COVID potvrde: Poslodavci traže od države da pronađe drugi model

07:52 / 08.07.2021.

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Josip Regovic / PIXSELL

COVID potvrde radnika ubuduće bi trebale biti jedan od uvjeta koje poslodavci moraju ispuniti kako bi dobili potpore za očuvanje radnih mjesta. Prijedlog su odbili poslodavci i socijalni partneri. Još je mnogo otvorenih pitanja, a razgovori se nastavljaju sljedeći tjedan.

O tome se raspravljalo jutros i u emisiji U mreži Prvog:


HUP: Nepošteno i nekorektno

Nepošteno je i nekorektno prema svim poduzetnicima, koji se uslijed koronakrize snažno trude održati svoje poslovanje i zaštititi radna mjesta, obvezu cijepljenja stavljati na teret njih i njihovih radnika te ju dovoditi u korelaciju s potporama za očuvanje radnih mjesta, priopćili su iz Hrvatske udruge poslodavaca. Oni kažu kako su potpore za očuvanje radnih mjesta prije svega potpore za radnike, a ne za poduzetnike. Hrvatska udruga poslodavaca poziva državu da smisli model kojim će građane potaknuti na cijepljenje, bez da se poduzetnicima stvara novi administrativni namet. 

UGP: Za lošu procijepljenost nisu krivi poduzetnici

Udruga Glas poduzetnika, potaknuta nedavnom najavom Vlade RH da će mjere potpore poduzetnicima ovisiti o procijepljenosti njihovih zaposlenika, ovih je dana provela anketu među svojim članovima na temu cijepljenja protiv bolesti covid-19. Članovi UGP-a već su se više puta javno očitovali o istupima premijera i pojedinih ministara iz kojih se moglo zaključiti da poduzetnike smatraju glavnim krivcima za lošu procijepljenost građana. Udruga Glas poduzetnika oštro osuđuje prijetnje vladajućih o ukidanju mjera potpore poduzetnicima i zaposlenima koji nisu cijepljeni i odlučno odbacuje navode prema kojima su poduzetnici odgovorni za loš odaziv građana na cijepljenje. Dapače, rezultati ankete UGP-a pokazuju upravo suprotnu tendenciju, stoji u priopćenju UGP-a.

Božinović: Štitimo zdravlje građana, a da ekonomija što manje trpi

Čelnik nacionalnog Stožera civilne zaštite ministar Davor Božinović u Dnevniku HTV-a u srijedu je naglasio da ništa ne nameću nego štite zdravlje građana, a da pritom ekonomija što manje trpi.

- Svi moraju podnijeti svoj dio odgovornosti. Ona je u konačnici osobna i sigurno je da imamo mehanizme da vidimo tko daje doprinos rješenju ove situacije, ne samo kroz cijepljenje, nego i kroz potvrdu o preboljenju ili o testiranju. Nije situacija tako crno-bijela niti se tu nešto nameće. Jedino što nam je bitno je zaštita života i zdravlja i zaštita ekonomije, rekao je. 

Rekao je i kako nisu razgovarali o konkretnim stvarima, ali imaju nešto što mogu, ovisno o epidemiološkoj situciji, u datom trenutku iskoristiti kao sredstvo kojim mogu kontrolirati radnu ili bilo koju drugu sredinu - pogotovo u zatvorenim prostorima kada dođe jesen, zima.

A tko bi snosio troškove testiranja za građane koji nisu cijepljeni, a imaju opravdane razloge?

- Oni ljudi koji se ne mogu cijepiti, odnosno imaju kontraindicirano cijepljenje, sigurno ih nitko neće tjerati, dapače to je potpuno isključeno da bi se morali cijepiti, jer imaju alergiju ili neku drugo bolest zbog kojih imaju savjet liječnika da se ne cijepe, odgovara ministar. 

Je li zakonito?

Je li zakonito uvjetovati isplate potpora COVID potvrdama već se nekoliko dana raspravlja. Evo što je o tome u Dnevniku rekao stručnjak za radno pravo sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Željko Potočnjak:

- Po meni i po onim stručnjacima koji su bili u Vladi na sastanku, nema nikakvih problema da se kao dio Vladine politike poticanja stanovništva cijepi, i da se borimo s COVID-om kao s jednom opasnom zaraznom bolešću, mislim da nema nikakvih problema i da to nije u neskladu ni s Ustavom ni sa zakonima. Ovdje nije ideja potaknuti samo poslodavce, nego sve sudionike, i sindikate, ali i javni sektor, da preuzme dio svoje odgovornosti.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!