Dan vukovarskih branitelja

24.08.2023.

Zadnja izmjena 19:49

Autor: Zrinka Perić/Daniel Gurov/V.K./Dnevnik/HRT/IMS

Dan vukovarskih branitelja

Dan vukovarskih branitelja

Foto: HTV / HRT

U organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara obilježen je Dan vukovarskih branitelja. Na današnji dan 1991. dogodio se prvi opći napada JNA na Vukovar s kopna, vode i zraka. A vukovarski branitelj Luka Andrijanić srušio je prva dva zrakoplova JNA.

Kraj kolovoza ratne 91. hrvatski branitelj Dragutin Guzovski pamtit će, kaže, dok je živ. Vukovar je napadnut sa svih strana - iz zraka, sa zemlje i s Dunava.

- Tukli su Vukovar iz svih mogućih oružja, tisuće i tisuće granata i onih koji su međunarodnim konvencijama bile zabranjene i napal granatama, govori Dragutin Guzovski, predsjednik HDLSKL Vukovarsko-srijemske županije.

24. kolovoza bit će upamćen kao dan kada je počela otvorena agresija JNA na Vukovar. 

- Tada su se otvoreno stavili na stranu srpske snage i naoružavali su srpske civile i počeo je otvoreni sukob JNA s legitimnim hrvatskim vlastima. Sjeća se Josip Crnjac, predsjednik Udruge Vukovarskih branitelja iz Domovinskog rata.

Spremni dati život za slobodu, hrvatski branitelji borili su se za svaku ulicu i kuću.

- Tog dana je počela 86-dnevna opsada Grada Vukovara mi smo se hrabro branili i borili dok smo imali streljiva dok smo imali ljudstva, govori Zdravko Komšić, predsjednik HDLSKL-a.

Prvi veliki pokušaj srpske vojske da zauzme Vukovar - nije uspio. 

- Tada je Luka Andrijanić branitelj Vukovara srušio dva aviona kod Đergaja, sjeća se Komšić. 

No u mjesecima koji su slijedili Vukovar je razoren, tisuće su ljudi ubijene. Njima u spomen na vukovarskom Memorijalnom groblju - vijenci i svijeće.

- Sve nas manje ima, mi smo generacija koja je najviše izgubila. Ovakvi dani nam služe da se malo podsjetimo, govori Ante Ljubić, predsjednik Udruge policije vukovarskih branitelja Domovinskog rata.

- Želim izraziti svima koji su i tih dana, ali i danas, ostali ovdje da promiču vrijednosti Domovinskog rata, naglasio je Nikola Mažar, izaslanik predsjednika Sabora.

Jer zahvaljujući upravo njima, hrabrim hrvatskim braniteljima, tragedija Vukovara izrasla je u pobjedu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!