COVID-19 - najnovije informacije

19.10.2020.

07:13

Autor: Nikolina Ćosić/Dnevnik/IMS/M.M./HRT

default error photo
U posljednja 24 sata zabilježena su 393 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2.
U posljednja 24 sata zabilježena su 393 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5070. Među njima je 571 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 35 pacijenata. Preminulo je 11 osoba, najmlađa 1981. godište.

➡️ Lauc: Zagrepčani, blizu smo vrhunca epidemije, ostanite doma     
➡️ Epidemiološka slika u Europi ubrzano se pogoršava, najveće žarište Češka  

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 25.973 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 374 preminulo, ukupno se oporavilo 20.529 osoba od toga 476 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 21.329 osoba. Do danas je ukupno testirano 400.636 osoba, od toga 3.636 u posljednja 24 sata.

● Zbog pogoršane epidemiološke situacije, pulsko Sveučilište Jurja Dobrile od utorka prelazi na online nastavu, potvrdio je u ponedjeljak za Hinu rektor Sveučilišta prof. Alfio Barbieri. Opširnije

Goranka Petrović, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u emisiji U mreži Prvog rekla je kako se i ovaj tjedan očekuje rast broja novooboljelih. No nada se da će se dosljednom primjenom mjera koje su donesene, ali i onih koje će tek biti, ipak zaustaviti daljnji porast broja oboljelih. Opširnije   ● Epidemija izazvana koronavirusom promijenila je mnogo toga, još učimo kako se zaštititi i kako se ponašati u pojedinim situacijama, primjerice kako pravilno nositi zaštitnu masku. Specijalist zaštite na radu Službe za epidemiologiju Bruno Cvetković rekao je kako najviše griješimo kada nakon nošenja masku spremimo u džep ili odložimo na stol. Istaknuo je kako bi bilo najbolje imati vrećicu ili kutiju i ondje ju odložiti. ● Gostujući u središnjem Dnevniku, epidemiolog i član Znanstvenog savjeta Vlade Branko Kolarić rekao je da su u Hrvatskoj moguće i dvije tisuće zaraženih na dan te da će se mjere morati postrožiti. 

Podaci županijskih stožera:

● Na području Virovitičko-podravske županije 18 je novozaraženih koronavirusom, izvijestio je u ponedjeljak županjski Stožere civilne zaštite. Testirano je 124 uzoraka, 80 ih je obrađeno, a 62 su negativna. U virovitičkoj bolnici trenutno je hospitalizirano je petnaest pacijenata. U KBC-u Osijek su tri pacijenta s područja Virovitičko-podravske županije. Dvoje ih je na respiratoru, a jedan je na Klinici za infektologiju. Jedna je osoba puštena na kućno liječenje. U samoizolaciji je  408 osoba.

● U protekla 24 sata u Krapinsko-zagorskoj županiji zabilježeno je 47 novooboljelih od koronavirusa. Radi o nalazima uzoraka uzetih od 15. do 17. listopada, čakaju se rezultati testiranja od jučer, 35 uzoraka, i ono što je danas testirano. Ukupno imaju 504 pozitivne osobe. Ozdravilo je 29 osoba.

● U Gradu Zagrebu u protekla 24 sata zabilježena su 192 nova slučaja zaraze koronavirusom. U Domovima za starije i nemoćne jedna je osoba pozitivna na Covid-19. Pozitivan nalaz potvrđen je i kod šest učenika i četiri nastavnika osnovnih škola, te 17 učenika srednjih škola. Posljedično tome u samoizolaciji nalazi se 372 učenika i četiri nastavnika osnovnih škola i 315 učenika srednjih škola. Trenutno u Zagrebu aktivno je 1502 slučaja, a u samoizolaciji nalazi se 7125 osoba. Opširnije   ● U Zagrebačkoj županiji potvrđena su 54 nova slučaja zaraze koronavirusom, a jedna je osoba iz Kloštar Ivanića umrla. U osnovnoj školi u Dugom selu jedan je razredni odjel u samoizolaciji nakon što je učeniku potvrđena zaraza koronavirusom, a samoizolacija je određena i učenicima jednog razreda osnovne škole u Velikoj Gorici zbog pozitivnog djelatnika, navodi se u priopćenju Zagrebačke županije.

