Ministarstvo i liječnici bez dogovora - ide se na prosvjed

17.02.2023.

Zadnja izmjena 13:54

Autor: M.Š./Hina/HRT

Krešimier Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore

Krešimier Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore

Foto: HTV / HRT

Nakon što su najavili prosvjed, predstavnike Komore i liječničkih udruga danas je primio ministar zdravstva. Dvosatni razgovor nije urodio plodom, liječnici su nezadovoljni, ne odustaju od zahtjeva za izjednačavanje i povećenje koeficijenata, zakona o radnopravnom statusu, ali i uređenja pitanja prekovremenog rada i tzv. robovlasničkih ugovora.

Dok ministar najavljuje promjene, liječnici najavljuju prosvjed za mjesec dana na Markovu trgu.


Luetić: Konkretno nije rečeno ništa


- Ministarstvo nas je informiralo o aktivnostima vezano uz naše zahtjeve, konkretno nije rečeno ništa. Imamo određena obećanja i najave. Poučeni iskustvom od ranije, možemo vjerovati samo djelima, a ne riječima. Što se tiče prosvjeda, on ide 18. ožujka na Markovu trgu. To je sukus sastanka, istaknuo je nakon sastanka u Ministarstvu zdravstva predsjednik Hrvatske liječničke komore, Krešimir Luetić.  

- Ispravili smo određene netočnosti koje je ministar iznio u javnost proteklih dana, a tiču se plaća liječnika i statusa "robovlasničkih ugovora" za specijalizante, dodaje. 

Ban Toskić: Donijela sam platne liste, no nisam bitna ja, sustav se urušava


Predsjednica KOHOM-a Nataša Ban Toskić također se osvrnula na sastanak s ministrom Berošem. Naime, oni nisu dobili poziv na sastanak.

- Odnos je bio služben i distanciram. Nisam čula ništa novo. Zamolila sam ministra da demantira svoju izjavu o ogromnim primanjima hrvatskih liječnika i njihovim željama "za ektremnim novim prihodima preko leđa pacijenata". To nije lijepo, nije u skladu dobrih odnosa između nas. Donijela sam i svoju platnu listu. Moja je satnica 70 kuna, a specijalist sam s 27 godina radnog staža.

Dodaje da nije bitna ona te da u Hrvatskoj nedostaje 130 liječnika obiteljske medicine, više od 700 je starije od 60 godina, 200 starijih od 65.

- Sustav se urušava, on nestaje i bez štrajka i bez prosvjeda. Nastojanje moje udruge jest da se sustav primarne zdravstvene zaštite spasi i održi. Nužno je poboljšati uvjete rada te primanja liječnika, dodaje, ističući da će za pet godina pola stanovništva Hrvatske ostati bez temeljnog liječnika. 

"Moja plaća je 1650 eura, s 27 godina staža i specijalizacijom"


U razgovoru za HRT Nataša Ban Toskić ponovila je da nije zadovoljna sastankom te naglasila da su plaće obiteljskih liječnika - najniže liječničke plaće. Iznjela je podatak da njezina mjesečna plaća, sa 27 godina radnog staža i specijalizacijom iznosi oko 1650 eura (12.500 kn) te da se jedan sat rada specijalista plaća 70 kuna. 

Pitanje prekovremenog rada


Liječnici Traže da se riješi pitanje prekovremenog rada i, kako kažu - robovlasničkih ugovora.

- Kažem, takva praksa ne postoji niti u jednoj zemlji EU-a. Mi želimo da se riješe egzaktne stavri. Kad to vidimo onda možemo dalje razgovarati, tvrdi liječnik Marin Smilović, predstavnik Inicijative mladih liječnika.

- Naši bolesnici su i dalje zakinuti, naši bolensici i dalje ne dobivaju onoliki vremenski period kojim se morate posvetiti svakom bolesniku. Činjenica da radimo prekovremeno vam govori da u bolničkom sustavu još uvijek nedostaje liječnika, a ne da nas je višak, dodaje liječnica Tea Mirošević Zubonja iz HUBOL-a.


