Đuroković: Spremni smo brzo intervenirati, i sada smo digli snage na 34 branjena područja

17.07.2021.

14:24

Autor: M.Š./HRT/B.V./Dnevnik

Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda

Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda

Foto: HRT / Dnevnik

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas, 17. srpnja, narančasto upozorenje u većem dijelu unutrašnjosti te crveno upozorenje za sutra, 18. srpnja, za područje osječke regije. U Osijeku je nevrijeme prouzorčilo zastoj tramvaja, kolnici su bili potopljeni. Jako nevrijeme otkinulo je krov sa zgrade.

- Užas jedan. To je lomilo, padalo, stvarno je bilo grozno. Ja sam morala sve zatvarati, meni je u kuhinji procurilo. To je grmilo, sijevalo na sve strane. Eno meni je u dvorištu slomilo dolje, rekla je Ljubica Švitek.

Bilo je kratko, ali žestoko, centar je 112 primio je u sat i pol više od 430 poziva, veći dio odnosio se na poplavljene podrume. Bilo je štete po gradu, ništa tako tragično. S jedne stambene zgrade pao je krov. Bilo je još sitnih slučajeva nezgoda. Ozbiljnih šteta nema, kao ni ozlijeđenih, izvijestio je Igor Rotim. 

Najveći dio problema je prošao, ali moramo biti budni još dan, dan i pol. Oborina ne bi trebalo biti toliko puno, ali mogući su izraženiji lokalni pljuskovi između 50 i 100 milimetara kiše. Što se pokazalo da je primjerice na Novogradiškom području je palo oko 150 milimetara kiše što je izazvalo probleme u kanalizacijskom sustavu i sustavu odvodnje oborinskih voda, rekao je u Dnevniku HTV-a Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda. 

- Mi nemamo veću oborina na ukupnom području Republike Hrvatske. Nama su osnovni vodotoci rijeka praktično bez ikakvih mjera obrane od poplava, znači mogu bez problema prihvatiti manje vodotoke. Problemi mogu biti lokalni kao što se i pokazalo na području Belog Manastira, Nove Gradiške, Slavonskog Broda, a danas i Osijeka.

Možemo li se pripremiti na nevremena koja se pojavljuju posljednjih godina, Đuroković kaže da se stalno nadograđuju sustavi obrane od poplava, ali i da je normalno da će lokalnih problema biti, evo i u svijetu prelijeva voda nasipe, bitno je paziti što se događa u prirodi. 

- Ono što Hrvatsku izdvaja je što smo spremni brzo intervenirati. I sada smo digli naše snage na 34 branjena područja, to su teritorijalne jedinice koje u vrlo kratkom roku izlaze na teren. 

Može li se ponoviti ono što se prije sedam godina dogodilo u Gunji, Đuroković kaže da tamo sigurno ne. 

- Od bespovratnih europskih sredstava radimo projekt vrijedan više od 350 milijuna kuna, 170 kilometara nasipa je u rekonstrukciji. U ovom trenutku radimo i u Karlovcu. To će biti oko 540 milijuna kuna. Stalno nadograđujemo sustave. 

Upozorenja Meteoalarma!

- Za danas je na području osječke, zagrebačke, karlovačke i gospićke regije izdano narančasto upozorenje zbog kiše. Očekuju se lokalno izraženi pljuskovi i grmljavina. Moguće su bujične i urbane poplave.

Također je izdano i žuto upozorenje za grmljavinsko nevrijeme u unutrašnjosti zbog veće količine oborine koja može pasti u kratkom vremenu, na Jadranu zbog lokalnih nestabilnosti te za vjetar na sjevernom Jadranu gdje je od sredine dana moguća jaka bura i sjeverni vjetar, podno Velebita s olujnim udarima.

Budite na oprezu i svjesni mogućnosti lokaliziranog poplavljivanja manjeg broja građevina uz lokalni prekid aktivnosti na otvorenom. Očekuju se teški uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te mokrih kolnika.

Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu.

Za sutra, 18. srpnja,​ za područje osječke regije izdano je crveno upozorenje zbog lokalno obilne kiše, uglavnom u Posavini. Moguće su urbane i bujične poplave. Očekuje se količina oborine 60-90 mm.

Poduzmite mjere kako biste se zaštitili. Djelujte prema savjetima danim od strane nadležnih službi. Očekuju se izraženije poplave koje će zahvatiti veće područje te poplaviti imovinu uz značajan rizik za živote te mogućnost evakuacija. Vjerojatni su veći prekidi u prometovanju te prekid i gubitak energije, komunikacije i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.

Narančasto upozorenje na obilnu kišu izdano je u zagrebačkoj, karlovačkoj i gospićkoj regiji. Očekuje se količina oborine između 30 i 90 mm. Moguće su bujične poplave. Žuto upozorenje izdano je za izraženije pljuskove s grmljavinom u kninskoj, splitskoj i dubrovačkoj regiji te žuto upozorenje za vjetar na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana mogući su olujni udari bure.

Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.

Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom, ističu na web stranicama Civilne zaštite RH. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!