Na poziv diplomata Sabljaka ispred MVEP-a stigla policija

28.11.2022.

12:17

Autor: Vijesti/IMS/HRT

Sabljak ispred zgrade MVEP-a

Sabljak ispred zgrade MVEP-a

Foto: Dnevnik / HRT

Ispred zgrade Ministarstva vanjskih i europskih poslova jutros je stigla policija, na poziv diplomata Damira Sabljaka, koji je ustvrdio da mu je onemogućen pristup radnom mjestu.  

Podsjetimo, prije dva tjedna odlukom Visokog upravnog suda Sabljak je vraćen na posao u Ministarstvo. On je 2018. prijavio da ima saznanja o korupciji i trošenju proračunskog novca u veleposlanstvima u Washingtonu i Canberri. Potom je udaljen iz službe. Ministarstvo je tada obrazložilo da je udaljen zbog objavljivanja "netočne i neutemeljene informacije", a ne zbog podnošenja prijava o navodnoj korupciji i kaznenim djelima.


- Odlučio je diplomat Damir Sabljak konačno danas osigurati svoje ustavno pravo na rad koje ima na temelju pravomoćne presude. Pozvao je policiju, sad evo čekamo hoće li policija ovdje doći i osigurati hrvatskom državljaninu, građaninu, diplomatu, koji je profesionalno radio svoj posao, prijavio i to kroz institucije, ne kao zviždač u medijima, nego kroz institucije - hoće li mu se konačno osigurati da radi svoj posao, rekao je saborski zastupnik Nikola Grmoja (Klub zastupnika Mosta).

Iz MVEP-a su reagirali priopćenjem.

- Rješenjem Visokog upravnog suda Damir Sabljak nije vraćen na posao niti je Visoki upravni sud odlučivao o bilo čijoj krivnji ili odgovornosti, samim time nije niti Damira Sabljaka proglasio 'nedužnim čovjekom', kako to neistinito navodi saborski zastupnik Nikola Grmoja. Postupak zbog teške povrede službene dužnosti i postupak udaljenja iz Službe dva su odvojena postupka. O odgovornosti Damira Sabljaka još se uvijek odlučuje na službeničkom sudu, što je gospodinu Grmoji itekako poznato, priopćili su.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!