Dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu

02.08.2020.

07:55

Autor: HRT/Hina

default error photo
Romski memorijalni centar Uštica bit će otvoren u istoimenom mjestu, nadomak Jasenovca.
U povodu obilježavanja međunarodnog Dana sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu - Samudaripen, Romski memorijalni centar Uštica otvoren je u istoimenom mjestu, nadomak Jasenovca. 

Veljko Kajtazi, saborski zastupnik, kazao je među ostalim  da se na tom mjestu odaje počast svim žrtvama ustaškog režima.

- Iskreno se nadam da će ovaj Centar postati mjesto okupljanja, a ne mjesto prijepora. Mi ćemo se sigurno potruditi da tako bude te se nadam da će nas i drugi u tome slijediti, dodao je.- Ubijanje, ponižavanje, iživljavanje, varanje, teror, sustav, organiziranosti, laži, legalizacija zločina, pljačka, genocid su samo neke od riječi kojima ne možemo dovoljno dočarati ono što se na ovome prostoru događalo, a još manje posljedice i transgeneracijsku bojazan i nepovjerenje koje Romi i do danas osjećaju i koji su sigurno jedan od uzroka socijalne isključenosti Roma. Ovo je zato iznimno važna poruka prema Romima i siguran sam, da će ovaj projekt biti temelj za rješavanje i brojnih drugih problema koje do danas nismo uspjeli riješiti, rekao je Kajtazi.Nakon svečanog otvorenja održan je tradicionalni komemorativni program. Pročitana su neka od imena Romkinja i Roma ubijenih i pokopanih u Uštici. Na komemoraciji su bili i predstavnici crkava u RH. Paroh Dragan Antonić održao je spomen za stradale. Velečasni Pejo Oršolić održao je molitvu za stradale. Efendija Alen Crnkić okupljenima se obratio učenjem molitve dove.

Simboličnim polaganjem vijenaca odana je počast romskim žrtvama stradalima u Uštici za vrijeme Drugog svjetskog rata.Romski memorijalni centar Uštica je na mjestu na kojemu se tijekom Drugog svjetskog rata nalazio romski logor. Uštica je jedna od lokacija na kojoj su ubijane romske žrtve deportirane u koncentracijski logor Jasenovac. U sklopu Memorijalnog centra nalazi se i romsko groblje s 21 masovnom grobnicom.

Nakon svečanog otvorenja održan je i tradicionalni komemorativni program. 

Ovim povodom u Temi dana HTV-a gostovao je Veljko Kajtazi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!