HUP: Neka država smisli drugi model

10:11 / 08.07.2021.

Autor: HRT/M.N.

Glavni direktor HUP-a Damir Zorić

Glavni direktor HUP-a Damir Zorić

Foto: Sandra Simunovic / PIXELL

Nepošteno je i nekorektno prema svim poduzetnicima, koji se uslijed koronakrize snažno trude održati svoje poslovanje i zaštititi radna mjesta, obvezu cijepljenja stavljati na teret njih i njihovih radnika te ju dovoditi u korelaciju s potporama za očuvanje radnih mjesta, priopćili su iz Hrvatske udruge poslodavaca. Oni kažu kako su potpore za očuvanje radnih mjesta prije svega potpore za radnike, a ne za poduzetnike.

Hrvatska udruga poslodavaca poziva državu da smisli model kojim će građane potaknuti na cijepljenje, bez da se poduzetnicima stvara novi administrativni namet. 


"Poslodavci nemaju zakonske niti bilo koje druge osnove prisiliti vlastite radnike na cijepljenje pa čak niti provjeriti jesu li radnici cijepljeni ili ne”, navodi se u reakciji HUP-a na najave o uvjetovanju isplate potpora cijepljenjem.


“Svjesni smo važnosti procijepljenosti nacije radi ostvarenja što je veće moguće zaštite građana i završetka pandemije, no apeliramo na državu da smisli model kojim će građane individualno potaknuti na cijepljenje bez da se poduzetnicima stvara novi administrativni namet koji će stvoriti val nezadovoljstva, dodatne podjele i nemire u našem društvu, a neće polučiti ostvarenje željenog cilja tj. veće ukupne procijepljenosti”, dodaju iz HUP-a.


Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović jučer je sindikatima i poslodavcima predstavio prvi nacrt modela prema kojem bi zaposlenici za koje poslodavac očekuje financijske potpore države trebali imati COVID potvrde.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!