Obilježena 26. obljetnica Oluje, iz Knina poslane snažne poruke

05.08.2021.

06:57

Autor: HRT

Dan je pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 26. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja

Dan je pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 26. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja

Foto: Screenshot / HRT

Prije 26 godina, nakon četiri godine pod okupacijom pobunjenih Srba, vojno-redarstvenom operacijom Oluja oslobođena je gotovo petina ukupne površine Hrvatske. Knin je oslobođen 5. kolovoza 1995., nakon čega se na tvrđavi zavijorila hrvatska zastava, što je jedan od najsnažnijih simbola pobjede u Domovinskom ratu. U Kninu je, pod epidemiološkim mjerama, obilježena 26. obljetnica Oluje. Prigodan program u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja HRT je donio u specijalnoj emisiji. Mogli ste pratiti javljanja naših reportera i priče o onima koji su stvarali Hrvatsku. Pogledajte snimku:

Ono što je danas bilo bitno primijetiti danas na proslavi u Kninu je da je, bez obzira na razlike u državnome vrhu i na neka otvorena pitanja između premijera i predsjednika - poslana je jedinstvena poruka da će Hrvatska uvijek slaviti 'Oluju' kao veliki, dostojanstveni i pobjedonosni događaj, te da nećemo prihvaćati dociranje izvana, a pritom se mislilo prvenstveno na Srbiju, kazao je u javljanju za Dnevnik HTV-a Petar Vlahov. Prisjetio se konteksta u kojemu je nastala Oluja - da su građani Hrvatske bili taoci u vlastitoj državi i da nije bilo Oluje danas ne bi bili članica EU-a.

Svi su putevi danas vodili u Knin

Svi su putevi danas vodili u Knin

Foto: Dnevnik / HRT

Središnja proslava danas je pčela u 6.30 kad se čula tradicionalna budnica na ulicama Knina. Od ranog jutra, u Knin stizali su oni kojima ovi dani neizmjerno znače.

Na središnjeg kninskom trgu vijence je prvo položilo izaslanstvo obitelji poginulih, nestalih i umrlih branitelja. Nakon molitve koju je predvodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, vijence su položili i predsjednik Republike sa šibensko-kninskim županom i gradonačelnikom Knina, te predsjednici Sabora i Vlade.

Zbog epidemioloških razloga, središnja proslava ove je godine održana na stadionu NK Dinara. Nakon prijavka počasne postrojbe vrhovnom zapovjedniku Oružanih snaga, uslijedio je vrhunac svečanosti.

U ceremoniji podizanja zastave na kninskoj tvrđavi uz izvođenje himne sudjelovali su hrvatski branitelji te članovi obitelji poginulih branitelja. Među njima bila je i zlatna hrvatska olimpijka Matea Jelić.

Dvadeset i šest počasnih plotuna, čitanje imena poginulih i nestalih u Oluji, prelet Migova.

Okupljenima se prvi obratio predsjednik Društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Daniel Rehak.

- Naša je sloboda krvlju plaćena i uz goleme žrtve izborena, to nikada ne smijemo zaboraviti i nikada obezvrijediti, poručio je.

Premijer i predsjednik Sabora u prigodnom obraćanju naglasili su da je Oluja bila legalna i legitimna operacija i da ne pristaju na reviziju povijesti koja stiže iz susjedne Srbije.

Predsjednik Republike Zoran Milanović osvrnuo se pak na zahtjeve iz BiH za procesuiranjem hrvatskih ratnih zapovjednika.

- Tome jednostavno treba reći: "Gospode, taj film ne bute gledali!". Tim ljudima se u Hrvatskoj neće suditi i mi ćemo ih zaštititi pod svaku cijenu. Samo tako i samo na takav način, to su naši ratni zapovjednici, rekao je.

Nakon tmurnoga i kišnog jutra, nebo se razvedrilo, Krila oluje izvela su svoj akrobatski program. Svečanost je nastavljena svetom misom, a u završnici cjelodnevnog događanja proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja HRT prenosi koncert sjajnih glazbenika Jazz orkestra HV-a, osnovanog 2013. na inicijativu nekoliko glazbenika iz Simfonijskog puhačkog orkestra HV-a, Klape "Sv. Juraj" koja od 2001. pronosi snagu u svijetu priznate tradicije klapske pjesme te posebnih solista. Dirigenti su bojnik Davor Dropuljić i zapovjednik Orkestra Hrvatske vojske pukovnik Miroslav Vukovojac-Dugan.

Svečano obilježavanje u ozračju vjernosti i domoljublja završit će vatrometom.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović sinoć je na kninskoj tvrđavi primio ratne zapovjednike i dodijelio odličja.


Baklje su sinoć obasjale Rijeku. U spomen na 222 poginula branitelja iz Primorsko-goranske županije, riječka Armada zapalila je jednako toliko baklji na riječkom lukobranu.

Bakljada je organizirana i u Metkoviću. Veterani Četvrte gardijske brigade iz Dubrovačko-neretvanske županije zapalili su 26 baklji i na mostu izvjesili zastavu brigade, ispod koje su doveslali u neretvanskoj lađi u kojoj će se u subotu natjecati na tradicionalnom Maratonu lađa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!