Cvrtila: Sklon sam verziji da se ne radi o prikrivenoj egzekuciji

23.04.2023.

14:36

Autor: M.Š./HRT

Željko Cvrtila u Studiju 4

Željko Cvrtila u Studiju 4

Foto: HTV / HRT

Dok traje policijsko istraživanje ubojstva USKOK-ovog optuženika Tomislava Sablje u zagrebačkom noćnom klubu Ritz, puno je pitanja na koja još uvijek nemamo odgovore.


Postavljaju se pitanja poput onoga je li se radilo o spletu nesretnih okolnosti ili o obračunu zbog nekih prijašnjih nerazjašnjenih okolnosti.

Podsjetimo, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je ranije u nedjelju u Jasenovcu da se po svemu sudeći radilo o ubojstvu nakon sukoba, a ne o planiranoj likvidaciji. 

- Sklon sam verziji da se ne radi o prikrivenoj egzekuciji, zamaskiranoj u neki "ad hoc" sukob. Po svemu sudeći radi se o tome da je s jedne strane bio netko tko radi nered, a da je s druge strane bio zaštitar koji je pokušao zaštititi taj red. Bitno je utvrditi znaju li se oni od ranije, ima li tu neke osvete, koristoljublja ili nekih drugih stvari. Treba utvrditi radi li se o običnom ubojstvu ili teškom ubojstvu, rekao je u Studiju 4 bivši kriminalist Željko Cvrtila

Dodaje da u pravilu na ovakvim objektima zaštitari ne mogu imati oružje. 

- Osim u slučajevima da je sigurnosnom procjenom ocijenjeno da se radi o visokorizičnom objektu ili da se radilo o tome da je zaštitar bio tjelohranitelj neke osobe. 

Cvrtila također dodaje da će Sudsko vijeće prilikom kvalifikacije samog kaznenog djela imati težak posao, da će dosta vijećati, neće moći "ad hoc" dati odgovore.

Treba se među ostalim utvrditi je li se radilo o nužnoj obrani, koliko komada oružja je bilo i kako se cijela situacija odvila.

- Nijanse su između običnog ubojstva, teškog ubojstva, samoobrane. Tu će biti dosta zanimljivosti, smatra. 

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!