kaznenog djela širenja i prenošenja zarazne bolesti
➡️ Od ponedjeljka epidemiološko testiranje u splitskoj Trajektnoj luci
➡️ Frka-Petešić: Premijer je dobro, sutra vodi sjednicu Vlade

"KBC Zagreb ostao bez 20 posto kadra"

Dodao je da su 103 medicinska djelatnika (liječnici i medicinske sestre) pozitivna na COVID-19, a 137 ih je u samoizolaciji. Ćorušić je kazao da je od ukupnog broja djelatnika više od tristo zaraženo.

Poručio je da je KBC Zagreb ostao bez 20 posto kadra jer, osim zaraženih i onih koji su u samoizolaciji, KBC Zagreb posudio je svoje djelatnike ostalim bolnicama ili centrima poput KB-a Dubrava, Infektivnoj bolnici "Dr. Fran Mihaljević" te Varaždinu i ostalima.

Ćorušić: Pacijenti nisu zakinuti, prioritetni programi i dalje rade

Ćorušić je naglasio da uza sve probleme pacijenti nisu zakinuti jer se svi prioritetni programi nastavljaju raditi i do petka nije odgođena nijedna operacija. Istaknuo je da prioritet i dalje imaju onkološki pacijenti, djeca te bolesnici koji zahtijevaju hitnu intervenciju. Dodao je da nijedna klinika ni zavod u KBC-u Zagreb nisu ispali iz pogona, a radi se uobičajenim kapacitetom, pa čak i velik dio hladnog programa.

"Povećani kapaciteti za Covid pozitivne pacijente"

Ćorušić je rekao kako opadaju kontrolni pregledi, jer sami pacijenti ne dolaze na preglede. Kazao je kako je Rebro imalo osam jedinica za izolaciju Covid pozitivnih pacijenata, a sada su se proširili na 18 jedinica. Poručio je da je prije par tjedana Hitna pomoć dovozila velik broj Covid pozitivnih pacijenata te su neke morali priključiti i na respiratore jer su bili životno ugroženi, te su ih premjestili u KB Dubravu. Ćorušić je rekao kako su zbog takvih situacija povećali kapacitete za još dodatnih 37 postelja.

"Postoji i plan C"

- U slučaju katastrofične varijante koja se može dogoditi, imamo i varijantu C - Kliniku za psihijatriju bi izmjestili u bolnicu Sveti Ivan na Jankomiru, pa ti time dobili još 60 postelja za pacijente koji bi čekali premještaj, rekao je ravnatelj KBC-a Zagreb.

Ćorušić je naglasio kako je Vlada donijela mjere sukladno mjerama drugih članica Europske unije, te da te mjere treba poštivati i treba ih se pridržavati.

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!