Dan grada Zagreba, 31. svibnja

08:07 / 31.05.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Zagreb

Zagreb

Foto: Zoe Sarlija / PIXSELL

Grad Zagreb danas slavi svoj dan, 31. svibnja, a ove godine dan nakon lokalnih izbora na kojima je dobio novoga gradonačelnika - Tomislava Tomaševića.

Kao i prijašnjih godina na Dan Grada Zagreba održna je svečanost, ove godine u Palači Dverce, na kojoj se zaslužnima uručilo najveće priznanje - Nagrada Grada Zagreba te Medalja grada. Također, Nagrada "Zagrepčanka godine" ove je godine dodijeljena Alemki Markotić, ravnateljici Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Ovogodišnji dobitnici Nagrade Grada Zagreba su Milka Babović (posmrtno), Crveni križ Zagreb, Branka Cvitković, Stjepan Čuić, dežurno osoblje Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb, Drago Diklić, Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatsko liječničko glazbeno društvo Hrvatskoga liječničkog zbora.

Također, Snješka Knežević, Marica Mirić, Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar, Radna skupina i projektni tim znanstveno-istraživačkog i izdavačkoga projekta "Povijest hrvatskog jezika od srednjeg vijeka do 21. stoljeća", Snježana Sekušak- Galešev, Nenad Šoštarić, Branka Šulc, akademik Josip Madić i Primarni respiracijsko-intenzivistički centar (PRIC) Kliničke bolnice Dubrava.

Prije svečanosti, izaslanstvo Grada Zagreba, predvođeno aktualnom obnašateljicom dužnosti gradonačelnice Zagreba Jelenom Pavičić Vukičević, položilo je vijence za preminule branitelje i građane na Mirogoju kod spomen obilježja ''Glas hrvatske žrtve - Zid boli'' te kod Središnjeg križa.

U 17,30 sati na Zrinjevcu je održan koncert grupe Swingers i gostiju koji će izvoditi dio repertoara Ive Robića. Taj koncert je dar Turističke zajednice Grada građanima i posjetiteljima za Dan grada Zagreba. Tijekom dana svi zainteresirani imali su priliku razgledati Zagreb uz besplatno vodstvo, a najmlađi su mogli uživati u prigodnim dječjim predstavama.

Obnašateljica dužnosti gradonačelnice Zagreba Jelena Pavičić Vukičević čestitala je Zagrepčankama i Zagrepčanima Dan Grada Zagreba i blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata, nebeske zaštitnice.

- S ponosom slavimo Dan našega grada i sa zahvalnošću se prisjećamo svih koji su ga u njegovoj dugoj povijesti gradili, doprinosili njegovoj ljepoti, čuvali njegov otvoreni duh i koji nas obvezuju da sve što smo baštinili pažljivo čuvamo i nadograđujemo. Posebno smo zahvalni našim braniteljima koji su najzaslužniji da danas, u miru i demokratskome ozračju svoj grad i život u njemu gradimo po vlastitoj mjeri, istaknula je.

- Budimo i nadalje grad otvoren za svakog, grad vrijednih, tolerantnih i ponosnih ljudi u kojem ima mjesta za sve i u kojem se uvijek može računati na razumijevanje i solidarnost! Izazovi što su pred nama, potencirani posljedicama pandemije koronavirusa i razornog potresa koji je na licu našeg Zagreba ostavio velike ožiljke, neka nam budu poticaj da zajedno i s još više mara i energije svoj voljeni grad oblikujemo kao još bolje i ugodnije mjesto za život, poručila je u čestitki Pavičić Vukičević.

A svoju prvu čestitku na društvenim mrežama uputio je i novoizabrani gradonačelnik.

- Drage Zagrepčanke i Zagrepčani, želim vam sretan Dan grada Zagreba! Još jednom, hvala vam svima na povjerenju koje ste nam ukazali vašim glasovima i pozivam vas na sudjelovanje u promjenama kojima ćemo naš grad učiniti boljim mjestom za život svih nas!, poručio je Tomislav Tomašević.


Svečanost Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice Zagreba, proslavljena je misom na kojoj je zagrebački nadbiskup i metropolit, kardinal Josip Bozanić poručio da Crkva iznova potvrđuje otvorenost za suradnju sa svima koji žele dobro i napredak Zagreba.

Nakon mise, tradicionalna procesija sa slikom Majke Božje krenula je od Katedrale do Kamenitih vrata, ove godine sa znatno manjim brojem vjernika. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!