● U Splitsko-dalmatinskoj županiji zabilježene su 22 osobe zaražene koronavirusom, a umrla je jedna osoba. Ukupno se 1774 osoba nalazi u samoizolaciji, na bolničkom liječenju su 33 Covid pozitivne osobe, dok se tri osobe nalaze na respiratoru. Prema podacima iz Kliničkog bolničkog centra (KBC) Split u protekla 24 sata umro je 77-godišnji muškarac koji je uz brojne komorbiditete bio pozitivan na koronavirus.

● U Varaždinskoj županiji 14 je novozaraženih koronavirusom, a povećava se broj osoba s težom kliničkom slikom. Zabrinjavajuće je da u 13 od 14 slučajeva izvor zaraze nije poznat, da su novooboljeli većinom osobe starije životne dobi te da su nove četiri osobe hospitalizirane. Zbog novih slučajeva u još jednoj srednjoškolskoj ustanovi više razrednih odjeljenja prebačeno je na online nastavu. Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin su 23 osobe s težom kliničkom slikom, od kojih su 22 na kisiku, a jedna na respiratoru. Na liječenju kod kuće trenutno je 218 osoba.

● U Međimurskoj županija šest je novopozitivnih osoba. Jedna od njih ima prebivalište u Međimurskoj, ali boravište u drugoj županiji. Trenutno je 242 aktivna slučaja pozitivnih na virus COVID 19. Hospitalizirano je 19 pacijenata i nitko nije na respiratoru. Nažalost preminula je jedna osoba visoke životne dobi (86 godina) s uznapredovalim kroničnim dodatnim bolestima. Za sada je virus potvrđen u dvije ustanove za starije i nemoćne osobe kod korisnika i djelatnika.

● U Vukovarsko-srijemskoj županiji potvrđeno je 46 novih slučajeva zaraze koronvirusom. Na bolničkom je liječenju 26 osoba, a u samoizolaciji 971 osoba.

● U Osječko-baranjskoj županiji 36 osoba pozitivno je na koronavirus. Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek i danas se nalazi 55 pacijenata koji su oboljeli od COVID-19 od kojih je šest na respiratoru. Preminula je jedna osoba (1935. godište) s područja Čepina i imala je niz drugih komorbiditeta. Epidemiolozi su odredili samoizolaciju za 92 nova kontakta oboljelih osoba, pa se na području te županije u samoizolaciji nalazi ukupno 2.183 osobe.

● Novih 11 slučajeva zaraze koronavirusom bilježi Brodsko-posavska županija, gdje su noćni klubovi označeni kao najčešći kršitelji epidemioloških mjera. Županijski Stožer civilne zaštite izvijestio je da su u županiji trenutno 84 osobe pozitivne na koronavirus, devet ih je u bolnici, a jedna je na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno je 455 osoba.

● Na području Zadarske županije osam je novooboljelih osoba od koronavirusa. Riječ je o populaciji mlađe i srednje životne dobi. U Općoj bolnici u Zadru na svim COVID odjelima hospitalizirano je 14 bolesnika od kojih je dva na respiratoru. U Specijalnoj bolnici Biograd na moru liječi se četiri bolesnika oboljelih od koronavirusa. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije.

● S područja Ličko-senjske županije četiri su novooboljele osobe od COVID-19. Dvije oboljele osobe su s područja Gospića te po jedna oboljela osoba s područja Novalje i Perušića. U Senju je zaražen jedan kineski radnik. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 460 osoba.

● U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđeno je 13 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Među novozaraženim osoba jedan je učenik jedne bjelovarske srednje škole te će slijedom toga jedan razred u samoizolaciju te jedan učitelj osnovne škole s područja grada Garešnice uslijed čega će 5 razreda u samoizolaciju. Također, među novooboljelima jedan je zdravstveni djelatnik.

● Tri nova slučaja zaraze koronavirusom bilježi Istarska županija. Sva tri su vezana za zdravstvene djelatnike, a u pulskoj bolnici umro je zaraženi 83-godišnjak iz Poreča. Pod mjerama samoizolacije su 174 osobe. Opširnije  

● Na području Šibensko-kninske županije jedna osoba je oboljela od COVID-19 infekcije, a radi se o štićeniku Cvjetnog doma u Šibeniku. Trenutno je 45 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. Četiri osobe se liječe na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 200 osoba.

● U Sisačko-moslavačkoj županiji šest je novooboljelih osoba. Riječ je o četiri osobe s područja grada Siska te dvije s područja općine Lekenik.

