Dan je civilne zaštite, najavljuje se unapređenje cijelog sustava

01.03.2023.

10:50

Autor: Hina/HRT/D.M.

Civilna zaštita., ilustracija

Civilna zaštita., ilustracija

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

U Hrvatskoj se obilježava Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite RH. Cijeli taj sustav posebno je važan u slučaju katastrofa poput potresa i poplava kojima, nažalost, sve češće svjedočimo. Tim je povodom potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović uputio čestitku te najavio nastavak ulaganja u razvoj i unapređenje svih komponenti civilne zaštite.

Prezentacija modela katastrofa i dodjela nagrada


Na svečanosti koja je održana u Jastrebarskom izložena je specijalistička oprema te održana prezentacija edukativnih modela katastrofa. Uručene su i godišnje nagrade, priznanja i zahvalnice. Među ostalima, i 41 pripadniku modula za urbano traganje i spašavanje koji su bili u Turskoj nakon razornih potresa.

Do 2030. projekti vrijedni 1,8 milijardi eura


Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović zahvalio je svim volonterima i profesionalnim pripadnicima sustava civilne zaštite na požrtvovnom i nesebičnom radu, ozbiljnosti i profesionalnosti kojom svakodnevno izvršavaju brojne zahtjevne zadaće. Naglasio je iznimno važnu uloga Ravnateljstva civilne zaštite i cijelog sustava u kriznim situacijama istaknutu kroz žurnu i aktivnu reakciju slanja međunarodne žurne i humanitarne pomoći Ukrajini i Moldaviji te organiziranje prihvata, zbrinjavanja i integracije raseljenih osoba iz Ukrajine u Hrvatskoj.


Najavio je nastavak ulaganja u razvoj i unapređenje svih komponenti civilne zaštite. U tom je smislu Vlada protekle godine donijela Strategiju upravljanja rizicima od katastrofa do 2030., dokument u kojem su deklarirani projekti u vrijednosti od 1,8 milijardi eura, sve kako bismo postigli zacrtani cilj, a to je Republika Hrvatska otpornija na katastrofe, istaknuo je. Najavio je da će opremanje svih operativnih snaga Ravnateljstva civilne zaštite nastaviti jednakim tempom, sustavno, pripremljeno i organizirano s primarnim ciljem olakšavanja onih najtežih, riskantnih situacija vama, ljudima na terenu.


- Vi pojedinci koji dovodeći u rizik svoj život spašavate živote drugih i imovinu, trebate znati da društvo i mi kao sustav cijenimo vašu humanost i hrabrost, a to pokazujemo i nastavit ćemo pokazivati sustavnom brigom o vašoj operativnoj sigurnosti, poručio je ministar Davor Božinović u čestitci.

Trut: Sustav razvijamo dalje putem projekata EU-a 


Ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut uputio je čestitku te najavio rad na daljnjem razvoju sustava . U čestitci upućenoj djelatnicama i djelatnicima Ravnateljstva civilne zaštite i pripadnicima sustava civilne zaštite Trut je istaknuo da je protekla godina za sustav bila puna izazova. Zahvalio je svima koji su pridonijeli ostvarenju postignuća Ravnateljstva civilne zaštite i cijelog sustava, te im uputio iskrenu zahvalu "znajući koliko truda, znanja, vještina, ali i entuzijazma stoji iza toga".

- Mnogo je toga napravljeno, puno opreme nabavljeno i puno aktivnosti odrađeno da bismo postigli prepoznatljivost u domaćim, ali i međunarodnim okvirima, gdje smo se kao sustav visoko pozicionirali, gdje međunarodna zajednica traži i poštuje naše mišljenje, ekspertizu i znanje. Nastavljamo dalje punim tempom, uz fokus na povlačenju novčanih sredstava iz projekata EU-a kako bi se sustav civilne zaštite podignuo na još višu razinu, kazao je Trut.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!