Crnogorski ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović u Studiju 4

27.04.2021.

08:35

Autor: Studio 4/D.M./HRT

Jakov Milatović

Jakov Milatović

Foto: HTV / HRT

Crnogorska delegacija na čelu s ministrom ekonomskog razvoja Jakovom Milatovićem u službenom je posjetu Hrvatskoj i Zagrebu. Važne su teme na stolu, prije svega kako osigurati kakvu takvu turističku sezonu od koje ovisi proračun dviju zemalja, te regulacija prelaska granica zbog epidemioloških mjera.

Ministar Jakov Milatović izrazio je zadovljstvo jučerašnjim sastancima s uspješnim hrvatskim privrednicima i ministrima Zdravkom Marićem i Tomislavom Ćorićom. Danas će se sastati s ministricom turizma Nikolinom Brnjac. Želja im je, kaže - predstaviti viziju nove crnogorske vlade u cilju unaprjeđenja odnosa.

Govorio je o izgradnji zahtjevne dionice autoceste kroz Crnu Goru Bar-Boljare, koju je trebala graditi i hrvatska tvrtka Konstruktor. Crna Gora ima ugovor s kineskim investitorima, tvrtkom CRBC i za taj je projekt podigla kredit u kineskoj banci od skoro 809 milijuna dolara, skamatom od 2 posto. Upitno je vraćanje tog kredita, zbog tečaja. Izgradnja je počela 2015., autocesta je trebala biti gotova 2019. Isplata kredita trebala je početi 2021. Projekt je težak milijardu dolara, a ukupna dužina autoceste je oko 150 km. 

Problem sa zajmom, Kina bi mogla uzeti Bar?

U tijeku su pregovori s Kinezima kako bi se odgodila otplata glavnice koja je trebala krenuti na ljeto ove godine. Također, pregovara se i sa EU institucijama da se taj kredit refinancira jeftinijim europskim kreditima. U međuvremenu su se radovi na izgradnji nastavili, sporijim tempom. Međutim ono što je sporno - u slučaju spora s Kinezima ne arbitrira crnogorska Skupština. Po kineskim sudovima - ako je nezadovoljna dinamikom isplate Kina bi mogla tražiti isplatu cijele glavnice. Ako se to ne dogodi, mogli bi uzeti luku Bar, dio teritorija, možda čak i željeznice. 

Pregovori s Bruxellesom o refinanciranju

- Sasvim sam siguran da će Crna Gora i Kina naći način da se dogovore. Više od 90 posto puta je gotovo i do kraja godine bi trebala biti gotova ova najzahtjevnija dionica. Mislim i da će se naći način da se ispregovara odlaganje otplate glavnice, kazao je Milaković. Dodao je kako postoji i interes od strane EU-a da se kredit refinancira kako bi se vratio kineski dug. Nije dobro što je kredit uzet u dolarima, ponovio je. Izrazio je nadu da će Crna Gora biti slijedeća nova članica EU-a, pri čemu Hrvatska može odigradi značajnu ulogu. 

Kako spasiti turističku sezonu?

Mijatović je naglasio kako je Crna Gora, upravo zbog nedostatka autoputa svedena na to da bude isključivo avio-destinacija. Prošle su sezone doživjeli potpuni krah, turistički promet je pao za 87 posto. Nova vlada vjeruje da je to dijelom i rezultat političkih odluka prethodne vlade - zatvaranje granica sa BiH i Srbijom.  Optimističan je vezano za ovu sezonu jer se situacija s koronavirusom stabilizirala, počela je i imunizacija, cijepljeno je 10 posto odrasle populacije. Osigurali su dodatna cjepiva Pfizera, AstraZenece te cjepiva iz Kine i Rusije.

- Ulazak u Crnu Goru je slobodan za pogranične zemlje: Hrvatsku, BiH, Srbiju, Albaniju i Kosovo i Sjevernu Makedoniju. Balans između ekonomije i zdravlja je jako važan, naročito za zemlje koje su usmjerene prema turizmu. Vrlo smo teško preživjeli prošlu godinu, prosječna neto plaća je oko 530 eura, ekonomija je pala više od 15 posto. Vlada donosi peti set mjera za pomoć poduzetništvu, kazao je.

Izdatak obveznice od 750 milijuna eura dao im je, kaže - 'kisika' da izdrže naredni period. "Moramo biti optimisti", zaključio je. Govoreći o prodaju crnogorskih nekretnina Rusima kazao je kao su Rusi bitni dio ekonomije. Važnije je, kaže unaprijediti demokratizaciju i pravila igre. Svi u regiji moramo razgovarati kako bi pronašli bolja rješenja. Sv. Stefan, kazao je - nije prodan nego dan u zakup, a mještani i investitori su u pregovorima kako bi plaže otvorili i za građane. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!