12:52 / 03.09.2021.

Autor: HRT

COVID može utjecati na reproduktivno zdravlje - cijepljenje ne

Alemka Markotić

Alemka Markotić

Foto: HTV / HRT

O vezi koronavirusne infekcije i reproduktivnog zdravlja, pobačaja, te hospitalizaciji djece oboljele od COVID-a, na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite govorila je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", Alemka Markotić.

- Utjecaj COVID infekcije na reproduktivno zdravlje i pitanje veze infekcije s pobačajem vrlo je važno pitanje. Vodim Društvo i na čelu sam Zavoda za urogenitalne infekcije koje će pokrenuti projekt praćenja muškog i ženskog reproduktivnog zdravlja. Vrlo su oskudni podaci, ali zasad se vidi da infekcija može znatno utjecati na smrt ploda i na prerano rođenje, rekla je Markotić. Dodala je da trudnice češće završavaju na jedinicama intenzivne skrbi, a djeca pozitivnih trudnica na neonatološkim odjelima.

- Virus se može naći i u testisima i ejakulatu muškaraca, osobito mlađih - i poput zike i ebole može izazvati upalne odgovore, može dulje trajati i utjecati na plodnost muškarca. Tako je kod preboljenja, a dosadašnje studije kod cijepljenih ne pokazuju ništa od toga, dodala je Markotić. Dodala je kako su nedopustive izjave da cijepljenje utječe na reproduktivno zdravlje, jer za to zasad nema nikakvih temelja. 

Među oboljelima sve više djece

- U Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" trenutačno je četvero djece oboljele od COVID-a. Vjerojatno će ih nakon povratka u Zagreb biti i više, rekla je Alemka Martkotić. Naglasila je kako za hospitalizaciju djece postoje kliničke indikacije - visoka temperatura, eventualno upala pluća i sumnja da bi se mogao razviti multisistemski inflamatorni sindrom. Uvijek je veći oprez kod djece koja su imunokompromitirana, a gleda se i činjenica koliku njegu mogu djeca dobiti od roditelja.

Moguća i potreba sezonskog cijepljenja

Na pitanje novinarke odgovorila je da je moguć i scenarij da će biti potrebno sezonski se cijepiti protiv COVID-a - obzirom na to da titar pada i onima koji su preboljeli i onima koji su cijepljeni. Taj virus nas je toliko puta iznenadio i priređuje nam toliko varijanti da je teško sa sigurnošću odgovoriti, naglasila je.  

Podsjetimo, na konferenciji za novinare Stožera rečeno je da treća doza cjepiva nije upitna, pitanje je samo kada će se njome u Hrvatskoj početi docjepljivati. Prvo će se cijepiti one najugroženije skupine - starije osobe i one s kroničnim oboljenjima. U Europi je već 8 zemalja počelo s nekim oblikom docjepljivanja trećom dozom cjepiva. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!