06:56 / 10.11.2020.

Autor: M.M./HRT

COVID-19 - najnovije informacije

Foto: HRT/Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL/Foto: Armin Durgut/PIXSELL/Liz Masoner/Pixabay/Daniel Roberts/Pixabay

Foto: HRT/Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL/Foto: Armin Durgut/PIXSELL/Liz Masoner/Pixabay/Daniel Roberts/Pixabay

Foto: - / PIXSELL

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1467 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2.
U posljednja 24 sata zabilježeno je 1467 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 14.524. Među njima su 1.513 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 167 pacijenata. Preminule su 33 osobe.

➡️ Jesmo li na vrhuncu pandemije i je li spas na vidiku?    
➡️ Fuchs: Svi su spremni za online nastavu, ali za to nema razloga     
➡️ Sve o koronavirusu   

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 70.243 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 865 preminulo, ukupno su se oporavile 54.854 osobe od toga 1.852 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji su trenutno 29.179 osoba. Do danas je ukupno testirano 572.489 osoba, od toga 7.803 u posljednja 24 sata.

• Prema brojkama o broju zaraženih smo u stagnaciji, ali to može biti samo trenutno. Moraju se uložiti svi napori glede suzbijanja širenja zaraze, rekla je Iva Pem Novosel, epidemiologinja iz Hrvatskog zavoda  za javno zdravstvo u emisiji U mreži Prvog. Naglasila je kako se budi nada i odlična je vijest o najavi cjepiva farmaceutske tvrtke Pfizer, te da se nada da će cjepivo pomoći u suzbijanju pandemije. Opširnije   

 Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) ocijenila je, nakon izmjene odluke o ograničavanju okupljanja, kako obilježavanje Dana sjećanja kršenjem protuepidemijskih mjera prlja sjećanje na žrtvu branitelja Vukovara i ostalih hrvatskih gradova. Opširnije    

• U Općoj bolnici Varaždin trenutno je 17 pacijenata na respiratoru, a bolnica raspolaže s 18 stacionarnih i šest transportnih respiratora te će do kraja tjedna nabaviti još dva, priopćili su iz bolnice. Opširnije    

• Na koronavirus pozitivan je saborski zastupnik Veljko Kajtazi, doznaje se u Hrvatskom saboru. Opširnije   

Koronavirus po županijama:

➡️ U Zagrebu je u posljednja 24 sata evidentirano 368 pozitivnih osoba na koronavirus. Na punktu za testiranje pred Zavodom od ponedjeljka će se produžiti radno vrijeme. Ono će biti od 10 do 16 sati. Zavod ostaje na PCR testovima, a u tijeku je dogovaranje s domovima zdravlja da preuzmu 'brzo testiranje', potvrdio je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir ŠostarOpširnije  ➡️ U Varaždinskoj županiji evidentirano je 127 novih slučajeva zaraze koronavirusom. S obzirom da su to rezultati briseva uzetih u nedjelju, kada je udio simptomatskih osoba najmanji, ovo i dalje predstavlja veliku brojku. Broj osoba na bolničkom liječenju se povećao pa je sada na liječenju ukupno 133 osoba s težom kliničkom slikom, od čega je 75 osoba na različitim odjelima u Varaždinu, 17 ih je u jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru, 36 u Klenovniku i 5 u Novom Marofu. Preminula je jedna osoba pozitivna na COVID-19, starije životne dobi, a bolovala je i od drugih teških popratnih bolesti.

➡️ Na području Splitsko-dalmatinske županije od 754 obrađenih testova utvrđeno je 117 novooboljelih osoba, a dvije osobe su umrle. Prema izvješću KBC-a Split, umrli su muška osoba stara 71 godinu i ženska osoba stara 78 godina, koje su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na Covid infekciju. Ukupno 1829 osoba je u samoizolaciji. U KBC-u Split na bolničkom liječenju nalazi se 117 pacijenata, od kojih je 12 na respiratoru, priopćio je Stožer. U splitskoj trajektnoj luci uskoro se otvara centar za testiranje, najavio je načelnik Stožera Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić. Dodao je i kako zasad nema epidemioloških spoznaja da na proslavi Torcide dogodilo neko žarište zaraze. Opširnije   ➡️ Na području Zagrebačke županije oboljelo je 180 osoba. Trenutno je na području Zagrebačke županije aktivno 2495 slučaja. Najviše novooboljelih je u Velikoj Gorici (44), Samoboru (21), Zaprešiću (20) te Dugom selu (19). Samoizolacija je propisana učenicima dvaju razreda osnovnih škola i dvaju razreda srednjih škola.

