Ćorušić: Spreman sam braniti svoje liječničko postupanje

16:42 / 24.05.2022.

Autor: HRT

Ante Ćorušić u emisiji Nedjeljom u dva

Ante Ćorušić u emisiji Nedjeljom u dva

Foto: HRT / HTV

Ne prestaju reakcije nakon gostovanja ravnatelja KBC-a Zagreb Ante Ćorušića u našoj emisiji Nedjeljom u dva. Podsjetimo, Ćorušić je u emisiji potvrdio da je svojevremeno uklonio zdravi jajnik pacijentici te usput otkrio i njezin identitet. Slučaj je komentirao i ministar zdravstva, a priopćenjem i Ćorušić. 

"Nastavno na nedavne učestale medijske napise, na moje gostovanje u emisiji Hrvatske radiotelevizije “Nedjeljom u 2” od 22. svibnja 2022., a posebno u odnosu na posljednje objavljene tekstove na portalu “Index.hr” i u tjedniku „Nacional“ od 17. i 24. svibnja 2022., slobodan sam obratiti se javnosti ovim putem.

"Ne radi se o 'nesavjesnom liječenju'" 

U odnosu na navode o "pogrešno odstranjenom jajniku", ponavljam kako sam stava da se ne radi o "nesavjesnom liječenju", što sam bio spreman dokazivati i sudskim putem, a do čega, po tadašnjem savjetu pravnika, nije došlo zbog već obrazloženih razloga. Smatram da bi danas vještačenje u postupku dokazalo upravo suprotno.

Ne ulazeći u detalje samog slučaja, bitna je okolnost kako ni sama pacijentica nije smatrala potrebnim poduzeti nikakve druge mjere kojom bi se ispitala moja odgovornost te ispitao moj dotadašnji, kao i daljnji rad u struci. Ističem kako nijedan drugi postupak povodom spornog događaja nije pokrenut, a ja sam tada bio kao i danas spreman svoje liječničko postupanje braniti pred stručnim povjerenstvima i komisijama, kao i mjerodavnim institucijama.

"Nisam javno iznio nikakve relevantne okolnosti slučaja"

Ujedno, a s obzirom da se javno spominje potencijalna povreda prava pacijenata sukladno Zakonu o zaštiti prava pacijenata, ističem da nisam javno iznio nikakve relevantne okolnosti slučaja, a koji već nisu bili prethodno dostupni javnosti putem gore već navedenih medija, pri čemu naglašavam da navodi vezani za navedeni slučaj nisu predstavljali činjenično očitovanje o slučaju, već prvenstveno moj osobni – profesionalni sud na postavljeno pitanje.

Međutim, govoreći o konkretnom slučaju, žalim što pozitivni ishodi ostvareni za pacijenticu, a kao rezultat mog djelovanja, nisu doprli do javnosti, za razliku od negativnih okolnosti koje je voditelj istaknuo.

Demantij navoda o nasilništvu

Ujedno, u odnosu na nedavne objave elektroničke publikacije www.index.hr te medija „Nacional“ u kojima se mene opisuje kao navodnog obiteljskog nasilnika te nositelja oružja, a koje informacije prenose i drugi mediji, ovim putem demantiram objavljeno te naglašavam da ću zaštitu svojih prava i interesa zatražiti sudskim putem".

Izjava koja je izazvala buru reakcija

"Ultrazvuk zna pogriješiti stranu, ono što je ultrasoničaru lijevo pacijentici je desno. Računao sam da je on učinio zabunu. Međutim, ja sam odstranio taj desni jajnik. Lijevi mi se činio urednim i na histološkom nalazu su nađene te paratubalne ciste i uredno tkivo jajnika. To je točno, zbog toga je plaćena ta odšteta. (...) priznajem da sam počinio pogrešku koja nije bitno utjecala na život te žene."

Izjava je to ravnatelja najveće bolnice u Hrvatskoj koja je šokirala dio javnosti, a udrugu pacijenata potaknula da zatraži njegovu ostavku.


Zibar: Povjerenstvo je zatražilo očitovanje od Ćorušića 

Predsjednica Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju Hrvatske liječničke komore (HLK) Lada Zibar potvrdila da su zatražili očitovanje od ravnatelja KBC-a Zagreb Ante Ćorušića zbog mogućeg kršenja Kodeksa medicinske etike i deontologije za koje on ima 15 dana. Komora je očitovanje zatražila samostalno, odnosno bez da su dobili prijavu.


- Nismo zatražili očitovanje vezano uz sam sadržaj medicinskog postupka. (...) Zatražili smo očitovanje vezano uz njegov nastup u kojem bi moglo biti kršenja Kodeksa medicinske etike i deontologije vezano uz čuvanje liječničke tajne, rekla je Zibar. Nije htjela prejudicirati kakva će biti odluka Povjerenstva, naglasivši samo da se liječnik uvijek mora pridržavati Kodeksa i drugih odredbi koje određuju njegovo stručno i etičko postupanje, a to znači da sve ono što sazna o pacijentu predstavlja medicinsku odnosno liječničku tajnu.

Potvrdila je da je u Hrvatskoj već bilo slučajeva otkrivanja liječničke tajne, no, ne zna kakve su bile sankcije jer o njima ne odlučuje Povjerenstvo već Časni sud. Na pitanje je li ikada ijedan liječnik u Hrvatskoj ostao trajno bez licence, Zibar je odgovorila ne zna za takav slučaj.

Detalje čeka Odbor za zdravstvo, ali i resorni ministar

Ministarstvo zdravstva danas je potvrdilo da je upoznato s inicijativom za preispitivanje Ćorušićeve odgovornosti koja je, kako navode, upućena i HLK i Agenciji za zaštitu osobnih podataka. Svaka od navedenih institucija očitovat će se o tome u dogledno vrijeme, dodali su iz Ministarstva. Očitovanje Ministarstva zdravstva zatražit će saborski Odbor za zdravstvo, najavila je predsjednica Odbora Renata Sabljar Dračevac. Zna se tko bira Upravno vijeće i to će upravno vijeće reagirati u skladu s političkom odukom, dodala je.

- Postoje tijela koja se time bave i ona će dati pravorijek i meni dati kao ministru na stol njihovo odlučivanje. Ja kao ministar nemam ingerencije za odlučivanje u ovakvim slučajevima, poručio je ministar zdravstva Vili Beroš. Na pitanje treba li ravnatelj Ćorušić otići, odgovorio je kako ne može ništa "misliti dok ne dobije analiza odgovarajućih institucija". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!