08:41 / 18.07.2021.

Autor: Vijesti/IMS/M.Š./HRT

Obilna kiša u Zagrebu i okolici, poplavljeni podrumi

Kiša u Zagrebu

Kiša u Zagrebu

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Zagreb i okolno područje u nedjelju popodne zahvatila je najavljena obilna kiša, koja je prouzročila probleme u istočnom dijelu grada, Dugom Selu i okolici.

- Obilna kiša, koja pada od 13 sati, prouzročila je probleme u istočnom dijelu Zagreba, Dugom Selu i okolici. Došlo je do plavljenja prometnica i podrumskih prostorija, a ima i nekoliko dojava o padu stabala i granja na prometnice, parkirana vozila i objekte, stoji u objavi Ravnateljstva civilne zaštite na Facebooku.

Dodaju da je županijski centar 112 Zagreb zaprimio 50-ak poziva građana koji su tražili intervenciju vatrogasaca i komunalnih službi.

Video: Neva Zganec/PIXSELL

Na snazi upozorenja

Za dijelove Hrvatske danas su na snazi žuta i narančasta upozorenja zbog mogućih obilnijih oborina te bujičnih poplava.

Čak 90 litara kiše po četvornome metru palo je još jučer poslijepodne u Osijeku, a u dijelovima grada padao je i led.

Odletio je limeni krov i pokidao žice pa privremeno nisu vozili tramvaji. Neka naselja ostala su bez struje, poplavljeni su podvožnjaci i podrumi. Vatrogasci su imali više od 430 intervencija.  

- Županijski centar 112 Osijek zaprimio je u kratkom vremenu više od 300 poziva za pomoć vatrogasaca u ispumpavanju vode iz poplavljenih poslovnih prostora, podruma i prometnica. Poplavljena su i oba podvožnjaka.

Vatrogasci Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka imali su 39 intervencija vezanih uz ispumpavanje vode iz podruma, Javna vatrogasna postrojba Našice jednu intervenciju, Javna vatrogasna postrojba Čepin dvije intervencije, a dobrovoljna vatrogasna društva Belišće i Satnica po jednu intervenciju.

Županijski centar 112 Osijek zaprimio je ukupno 479 poziva koji su se odnosili na posljedice nevremena, izvijestila je Civilna zaštita RH.

- Kiša, koja povremeno pada od petka, lokalno je i obilnija, i kada padne u kratkom vremenu, uzrokuje bujične poplave, koje su moguće i u nedjelju, osobito u Posavini te središnjoj i gorskoj Hrvatskoj. Na Jadranu će mjestimična povremena ograničenja u prometu prouzročiti i olujni udari bure. U ponedjeljak smirivanje, još ponegdje uz pljuskove, kojih na istoku može biti i u utorak. No sve češće će prevladavati sunčano, na Jadranu i vedro, prognozirao je za HRT Izidor Pelajić iz DHMZ-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!