➡️ U Osječko-baranjskoj županiji testiran je 461 uzorak od kojih je 112  novooboljelih osoba. Trenutno je hospitalizirano ukupno 164 osoba oboljelih od COVID-19, i to 30 u Općoj županijskoj bolnici Našice, a 134 u KBC-u Osijek, od kojih su 22 osobe na respiratoru. U zadnja 24 sata u Respiracijskom centru KBC-a Osijek preminulo je pet hospitaliziranih osoba. Ženska osoba iz Šaga rođena 1952. godine, tri muške osobe iz Osijeka rođene 1934., 1944. i 1948. godine te ženska osoba iz Belog Manastira rođena 1971. godine. Uz COVID-19 preminuli su imali druga teška oboljenja. U samoizolaciji nalazi se ukupno 5.186 osoba. Opširnije   ➡️ Na području Primorsko-goranske županije 104 osobe pozitivne su na koronavirus. Ukupno je u toj županiji 1280 aktivnih slučajeva. Opširnije   ➡️ U Međimurju su zabilježena 102 nova slučaja zaraze koronavirusom, a jedna je osoba umrla. Broj aktivnih slučajeva u Međimurskoj županiji danas je 1081. U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 66 pacijenata, a 15 ih je hospitalizirano unutar posljednja 24 sata. Na respiratoru se nalazi sedam pacijenata. Umrla je ženska osoba starosti 88 godina s dodatnim teškim kroničnim bolestima.

➡️ Na području Istarske županije ispitano je 567 uzoraka briseva na COVID-19, od kojih je 59 pozitivno na koronavirus. Za 40 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Kod šest osoba radi se o uvezenim slučajevima (Zagreb (3), Rijeka (1), Bosna i Hercegovina (1), Italija (1)). U mjerama samoizolacije nalaze se 448 osoba.

➡️ U Karlovačkoj županiji su 42 novozaražene osobe, a po domovima zdravlja održava se edukacija zdravstvenih djelatnika za rad s covid pacijentima. Od 42 novozaražene osobe u Karlovcu ih je 16, u Dugoj Resi i u Draganiću po šest, Ogulinu četiri, Vojniću tri, Ozlju i Netretiću po dvije i po jedna u Bariloviću, Josipdolu i Tounju. Hospitalizirano je 68 osoba, od kojih je dvoje na respiratoru, a četvero na kisiku, za što ima dovoljno kapaciteta, ali se, uz dolazak hladnijih dana, priprema veći broj postelja za zaražene. U Ogulinu je, uz 20 postelja, u pripremi još 18, a bude li potrebno, i internistički odjel s 20 postelja pretvorit će se u covid odjel. Ukupno je u toj županiji 338 aktivnih slučajeva.

➡️ U protekla 24 sata evidentirane su 42 nove osobe s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije pozitivne na koronavirus. Trenutni broj aktivnih slučajeva je 1.031.

➡️ U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 36 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a dvije osobe su umrle - muškarac iz Ploča rođen 1939. godine i muškarac iz Dubrovnika rođen 1951. godine. U dubrovačkoj bolnici od Covida-19 liječi se 57 osoba. Devet bolesnika zahtijeva intenzivnu skrb, od kojih je pet na respiratoru - neinvazivna ventilacija, dok su četiri na invanzivnoj ventilaciji. U samoizolaciji je 967 osoba.

➡️ Na području Zadarske županije 30 je novooboljelih osoba od koronavirusa. Četrnaest osoba je sa područja Grada Zadra, po tri sa područja Grada Benkovca i Općine Poličnik, dvije osobe su sa područja Općine Sukošan te po jedna sa područja gradova Biograd i Nina te općina Kolan, Novigrad, Preko, Ražanac, Vir i Vrsi. U Općoj bolnici u Zadru na svim COVID odjelima hospitalizirano je 24 bolesnika od kojih je četiri na respiratoru. U Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju je sedam osoba oboljelih od COVID-a 19. U Općoj bolnici u Zadru preminula su dvojica pacijenata u dobi od 70 i 63 godine koji su bili  na respiratoru. Obojica su bili kronični bolesnici.

➡️ U Brodsko-posavskoj županiji 23 su nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. Hospitalizirano je ukupno 58 osoba, od čega u slavonskobrodskoj bolnici 44 osobe, a u novogradiškoj bolnici 14 osoba. Pet hospitaliziranih osoba je na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalaze ukupno 1.484 osobe. Zbog pozitivnih nalaza jedne djelatnice i jednog učenika u dvije osnovne škole na području županije, određena je epidemiološka mjera samoizolacije za ukupno 7 razrednih odjela te će za njih biti organizirana online nastava do 16. studenog (za 5 razrednih odjela) odnosno do 17. studenog (za 2 razredna odjela).

➡️ Na području Šibensko-kninske županije 22 osobe su oboljele od COVID-19 infekcije; 13 osoba s područja Šibenika, šest osoba s područja Vodica te po jedna osoba s područja Tribunja i Pirovca. Od 13 oboljelih s područja Šibenika, dvoje je korisnika i jedna djelatnica Doma za psihički bolesne odrasle osobe Mihek, podružnica Šibenik. Oboljela je i jedna osoba koja trenutno boravi na području naše županije, a prebivalište joj je drugdje. Hospitalizirano je 25 osoba, od kojih je jedna na respiratoru. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.

