Dan ispunjen donacijama stradaloj Banovini

05.07.2021.

12:01

Autor: Tamara Marković/Studio 4/IMS/HRT

Knjiguška - mjesto radosti, zabave i znanja malih Petrinjaca

Knjiguška - mjesto radosti, zabave i znanja malih Petrinjaca

Foto: HTV / HRT

Današnji dan u Petrinji ispunjen je lijepim vijestima, a svi su događaji vezani uz donacije. Došla je donacija Ruske Federacije - kontejnerska knjižnica "knjiguška", a služit će i u terapeutske svrhe. Donirano je oko 1000 knjiga. Jutros je donirano 5000 eura Odbojkaškom klubu Petrinja, čija je dvorana teško stradala u potresu. U vojarni u Petrinji Zaklada Hrvatska za djecu s Gradom je potpisan vrijedan ugovor. Riječ je o donaciji 350.000 kuna kako bi se opremilo četiri kontejnera u kontejnerskom naselju u Sajmištu koji će služiti za terapijski rad s djecom. 

Kako je zamišljeno, kontejner s knjigama, koji je smješten u dvorištu u Turkulinovoj ulici 9, koristit će ponajprije najmlađi stanovnici kontejnerskog naselja, ali i svi drugi.

Uručenje i otvaranje Knjiguške, o kojoj će trajno brinuti petrinjska Udruga IKS, završnica je humanitarne akcije pokrenute u Noći knjige, kulturnoj manifestaciji koja već deset godina promiče knjigu i vrijednost čitanja u hrvatskom društvu i koja je ove godine uspješno održana s više od 1100 programa u više od 220 hrvatskih gradova i mjesta.

Kontejner, koji će služiti kao prostor za igru, terapiju te kao knjižnica za djecu i mlade s više od tisuću naslova, u suradnji s Organizacijskom odborom Noći knjige, omogućili su Sberbank Hrvatska i LUKOIL Croatia, a njegovo opremanje knjigama omogućili su hrvatski nakladnici okupljeni u Zajednici nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore.

Budući da je jedna od inspiracija ovogodišnje Noć knjige bio i veliki Fjodor Mihajlovič Dostojevski, kojem se ove godine obilježava 200. obljetnica rođenja i 140. obljetnica smrti, a maskota manifestacije babuška, u ovoj je akciji ostvarena suradnja upravo s ruskim Veleposlanstvom u Hrvatskoj, koje je uz donaciju kontejnera ukrašenog vizualima ruskih kulturnih simbola, uključeno i u organizaciju prigodnog programa u povodu otvorenja.

Kontejner je otvorio veleposlanik Ruske Federacije Andrej Nesterenko te naglasio spremnost Rusije da pomogne području stradalom od potresa. Pritom se, kako je rekao, ne smiju se zaboraviti najmlađi.

Na svečanosti su svima uključenim u humanitarnu akciju zahvalili izaslanik Vlade Tomislav Mihotić, izaslanik Predsjednika RH Zdravko Zima, Ivanka Roksandić u ime Sisačko-moslavačke županije, te predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK Slavko Kozina.

U prigodnom programu nastupio je glumac, scenarist i režiser Goran Matović, koji je spomenuo kako je poveznica Petrinje i Rusije pjesnik Josip Sever, rođen u obližnjem Blinjskom Kutu, koji je 1964. godine stvarao u Rusiji i prevodio s ruskog. Također je nastupio ruski dječji zbor Kaljinka, a izvedena je i lutkarska predstava za djecu.

Donacija Odbojkaškom klubu Petrinja

Udruženje europskih lutrija dodijelilo je donaciju od 5.000 € koja je po izboru počasne gošće, Kolinde Grabar Kitarović, uplaćena Odbojkaškom klubu „Petrinja". Riječ je o klubu koji od 2007. uspješno djeluje u 7 dobnih kategorija te okuplja oko stotinjak članova, dječaka i djevojčica. Odbojkaški klub Petrinja obišla je i bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. 

