U Splitu zaplijenjena dosad najveća količina metamfetamina

26.08.2023.

19:28

Autor: Lucija Judnić/Dnevnik/HRT

U Splitu je zaplijenjena dosad najveća količina metamfetamina. Kod 57-godišnjaka, koji je uhićen, pronađeno je kilogram i pol metamfetamina te više vrsta drugih droga i pištolj. Na našem području ta se droga pojavila prije 15-ak godina, najviše na makarskom području.

Na području splitske četvrti Lučac, nedaleko od središta grada, policija je u iznajmljenom stanu pronašla rekordnu količinu crystal metha. Droge popularno zvane "zombi". 


- Temeljem naloga suda jučer je izvršena pretraga stana koji koristi spomenuti 57-godišnjak na području Splita te je tom prilikom pronađeno i oduzeto 1572 grama metamfetamina, 304 grama kokaina, 109 grama marihuane, 7 ml ulja marihuane, 542 grama punila za povećanje mase droge, vaga za precizno mjerenje, uređaj za vakuumiranje i pištolj, stoji u priopćenju PU splitsko-dalmatinske.


Priveden je i predan pritvorskom nadzorniku. Droga koja se još naziva i "kreda" ili "led", prema riječima liječnika, već je neko vrijeme na našem tržištu. Riječ je o bijelom, bezmirisnom kristalnom prahu gorkasta okusa. Stoji kao "suho zlato", što nije slučaj u ostatku Europe. Na području na kojem je pronađena sve je prisutnija na ulici. 


- Kada govorimo o uporabi metamfetamina, imamo jedno žarište, a to je pojas od Metkovića do Makarske. To neki povezuju s donošenjem droge od strane čeških turista i, uistinu, kada kompariramo cijenu te droge u Češkoj i Slovačkoj koja iznosi 20, 30 eura za 1 gram, u RH je cijena skoro 150 eura, kaže dr. Ivan Ćelić, psihijatar za ovisnosti o sintetičkim drogama na Klinici za psihijatriju Vrapče.


U Hrvatskoj se inače bilježi porast bolničkog liječenja od gotovo 25% kada se govori o upotrebi stimulansa u koje se ubraja i metamfetamin. Uzastopnim korištenjem osoba ne jede, ne spava i uvelike joj se mijenja ponašanje. 


- Najdramatičnije kliničke slike kada govorimo o amfetaminskim drogama, u koje spada i crystal meth, završavaju na intenzivnim hitnim psihijatrijskim odjelima u vidu smetenosti, dezorganiziranog ponašanja, paranoidnih ideja i halucinacija, no to nije toliko često, kaže Ćelić.

Katastrofalne posljedice


U tijelo se unosi na nekoliko načina: ubodom igle i unosom kroz usnu šupljinu, točnije, pušenjem, pri čemu nastaju rane i uništava se meko tkivo. 


- Te rane mogu biti vrlo gnojne, ali one su većinom na ekstremitetima gdje se inicira ta droga kao takva, a posljedica nehigijene, suhih usta i vrlo niskog pH je onda, naravno, karijes i vrlo brzo uništavanje zuba, kaže prof. dr. sc. Ivica Anić, specijalist endodoncije i redoviti profesor u trajnom zvanju na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.


Zubi ne ispadaju odmah kao kod uznapredovale paradentoze, no zbog svojeg sastava droga blokira bol kod korisnika i mijenja sastav usne šupljine, što može dovesti do katastrofalnih posljedica. 


- Droga inače djeluje tako da smanjuje lučenje sline, što je izrazito pogodno za razvoj karijesa. Usto, većina droga je zapravo kisela i ima vrlo visok pH, a kiselina je smrt za caklinu. Naravno da ne održavaju i higijenu jer, jednostavno i da žele, ne mogu i to uglavnom završava vrlo, vrlo ružno. Gubitak zuba je vrlo brz, ističe Anić.


U Hrvatskoj se trenutačno najviše konzumira kokain, speed i ecstasy, a stručnjaci upozoravaju - uz sve češće zapljene, vrijeme je da se pojača i preventiva. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!