20:27 / 17.02.2021.

Autor: Ivica Grudiček/Dnevnik

Dabrovi ugrožavaju infrastrukturu

Dabrovi ugrožavaju infrastrukturu

Dabrovi ugrožavaju infrastrukturu

Foto: HTV / HRT

Nekad su bili gotovo pred izumiranjem, no u posljednje vrijeme njihova je populacija na sjeveru zemlje doslovno eksplodirala. Riječ je o životinjama koje život provode gradeći nastambe i brane - dabrovima. U Podrutama i Brezničkom Humu njihove su gradnje začepile odvodne kanale u blizini pruge i ceste, što može biti i vrlo opasno...

Golema jezera, začepljeni kanali, poplavljena polja - samo su neki od problema s kojima se susreću mještani Podruta. Prstom upiru u dabrove, čiji se broj posljednjih godina udeseterostručio. Slični problemi na cijelom području Novog Marofa. 


- Građani nam se već žale na nekoliko lokacija, Podrute su samo jedna od njih koja je zadnje vrijeme potencirana, rekla je Dubravka Horvat Đurkan iz Novog Marofa. 


Dabar je noćna životinja, izlazi po mraku, a tijekom dana su u svojim nastambama. Njihov se broj drastično povećao jer nemaju prirodnog neprijatelja, a uvjeti za život ovdje su im - idealni. 


- Dabrovi su nas iznenadili svojom dinamikom populacije - prirastom i dinamikom širenja. Ono što se u ostalim zemljama događa za 30 godina, kod nas je maksimum postignut za 15 godina, rekao je Marijan Grubišić s Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije u Zagrebu. 


Osim što su krivci za poplavljene oranice i livade, potkopavajući obalu, ugrožavaju lokalnu cestu te prugu Varaždin - Zagreb. 


- Navedeni dio pruge redovito pregledavamo i za sad nema nepravilnosti, međutim duže zadržanje vode u zoni propusta imalo bi negativne posljedice na trup željezničke pruge, rekao je Krešimir Grđan iz Sektora za održavanje HŽ Infrastrukture. S problemom su upoznate Hrvatske vode, koje su na sjeveru evidentirale 400 ovakvih staništa. Premještanje je komplicirano zbog stroge zaštite, ističu. 


- Problem je širi, radi se o direktivama koje se treba ispoštivati - konkretno, mi smo na našem području uspjeli dobiti odobrenje od činjena zabranjenih radnji koje podrazumijeva da možemo ukloniti neke nastambe, rekao je Danijel Bunić iz Hrvatskih voda Varaždin. 


No takva su uklanjanja rijetka. Struka smatra da je nužno "reduciranje" po uzoru na divljač. 


- Preseljenje na području Hrvatske - ja ne vidim tu prostora - imamo ovakve probleme od Iloka do Čabranke, u Sloveniji su došli do Ljubljane, u Austrije i do Klagenfurta, dodao je Grubišić. 


Dok se udruge zauzimaju za očuvanje staništa ovih glodavaca, mještani se boje da će biti još štete.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!