Čulinović Čaić: Na potezu je Vlada

17.02.2023.

19:57

Autor: I.B./Dnevnik/IMS/HRT

Renata Čulinović Čaić

Renata Čulinović Čaić

Foto: Dnevnik / HRT

Nakon što su najavili prosvjed, predstavnike Komore i liječničkih udruga danas je primio ministar zdravstva. Dvosatni razgovor nije urodio plodom. Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović Čaić o toj temi govorila je u večerašnjem Dnevniku.

Rekla je da nije očekivala više od današnjeg sastanka.

- Mi znamo otprilike što se događa, što se rješava. I problem je zapravo vrlo jednostavan. U kolovozu lani krovne liječničke udruge su imale sastanak s ministrom. Definirali smo problem, definirali smo zahtjeve. Rekli smo što treba, ministar je to prihvatio, postavio rokove. Rokovi nisu poštovani i daljnji slijed događaja je logičan. Nisam očekivala da ćemo danas nešto konkretnije čuti, istaknula je.

- Najvažnije nam je povjerenje i kad netko nešto obeća, da se toga drži. Dakle, ministar je definirao jasno - do kraja prošle godine riješiti koeficijente za liječnike. Ravnopravno ih posložiti, ispraviti nepravilnosti. Nije izvršeno. Prošlo je, evo sad mjesec i pol, još uvijek to stoji. Danas na sastanku smo čuli da su ti koeficijenti trenutno, odnosno uredba na međuresornom usuglašavanju ili ovakva neka konstrukcija je bila. Nisam političarka pa me ispričajte. Dakle, takav isti odgovor smo dobili u prosincu kad smo pitali što je s koeficijentima jer ih treba riješiti do kraja godine. Pitanje je kad će to biti riješeno.

"Ministar je postavio rokove"


Zakon o ravnopravnom statusu liječnika ministar je obećao riješiti do kraja proljetnog zasjedanja Sabora. To su rokovi koje je on postavio. Kako sada stvari stoje, malo je vjerojatno da bi se to moglo napraviti. Moj je zaključak iz svega ovoga da je sad očigledno na potezu Vlada. Ovo rješavanje problema prevazišlo je razinu Ministarstva zdravstva. Sad su premijer i njegova Vlada ti koji to moraju presjeći i odlučiti hoće li red u zdravstvenom sustavu ili neće, poručila je.


Na pitanje hoće li odustati od prosvjeda 18. ožujka u slučaju zadovoljavajuće ponude, rekla je da je "zadovoljavajuća ponuda riješiti probleme za koje je bilo dovoljno vremena".


- Sve ovisi o političkoj volji i o tome želi li netko početi uvoditi sustav u zdravstvo ili ne. Mi moramo vidjeti konkretne poteze, moramo vidjeti da se nešto konkretno pomiče, da se pomaknulo, da se riješilo, a onda možemo dalje razgovarati, poručila je.


Komentirala je izjavu ministra Beroša "da su materijalna prava važna, ali drugorazredan problem - na prvom mjestu su pacijenti".


- Apsolutno se slažem s tim. Mi zbog pacijenata postojimo i mi pacijentima pružamo uslugu. Slažem se s tim. Podsjetit ću vas - netko tko želi puno novaca zaraditi u životu, neće upisati medicinu. Ići će studirati van ili na neki drugi fakultet za koji se zna da nakon njega može zaraditi puno novaca u kratkom vremenu. Mi smo primarno tu zato što volimo pomagati ljudima jer želimo liječiti ljude, naglasila je.


Odlazak liječnika


- Postoje sigurno mjesta u Hrvatskoj gdje pacijenti ne mogu dobiti adekvatnu skrb, ali to je upravo ono o čemu mi godinama govorimo. Na tome inzistiramo - da se to riješi što prije. Upravo to je okidač za sve naše akcije. Ne možete vi pružiti uslugu čovjeku ako ljudi nema. Ako je u 10 godina iz Hrvatske izašlo više od 1100 liječnika - to su cijele dvije generacije liječnika koji su otišli. Ako je od Nove godine do danas otišlo 14 liječnika, to znači da vam svaki treći dan iz Hrvatske ode jedan liječnik. Kolegica je danas govorila koliko liječnika opće medicine nedostaje, koliko je starih liječnika. Pa naravno da se to vidi na terenu, naravno da pacijenti trpe. Mi koji smo ostali, koji radimo, radimo prekovremeno i nastojimo pokrpati sustav. Nećemo moći još dugo, naglasila je.

Nadam se da do štrajka neće doći


Rekla je da "nažalost, ima dovoljno godina da je već tri štrajka u životu i jedan vrlo kratak u zdravstvu preživjela i bila u štrajkaškim odborima".


- Koliko smo spremni ići? Nadam se da do štrajka neće doći. Nitko od nas ne želi u štrajk. Želimo riješiti problem, u miru raditi svoj posao, imati dovoljno vremena za svog pacijenta, ne raditi enormne prekovremene, staloženo, onako kako su nas učili. Ako je štrajk cijena za čuvanje zdravstvenog sustava, onda ćemo ići do kraja, istaknula je. 


- Reforma je jedan ozbiljan proces koji ne može završiti u mjesec dana, čak niti u par godina. Ako se hoće napraviti kvalitetno. Ono što ja ne vidim u ovoj reformi zdravstva je da iza resornog ministra stoji premijer Plenković, ne vidim da stoji ministar financija. U pregovorima, dok su pregovarale sve javne službe, bilo je 4, 5 ministara. Čim je zapelo, kad se vidjelo da ne ide dalje, pojavio se premijer. Ja ne vidim da on dovoljno ozbiljno sagledava ovaj problem, možda ga ne vidi dovoljno ozbiljno. I to je prvo što treba napraviti. Prvo treba pokazati političku volju. Financijska sredstva treba osigurati za svaku reformu, to je posao resornog ministarstva, Vlade, neka oni to dogovaraju jer smo mi na vrijeme govorili da treba. A prvo treba krenuti od pokrivanja područja koja nisu pokrivena liječničkim timovima. Premalo je vremena da vam sve kažem. Sve to ministar zna, sve smo mi to napisali. Voditi računa o dobnoj strukturi liječnika, upisnim kvotama, organizaciji rada, broju prekovremenih, rasporedima rada, biranju specijalizanata, šefova na odjelima, kazala je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!