➡️ Na području Koprivničko-križevačke županije potvrđeno je 22 nova slučaja bolesti COVID-19. Dio nalaza još se uvijek očekuje, a epidemiološka obrada kontakata novooboljelih osoba je u tijeku. Trenutno je aktivno 252 slučajeva bolesti, 45 osobe je ozdravilo, a na bolničkom liječenju nalazi se 25 osoba.

➡️ U Sisačko-moslavačkoj županiji 22 osobe oboljele su od Covida-19. Riječ je o pet osoba s područja grada Petrinje, četiri osobe s područja grada Siska, tri osobe s područja grada Gline, tri osobe s područja grada Popovače, dvije osobe s područja grada Kutine, dvije osobe s područja općine Sunja, jednoj osobi s područja općine Velika Ludina, jednoj osobi s područja općine Lekenik i jednoj osobi s područja općine Topusko.

➡️ U Požeško-slavonskoj županiji 16 osoba je pozitivno na koronavirus. Trenutno su aktivna 184 slučaja, 168 osoba u kućnoj je izolaciji, a 16 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji je 561 osoba, a ukupno je testirano 14 139 osoba.

➡️ Područje Virovitičko-podravske županije, bilježi 15 novo zaraženih COVIDOM-19. Dvoje od navedenih je s teškom kliničkom slikom, jedno od njih je završilo u Općoj bolnici Virovitica, a druga osoba u Respiracijskom centru u Osijeku. Novo zaraženi dolaze s područja sljedećih gradova i općina: Slatina (4), Pitomača (4), Virovitica (3), Špišić Bukovica (2) i Lukač (2). Na liječenju u Općoj bolnici Virovitica trenutno je 21 pozitivnih COVID-19 pacijenata. U KBC-u Osijek je petero pacijenta s područja VPŽ, svi se nalaze u Respiracijskom centru na respiratoru.

➡️ S područja Ličko-senjske županije 12 je novooboljelih osoba od COVID-19, a jedna je osoba preminula. Šest oboljelih osoba je s područja Gospića, pet s područja Senja te jedna s područja Otočca. U KBC Rijeka preminula je jedna osoba iz Gospića (72 godine). Trenutno je aktivno 132 slučaja, a u samoizolaciji nalazi se 379 osoba.

➡️ Na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok se za 85 uzoraka nalazi još očekuju.
Na COVID odjelu bjelovarske Opće bolnice trenutno je na liječenju 27  pacijenata oboljelih od koronavirusa, od kojih je njih 4 na respiratoru. U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalazi se 747 osoba. U protekla 24 sata jedna osoba preminula.

Koronavirus u svijetu

• Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da su sva ruska cjepiva protiv Covida-19 djelotvorna te dodao da će zemlja uskoro registrirati treće cjepivo protiv tog virusa, objavila je novinska agencija RIA. Opširnije

• U Bosni i Hercegovini potvrđeno je više od 1600 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a 46 zaraženih osoba preminulo je u protekla 24 sata, podaci su entitetskih zavoda za javno zdravstvo i vlasti distrikta Brčko. U Federaciji BiH od sutra na snagu stupa mjera ograničavanja kretanja u noćnim satima te zabrana okupljanja više od 30 osoba kako bi se pokušalo spriječiti širenje zaraze. Opširnije

• Brazilsko zdravstveno regulatorno tijelo je bez detaljnog objašnjenja priopćilo da obustavlja klinička ispitivanja kineskog cjepiva protiv koronavirusa Sinovac zbog "teških popratnih pojava" do kojih je došlo 29. listopada. Opširnije   

• Zemlje srednje i istočne Europe pokušavaju raznim mjerama obuzdati pandemiju Covida-19 koja ne pokazuje znakove posustajanja te Mađarska sada ima treću po redu stopu smrtnosti u Europi od oboljenja uzrokovanog novim koronavirusom. Opširnije   

• U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 4457 testova potvrđeno 1048 novih zaraza koronavirusom, što je više nego dvostruko veći broj nego prethodni dan, još uvijek je neslužbena informacija koju u utorak ujutro prenose slovenski mediji. Opširnije   

• Američki su regulatori odobrili privremenu hitnu upotrebu prvoga eksperimentalnog lijeka koji funkcionira kao terapija sintetskim antitijelima u liječenju Covida-19 tvrtke Eli Lilly, ali samo za pacijente s blagim i umjerenim simptomima, koji nisu hospitalizirani i ne prijeti im teži oblik bolesti zbog njihove životne dobi ili komorbiditeta. Opširnije   

• Za uspješnu zaštitu stanovništva od COVID-a 19 možda će biti potrebna 80-postotna procijepljenost, no razina pogrešnih informacija i nepovjerenje u cjepivo mogli bi ugroziti nastojanja u borbi protiv pandemije, priopćili su britanski znanstvenici. Opširnije    

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!