Zbog jake bure u prekidu dio trajektnih i katamaranskih linija

15.03.2023.

Zadnja izmjena 17:11

Autor: M.M./Hina/HRT

Orkanska bura na širem zadarskom području

Orkanska bura na širem zadarskom području

Foto: Dino Stanin / PIXSELL

Promjena vremena nastupila je u Hrvatskoj. Nakon iznadprosječnih temperatura za ovo doba godine, ponegdje i viših od 20 stupnjeva, danas je ponegdje bilo i do deset stupnjeva niže. Državni meteorološki zavod izdao je crveno upozorenje za Velebitski kanal te područje sjeverne, srednje i južne Dalmacije, a narančasto upozorenje za riječku i splitsku regiju te Kvarner i Kvarnerić. Jaka bura stvara probleme u prometu, najviše, već uobičajeno, u zadarskom zaleđu kod Svetog Roka. 

Dionica ceste Zaton Obrovački - Maslenica cijeli je dan zatvorena za sav promet. I dalje su zatvoreni i autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje i Paški most.

Novinarka Ana Marušić kazala je za Regionalni dnevnik da su udari bure i dalje neugodni. Podsjetila je da je i dalje potreban oprez, prilagođena vožnja uvjetima na cesti te provjeravanje svih raspoloživih informacija o uvjetima na cestama.

U vezi s burom, Ana Marušić ranije je otkrila jedan zanimljiv podatak.

- Malo sam proguglala što se sve zna o buri i vjetrovima njoj nalik. Postoje i u drugim dijelovima svijeta, pa ukoliko se zateknete na Bajkalskom jezeru, svoju buru mještani tamo zovu sarma.

Većih poteškoća zasad nema ni na riječkom području, iako je za područje Kvarnera i Kvarnerića izdan narančasti meteoalarm, javila je iz Rijeke novinarka Dajana Kruneš.

- Jutro protječe bez većih problema, osim u prometu. Dionica autoceste A6 otvorena je samo za osobna vozila između čvorova Kikovica i Delnice, obilazak je starom cestom kroz Gorski kotar. Ima nešto ograničenja na Jadranskoj magistrali, ali za I. i II. skupinu vozila. Prva skupina vozila ne može između Bakra i Novog Vinodolskog, a druga skupina od Novog Vinodolskog prema Senju. Za autobuse na kat, kamp prikolice, motocikle i teretna vozila zatvoren je Krčki most. U prekidu su trajektne linije između Prizne i Žigljena te Stinice i Mišnjaka, rekla je. 

HAK: Olujni vjetar i dalje otežava promet


Zbog olujnog vjetra za sve skupine vozila zatvorene su A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, DC54 Maslenica-Zaton Obrovački i DC106 Paški most.

Samo za osobna vozila otvorena je DC27 Gračac-Zaton Obrovački-Obrovac-Karin Gornji. Za teretna vozila i autobuse obilazak iz smjera Gračaca prema Zadru i obratno je DC1 Pađene-Očestovo-DC59 Kistanje-DC56 Bribirske Mostine-DC27 Benkovac, cca 103 km.

Zabrana za I. skupinu vozila (autobusi na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikli) je na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja; na DC1 između Vaganačkog mosta i Borja te od Udbine do Gračaca i na DC217 između mjesta i graničnog prijelaza Ličko Petrovo Selo.

Zabrana za I. i II. skupinu vozila (autobusi na kat, vozila s kamp-prikolicama, motocikli, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom) je na Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene.Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje. Vozačima se savjetuje da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez zimske opreme.

U prekidu su trajektne linije: Prizna-Žigljen, Stinica-Mišnjak, Sumartin-Makarska, Sućuraj-Drvenik i Dubrovnik-Lopud-Suđurađ; katamaranske linije: Novalja - Rab - Rijeka, Mali Lošinj - Cres - Rijeka, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Bol-Jelsa, Split-Milna-Vis, Split-Hvar-Korčula, Dubrovnik-Korčula-Lastovo.

Brzobrodska linija Milna- Rogac- Split bit će uspostavljena danas, po redu plovidbe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!