Beroš: Opisali smo detaljno elemente iz nove Uredbe


Ministar zdravstva Vili Beroš nakon dugog sastanka s predstavnicima liječnika, a nakon najave prosvjeda za 18. ožujka na Markovu trgu, izašao je pred novinare. Na upit zabrinjava li ga nezadovoljstvo liječnika i najava prosvjeda, odgovorio je.


- Nezadovoljstvo bilo kojeg dionika me brine. Danas je bio izrazito dinamičan dan. Ne bih se u potpunosti složio s izjavom da ništa novo nisu sugovornici čuli. Ne odgovara istini, danas smo im vrlo detaljno opisali elemente iz nove Uredbe o koeficijentima, a što je otišlo u resorno savjetovanje. To ne znači nužno da će u tom obliku biti prihvaćeno. To je radni dokument koji je usuglašen te je i njima nov. 

Ističe da slijedi daljnja procedura.

- Razgovarali smo naravno i o rokovima i elementima koji na to utječu. Moja je intencija da to bude što prije, ističe. 

"Govorio sam o plaćama, a mislio sam na primanja"


Ministar Beroš istaknuo je da ima i svoju želju - volio bi biti onaj ministar koji je donio Zakon o radno-pravnom statusu liječnika. Odgovorio je i na pitanje je li ga strah da bi prosvjed mogao dovesti do štrajka.


- To su legitimna prava, štrajk ima svoju dinamiku odigravanja. Mi ćemo napraviti svoje, pokušati iznjedriti dogovoreno. Na drugim je sudionicama o njihovom moralnom, ljudskom i stručnom usmjerenju da postupaju kako hoće. Ako su im namjere hrvatski pacijenti, dostupnost i kvaliteta zdravstvene zaštite. Vjerujem da će konstruktivno razgovarati i dalje. Ova administracija nema fige u džepu, bori se za pacijente, i želi unaprijediti zdravstveni sustav, objašnjava.


Govoreći o svojoj izjavi o plaćama liječnika, kaže da će priznati pogrešku: "Govorio sam o plaćama, a mislio sam na ukupna primanja. Upozorili su me da je tu prijepor. U mojoj skromnoj glavi, ono što dobijem na kraju mjeseca, to je moja plaća, nisam analizirao da li mi je to primanje ili plaća". 

Potvrdio je da se radi o iznosu od 74 milijuna eura godišnje za povećanje plaća te poručio: "To je prijedlog Ministarstvu i ostalim resorima, Ministarstvo će procijeniti imamo li takve mogućnosti. To je prijedlog i radna verzija ove uredbe". 

Slučaj pacijentice iz Splita


Ministar Vili Beroš komentirao je i slučaj pacijentice Line Budak.


- Ja sam razgovarao s ravnateljem KBC-a Sestre milosrdnice. Imaju višedestljetnu praksu da sve takve analize ne dostavljaju pacijentima na šalter. Ne bi bilo dobro da netko sudbinu dozna na šalteru. Njihova je praksa da se takvi nalazi podižu u oradinaciji specijalista. Pozdravljam takvu praksu, ali i to moramo unaprijediti. U procesu informatizacije moramo i to unaprijediti. Vrlo brzi će podaci biti dostavljeni u elektronski karton pacijenta, odgovorio je ministar.


Nadalje objašnjava.


- Pacijentica je dobila informaciju da se mora javiti specijalistu. Nije dobila termin jer liste čekanja nema. Mogla je doći specijalistu i dobiti taj nalaz. Ne znam što se u međuvremenu dogodilo, znam da je KBC Sestre milosrdnice još u 12. mjesecu odgovorio u određenom dopisu pacijentici. Čitam jutros, sustav šuti. Vinogradska bolnica je odgovorila pacijentici. Zdravstvena inspekcija je već postupala u ovom KBC-u, nalaz je u izradi. Zdravstvena inspekcija će otići i na Rebro, kaže Beroš. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!