Pacijent s transplantiranim srcem: Osjećam se dobro!

20.03.2023.

Zadnja izmjena 19:28

Autor: Ruža Ištuk/IDnevnik/IMS/I.Z./I.B./HRT

Ilija Čabraja

Ilija Čabraja

Foto: Dnevnik / HRT

Naša ekipa jučer je u Kliničkoj bolnici Dubrava prisustvovala transplantaciji srca, čak devetoj u malo više od dva mjeseca.

63-godišnjem Iliji Čabraji novo srce ponovno je zakucalo 2 sata i 40 minuta nakon što je stalo u Austriji, odakle je stiglo. Time se KB Dubrava svrstala u sam svjetski vrh, kao bolnica s najviše presađenih srca.

Svaka minuta je važna 


Pozivi stižu i noću i danju.


- Ovo je popis pacijenata koji čekaju na transplantaciju srca i ja to uvijek moram sa sobom nositi u torbi u novčaniku, gdje se kod nalazim ovo je uvijek sa mnom, kazala je koordinatorica za transplantaciju srca, KB Dubrava Milka Grubišić.

Subota, poslije dva u noći, iz Austrije stiže poziv da imaju srce. Eksplantacijski tim odletio je zrakoplovom, nakon svih provjera - to je vijest koja se čekala. Srce koje stiže za 63-godišnjeg Iliju život znači.

- Uzbuđen sam da vam pravo kažem, neka se to jednom riješi, pa ako Bog da, da bude dobro, poručio je Ilija Čabraja.

- Onda opet možete doći kad budem malo bolje da me snimite ponovo, dodao je jučer Čabraja.

Kad je srce krenulo iz Graza, Iliju su odvezli u operacijsku dvoranu. Od zračne luke do bolnice u Dubravi, policijska pratnja, svaka je minuta važna.

Let je trajao 20 do 25 minuta i mislim da smo danas rekordno stigli s aerodroma do ovdje za nekih deset minuta. 

Novo srce neometano kuca


Transplantacijski tim spreman, srce predano.


- Čim krenemo davati otopinu i zaustavimo srce, nama kreće sat i mi moramo u tome biti što brži. Srce je bilo u izvanrednom stanju i mislim da će takav ovdje biti i rezultat, naglasio je kardijalni kirurg Marko Kušurin, dr. med.


Dobar ishod očekuje i anesteziolog.


- Vidjet ćemo sve još kad krene, za sad u ovom trenutku je sve stabilno i ide svojim tokom, istaknuo je anesteziolog prim. Nikola Bradić, dr. med.Novo je srce u grudima, posljednja od pet žila je spojena, otkucaji vidljivi.


- Ukupno je bilo 2 sata i 40 minuta srce izvan organizma, što je više nego dobro s obzirom na to da je srce došlo iz Austrije, tako da za sad sve ukazuje da će biti dobro, rekao je kardiokirurg, prim. dr. sc. Davor Barić, dr. med.


I jest, Ilija jutros budan i nasmijan, novo srce neometano kuca. Kazao je da se super osjeća.

- Doktori kažu da je dobro i ja osjetim da je dobro, super, poručio je Čabraja.

- To je za ovu našu malu zemlju nevjerojatan uspjeh i do sada, a u Dubravi se transplantira srce od 1995. ovakvu frekvenciju transplantacija nikako nismo imali, naglasio je pročelnik Zavoda za kardijalnu i transplantacijsku kirurgiju, KB Dubrava prof. prim. dr. sc. Igor Rudež, dr. med.

Rekord je oboren, u nepuna tri mjeseca u bolnici u Dubravi transplantirali su devet srca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!