- Iznimno je važno poticati važnost sporta, a osobito za mentalno zdravlje i psihičku stabilnost. U krajevima koji su pogođeni potresima bitno je ulagati u infrastrukturu, ali i u ljude kako bi se što prije vratili aktivnostima i kako bi lakše nadišli sve probleme, rekla je.

Terapijski centar

Potpisan je i ugovor kojim Vladina Zaklada „Hrvatska za djecu" dodjeljuje 350.000 kuna Gradu Petrinji izravnim financiranjem projekta pod nazivom „Uspostava Centra za usluge djeci i obiteljima u kontejnerskom naselju Sajmište u Petrinji".

Sredstvima će se financirati nabava i opremanje četiri kontejnera u naselju Sajmište. U njima će biti uspostavljen Centar koji će djeci s područja Petrinje, a koja zbog proživljenih trauma tijekom razornog potresa u Banovini trpe ozbiljne psihičke posljedice, pružiti prijeko potrebnu stručnu podršku. Centar će služiti kao prostor za pružanje psihosocijalne pomoći djeci, mladima i njihovim roditeljima. U Centru će biti organizirane i raznolike radionice te grupne aktivnosti.

Ovim projektom otvara se put prema ostvarenju želja brojnih obitelji pogođenih potresom u Banovini, ali i međusobnu empatiju, toleranciju i pomoć kao temeljne vrijednosti boljeg društva za najmlađe.

Olakšana izrada parcelacijskih elaborata

Ravnatelj Državne geodetske uprave Damir Šantek potpisao je ugovor vrijedan 2,5  milijuna kuna s tvrtkom GEO-GAUSS kojim će se odrediti novi prostorni odnosi u 88 katastarskih općina nakon razornog potresa u kojem je došlo do pomaka tla i do 75 cm, pa i spuštanja tla 10 cm. 

- Napravit će se matematički modeli i transformacijski parametri da bi se mogla napraviti korelacija između katastra i zemljišne knjige s podacima koji se nalaze na terenu, na zemljinoj kori koja je pomaknuta. Kad se napravi ta veza, svi stanovnici na ovom području moći će u normalnoj proceduri izrađivati svoje parcelacijske elaborate i rješavati svoje imovinsko-pravne odnose, kazao je Šantek. 

Ključna je obnova

Za normalizaciju života ključna je obnova. Ruše se objekti, a u tijeku je obnova nekonstrukcijskih elemenata čiji je cilj oko 20.000 obitelji do jeseni vratiti u domove. Poduzetnici i obrtnici, njih oko 60, čeka na dovršetak kontejnerskog naselja u Sajmištu. Udruženje obrtnika očekuje useljenje u tu zonu na jesen, javila je Tamara Marković iz Petrinje. 

Pomoć bolnici u Sisku

Tridesetak hrvatskih poduzetnika udružilo se kako bi pomoglo Odjelu pedijatrije u potresu oštećenoj bolnici u Sisku. Cilj je prikupiti 500.000 kuna za nabavu prijenosnog inkubatora. Do tog iznosa namjeravaju doći Putem platforme Klippy. Uspješni poduzetnici svoje će znanje, iskustvo i vrijeme staviti u službu plemenitog cilja, i to savjetujući druge poduzetnike ili one koji to tek žele postati.

- Koncept naše platforme je upravo na način da korisnici mogu brojne poduzetnike putem platforme naručiti, postaviti im bilo kakvo pitanje koje ih zanima, poslovno pitanje iz raznih poslovnih niša te tako donirati svoja sredstva za prikupljanje novaca za inkubator a ujedno dobiti savjet koji im je potreban u obliku videa, objasnio je Dino Schatzl, osnivač platforme Klippy.

Ravnatelj Opće bolnice "Dr. Ivo Pedišić" u Sisku, Tomislav Dujmenović, kazao je da su ovo su lijepi trenuci za bolnicu kada znaju da nisu sami i da ima veliki broj ljudi koji imaju veliko srce koji žele pomoći.

Dobrotvorna akcija Srce poduzetničko

Dobrotvorna akcija Srce poduzetničko

Foto: Edina Zuko / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!