● U Primorsko-goranskoj županiji tri su novooboljele osobe, rekao je u emisiji Dobro jutro Hrvatska glavni epidemiolog Dobrica Rončević.  Virus je probio i u neke odgojne ustanove, tako da su dvije vrtićke skupine u samoizolaciji, te ukupno četiri razreda u srednjim i osnovnim školama. Opširnije   ● Na području Koprivničko-križevačke županije tri su nova slučaja bolesti COVID-19. Na bolničkom liječenju je 28 osoba. Od početka pojave koronavirusa na području županije zabilježena su ukupno 322 slučaja zaraze,  a u samoizolaciji je trenutačno 170 osoba.

● U Požeško-slavonskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji nema novozaraženih osoba.

Koronavirus u svijetu

Wales će uvesti dvotjedni "lockdown" i svi će osim nužnih radnika morati ostati kod kuće u borbi protiv ubrzanog širenja drugog vala zaraze koronavirusom. "Lockdown" stupa na snagu u petak i trajat će do 9. studenog. Svi osim nužnih radnika će raditi od kuće. Maloprodajni lanci, ugostitelji, turistička poduzeća i vjerske ustanove morat će se zatvoriti. Opširnije   

● Zbog povećanog broja novozaraženih Austrija od petka uvodi strože mjere protiv širenja koronavirusa koje se prije svega odnose na pravila o okupljanju, priopćila je vlada u Beču. Opširnije   

● U Bosni i Hercegovini potvrđeno je 540 novih slučajeva zaraze koronavirusom što je manje od prošlotjednih dnevnih rekorda, ali je nešto manji i broj uzoraka koje u toj zemlji testiraju tijekom vikenda. Opširnije   

● U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 2673 testa potvrđeno 537 novih zaraza koronavirusom, a jedan je oboljeli umro, objavila je slovenska vlada, koja je proglasila stanje epidemije Covida-19 za cijelu državu u idućih 30 dana. Riječ je o jednoj vrsti izvanrednog stanja, s mogućnošću daljnjeg pooštravanja epidemioloških mjera i restrikcija. Slovenska vlada broj okupljanja ljudi na jednom mjestu smanjila je s deset na najviše šest, a od sutra navečer uvodi se i zabrana kretanja noću od 21 sat do 6 ujutro. Opširnije    

Europska agencija za lijekove (EMA) mogla bi početkom iduće godine odobriti tri cjepiva protiv Covida-19, izjavio je izvršni direktor agencije. Opširnije   

Poljska planira otvoriti privremenu bolnicu na nacionalnom stadionu u Varšavi u jeku vrhunca epidemije koronavirusa i preopterećenoga zdravstvenog sustava, rekla je vlada u ponedjeljak. Poljska je zabilježila nove dnevne rekorde u broju zaraženih u proteklim tjednima, a liječnici su prijavili nedostatak osoblja, bolničkih kreveta i opreme. Opširnije  

● Broj zaraženih koronavirusom u svijetu prešao je u ponedjeljak granicu od 40 milijuna ljudi, piše Reuters na temelju svojih evidencija, a s dolaskom hladnih dana na sjevernu Zemljinu polutku pandemija se sve brže širi. Opširnije   

● Iako se gotovo sav dokumentirani prijenos koronavirusa dogodio u zatvorenim prostorima, stručnjaci kažu da je opravdano nositi masku i na otvorenom jer malen rizik od zaraze postoji i ondje. To se ponajprije odnosi na događaje gdje ljudi stoje blizu jedni drugima i dulje vrijeme razgovaraju, poput političkih skupova ili zabava na otvorenom. Opširnije   

● Talijanski premijer Giuseppe Conte dodijelio je gradonačelnicima ovlasti koje im omogućuju da od 21 sat zatvaraju trgove kako bi zaustavili okupljanje većeg broja građana u sklopu novih mjera suzbijanja bolesti COVID-19. Italija je bila prva europska zemlja koja se našla na udaru te bolesti i, prema službenim podacima, s ukupno 36.543 smrtna slučaja od izbijanja pandemije u veljači ove godine druga je na crnoj listi, nakon Velike Britanije. Opširnije  

● U Češkoj, gdje je epidemija također eksplodirala, sinoć su se u Pragu zbog uvođenja novih restriktivnih mjera sukobile snage reda s ljubiteljima nogometa i hokeja na ledu, koji su prosvjedovali zbog zabrane svih sportskih natjecanja, ali i zbog zatvaranja barova i restorana. Policija je uzvratila vodenim topovima i suzavcem, ozlijeđeno je najmanje 20 osoba na obje strane. Opširnije  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!