PostCovid posljedice - brka riječi, ne može ih izgovoriti

02.02.2021.

19:11

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

default error photo

Respiratorni, neurološki, kardiovaskularni - samo su neki od problema s kojima se suočavaju osobe koje su preboljele COVID-19. HTV- ova novinarka Ruža Ištuk posjetila je postCOVID dnevnu bolnicu u Dubravi.


Četrdesetogodišnja Silvija u studenom je zbog COVID-a završila na intenzivnom liječenju. Obostrana upala pluća i embolija, u bolnici je bila osam dana.

- Imam, naravno, posljedice COVID-a kao većina ljudi, problema s nesanicom, opadanjem kose, disanjem, probadanjem u plućima. Osjećam dosta bol na desnoj strani zbog embolije, rekla je Silvija.

I, kaže, nije to sve.

- Poslije ovog svega što sam prošla sad imam veći strah nego na početku od toga svega. U svakom dijelu svog nekog djelovanja ja sam sputana. Imam problema s izgovorom riječi - to sam zaboravila reći, znači gledam u neku stvar, znam kako se zove, ali je ne mogu izgovoriti i brkam riječi, jedno mislim drugo kažem, dodala je.

I liječnici u postCOVID dnevnoj bolnici imaju što reći.

- Momentalno kod ovog gospodina ja mogu zaključiti da je nalaz na plućima uredan, istaknula je voditeljica respiracijskog centra KB-a Dubrava Nevenka Piskač Živković, dr. med.

U dva mjeseca napravili su 532 pregleda. Simptomi su različiti, uz respiratorne tegobe, bilježe i vrtoglavicu, zujanje u ušima, trnce u rukama i nogama.

- Uglavnom navode osjećaj zaduha, nedostatka zraka, prolongirani kašalj, poremećaje spavanja, nesanicu, osjećaj gubitka koncentracije, promjene raspoloženja. Pacijenti imaju palpitacije, osjećaj preskakanja srca, nelagodu u prsištu, naglasila je internistkinja i pulmologinja iz KB-a Dubrava Mirna Vergles, dr. med. 

- Znamo da se ustvari događaju promjene na endotelu praktički svih malih i većih krvnih žila, tako da kod takvih bolesnika vidimo učestale tromboze i embolije u raznim organima ne samo plućima, kazala je voditeljica postCOVID dnevne bolnice prim. dr. sc. Jasna Tekavec Trkanjec, dr. med.

Čekaonice nisu prazne.

- Nisu to samo pacijenti koji su ležali u bolnici već ima puno pacijenata koji su se ambulantno liječili, odnosno kod kuće preboljeli COVID, poručila je glavna sestra postCOVID dnevne bolnice Ana Vrčković.

- Nismo očekivali toliko velik broj pacijenta u postCOVID-u, mislili smo - malo jenjava pandemija, mislili smo da će oporavak njihov ići brže, istaknula je medicinska sestra Vida Blaić.

A ne ide, dobro to zna Kristijan, koji se koronavirusom zarazio prije četiri mjeseca.

- Nemam nekakvih prevelikih problema, osim jedino kad se jako uspušem kod većeg fizičkog napora. Sad čekam dodatne kontrole pa ćemo vidjeti što će struka reći, naglasio je Kristijan.

Jedno je neupitno, oporavak je dugotrajan, a COVID-19 ostavlja ožiljke.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!