Dan Grada Siska u znaku spore obnove

21:41 / 03.06.2022.

Autor: M.M./HRT/Hina

Uručena priznanja zaslužnim građanima Siska

Uručena priznanja zaslužnim građanima Siska

Foto: Nikola Cutuk / Pixsell

U povodu Dana grada Siska i blagdana sv. Kvirina održana je svečana sjednica Gradskog vijeća, zaslužnima su dodijeljene nagrade i pohvale, a gradonačelnica Kristina Ikić Baniček je ustvrdila da se nema što slaviti jer obnova nakon potresa još nije počela.

Predsjednik Gradskog vijeća Bojan Dadasović, uvodno je podsjetio na tri prijelomna povijesna događaja "Grada hrvatskih pobjeda". To su pobjeda nad Turcima 1593. godine, ustanak Prvog antifašističkog odreda 1941. godine i veličanstvena pobjeda hrvatskih domoljuba u Domovinskom ratu. Uz ostalo, spomenuo je kako je zakonski sisačko područje bilo nužno proglasiti posebnim područjem od interesa RH kako bi se olakšao život stanovnicima.

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček je napomenula kako je Dan grada došao, ali se nema što slaviti, jer nakon potresa obnova još nije počela.

- Država ne zna kako obnoviti porušeno. Najveći stradalnici su i nadalje podstanari u svom gradu, jer žive u uvjetima koji nisu dostojni čovjeka. Ipak, radimo i živimo kako smo navikli jer je alternativa da se predamo očaju i apatiji neprihvatljiva, rekla je Ikić Baniček.

Predsjednik Gradskog vijeća i gradonačelnica uručili su i gradska priznanja. Nagradu Grada Siska za životno djelo posthumno je dodijeljena Kristijanu Dobriniću za hrabrost, požrtvovnost i nesebičan angažman u aktivnostima pri otklanjanju posljedica katastrofalnog potresa. Dobitnici Godišnjih nagrada Grada Siska su Nermin Kurtović Eka za humanitarni rad, organizaciju i dostavu pomoći potrebitima nakon potresa, Mima Juračak za promidžbu Grada Siska i postignuta ostvarenja na području književnosti, Dino Pešut za promidžbu Grada i ostvarenja na području književnosti i scenske umjetnosti, te Gradsko društvo Crvenog križa za humanitarni rad i podvige u zaštiti života ljudi te unapređenje kvalitete života stanovništva pogođenog potresom.

Pohvale Grada Siska dobili su Dijabetičko društvo grada Siska za humanitarni rad i Klub hokeja na ledu Sisak za doprinos ugledu i promidžbi Grada Siska te postignutim rezultatima u području sporta. Odlukom gradonačelnice, priznanja su uručena aktivisticama Petri Stuparić i Ivani Brajdić za promicanje temeljnih civilizacijskih vrijednosti antifašizma, ljudskih prava te rodne i spolne ravnopravnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!