Trut: Izazovi Civilne zaštite, kriza na krizu

28.02.2023.

10:27

Autor: HRT/R.S.

Damir Trut, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite

Damir Trut, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite

Foto: HTV / HRT

U izvanrednim okolnostima i kriznim situacijama sustav civilne zaštite mora brzo odgovoriti na prijetnje i opasnosti te ublažiti posljedice. No to je samo dio onoga što se radi unutar tog kompleksnog sustava koji 1. ožujka obilježava svoj dan. 

Damir Trut, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite, za HRT rekao je da je sustav civilne zaštite vrlo kompleksan i ima raznolike opise poslova.

- Od smanjena rizika, od segmenta preveniranja, isto tako i operativno djelovanje, edukacije, osposobljavanje, protuminsko djelovanje, nadzor eksplozivnih atmosfera, inspekcijski poslovi, kazao je Trut.

- U samo Ravnateljstvo civilne zaštite uključeno je tisuću ljudi, a možemo reći da cijeli sustav pokriva 35 tisuća ljudi, dodao je.

U 5 godina jako puno kriznih situacija 


Prošlo je 5 godina od reorganizacije sustava, a u tih 5 godina imali smo jako puno kriznih situacija, od poplava, požara, potresa, pandemije do rata.

- Implementacija nekoliko državnih tijela i organizacija u sustavu Ravnateljstva civilne zaštite, a onda integracija Ministarstva unutarnjih poslova, pokazalo se kao vrlo ispravna odluka Vlade RH, kazao je Trut.

- Nismo ulazili iz krize u krizu nego se kriza na krizu nadodavala, nekoliko smo kriznih situacija odjednom vodili, dodao je.

Trut: Covid kriza jedan od najvećih izazova 


Trut je kazao da je Covid kriza bila jedan od najvećih izazova samim time što je koronavirus bio izazov za čitavu zajednica, a ne samo u Ravnateljstvu civilne zaštite. Dodao je da su za vrijeme pandemije imali podignuti kompletni sustav civilne zaštite.

- Isto tako ne smijemo smanjiti razinu kompleksnosti i stradanja koja su bila kroz potrese u Zagrebu i Banovini. U prvih 6 sati su pronađeni svi koji su bili pod ruševinama, izvučene poginule osobe iz ruševina u prvih 8 sati. Sustav civilne zaštite i spašavanja odradio je svoja zaduženja, rekao je Trut.

Pogledajte cijeli razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!