Culej o mogućem izbacivanju iz HDZ-a: "Od volje im, k'o Šokcu post"

08.11.2019.

10:51

Autor: T.V./HRT

default error photo
Stevo Culej, HDZ-ov član Saborskog odbora za ratne veterane, novinarima je danas rekao da još ne zna hoće li povući amandman.
U Saboru se raspravlja o Zakonu o blagdanima, spomendanima i neradnim danima - kojim se Dan državnosti ponovno vraća na 30. svibnja, a uvodi se novi blagdan - Dan sjećanja na žrtve Domovinskoga rata i žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Buru zbog zakona podignuo je već saborski Odbor za ratne veterane, prijedlogom da Dan antifašističke borbe, 22. lipnja, više ne bude državni praznik. Odbor je taj amandman na kraju povukao na telefonskoj sjednici. Najavio je to HDZ još jutros nakon sastanka kluba.

Saborski zastupnik HDZ-a Stevo Culej, nakon povlačenja amandmana, nije htio jasno reći je li se izjašnjavao o amandmanima. Na pitanje je li ga telefonski kontaktirao predsjednik Odbora Josip Đakić kako bi se očitovao o povlačenju amandmana, Culej je kazao da se nije izjasnio i da se neće izjasniti te da je to njegov stav. Nije htio jasno odgovoriti je li ga Đakić nazvao, tek je rekao to ću zadržati za sebe jesam li s kim i što sam pričao, ali ja ostajem kod svog.

Sabor o novom kalendaru blagdana
Kako je prijedlog stigao na Odbor za veterane?  

Za poslijepodne je, dodajmo najavljena zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, na kojoj će jedna od tema biti upravo i stav dijela HDZ-a, izražen na odboru za veterane.

Stevo Culej, HDZ-ov član Saborskog odbora za ratne veterane, novinarima je danas rekao da još ne zna hoće li povući amandman.

- Moj stav je jasan - Hrvatska nije dovoljno sazrela država u kojoj bi cijela nacija mogla slaviti određeni datum. Dok pola naroda jaduje, pola će slaviti i blagovati, ustvrdio je Culej.

Na upit novinara boji li se sankcija u HDZ-u zbog toga rekao je da se on "u životu boji jedino dragog Boga i suda moje obitelji i moga naroda".

- Ja nisam spreman izaći iz stranke, jer ja sam ušao sam u tu stranku i ja ću odlučiti da li ću i kada ću i kako, rekao je Culej. Na pitanje što ako ga izbace iz HDZ-a, odgovorio je - "Od volje im, k'o Šokcu post".

Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, uoči saborske rasprave o Zakonu o blagdanima iznio je zaključak Kluba HDZ-a.

- Zaključak je da će Klub zastupnika HDZ-a podržati prijedlog zakona kojeg je Vlada uputila u proceduru, uz dva amandmana koja ćemo dati, koji se odnose na prvi članak zakona, gdje ćemo reći da blagdane i neradne dane u Republici Hrvatskoj predstavlja 14 datuma, koji su navedeni i pobrojani u prvom članku. Time drugi članak postaje nepotreban pa treći članak postaje drugi članak. Drugi amandman je da se aktualni spomendan, koji se odnosi na rezoluciju odcjepljenja Međimurja od Mađarske, preimenuje u dan kojim obilježavamo pripajanje Međimurja Republici Hrvatskoj. Vlada će oba amandmana prihvatiti, poručio je.

Kaže da je, što se tiče amandmana Odbora za ratne veterane, dogovoreno da će oni povući amandman kad ga Vlada odbije.

- Vlada neće prihvatiti amandman Odbora za ratne veterane i oni će ga povući, rekao je. "Dogovorili smo se da će Đakić podržati zakon". Na primjedbu novinara da Culej uoči saborske rasprave novinarima nije jasno kazao da odustaje od spone inicijative, rekao je da misli da Culej želi da se izmijeni naziv neradnog dana koji obilježavamo 18. studenog.

- Da ne piše da je to dan kada spominjemo sve žrtve u Domovinskom ratu, nego da piše žrtava velikosrpske agresije. Mi smo na Klubu ostali pri stavu koji je Vlada predložila i na tome ćemo inzistirati, objasnio je.

- Josip Đakić je objasnio kako je došlo do predlaganja, ali smo se dogovorili da će on podržati zakon. Na Klubu je bio eksplicitan. Do 14. studenog još ima vremena. Stav Kluba je da se podrži zakon i odluka stranke, koja se jasno odredila prema ovom zakonu, poručio je Bačić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!