Dan žena - prigoda da se upozori na njihov položaj u društvu

08.03.2021.

20:48

Autor: Dnevnik HTV-a/IMS/HRT

Dan žena u Osijeku

Dan žena u Osijeku

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

Uz čestitke pripadnicama ljepšeg spola, Međunarodni je dan žena uvijek i prigoda da se upozori na njihov, često podređeni položaj u društvu. Potvrđuju to i rezultati istraživanja portala Moj posao, koji pokazuju da su žene, unatoč naporima koji su posljednjih godina uloženi u borbi protiv rodne diskriminacije u radnom okružju, u odnosu na muškarce i dalje potplaćene. Prosječna plaća muškaraca u Hrvatskoj trenutačno iznosi oko 7500, a žena malo više od 6200 kuna. Osobito su potplaćene radnice u uslužnim djelatnostima, turizmu i ugostiteljstvu te prodaji. Pandemija je, čini se, status žena u društvu i dodatno pogoršala.

Smjena duga osam sati glavnoj sestri Klinike za infektivne bolesti Danijeli i prije pandemije bila je intenzivna i zahtjevna. A kad dođe kući, njezinim obvezama - nije kraj. 


- Moj radni dan samo se zapravo nastavlja, uobičajeni poslovi u kućanstvu, briga za djecu, čišćenje, pranje, kuhanje, itd. Sve ono što je svima nama ženama poznato. A i nekim muškarcima, kazala je Danijela Miše, glavna sestra Klinike "Dr. Fran Mihaljević".


Žene u Hrvatskoj tri puta više obavljaju neplaćeni rad u kućanstvu, ističe pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Na poslu ne napreduju kao muškarci.


- Spominje se često stakleni strop kao jedna nevidljiva barijera. Žene rjeđe dolaze do upravljačkih pozicija, kaže pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.


Suočavaju se i s uznemiravanjem na radnom mjestu. Sindikalistice su stoga zatražile hitnu ratifikaciju Konvencije broj 190., kojom se reguliraju protokoli u slučaju nasilja na poslu.


- Žene su te koje su u postotku više uznemiravane, dobivaju više prijetnji, dobivaju više neumjesnih, nedopuštenih pitanja, čak i prilikom zapošljavanja, napominje pravnica Matice hrvatskih sindikata Ivana Šepak-Robić.


U prigodnom priopćenju Dan žena čestitao je predsjednik Sabora, a putem Twittera i predsjednik Vlade.


- Žene su svojim radom i zalaganjem učinile naše obitelji i društvo boljim. Ovo je poseban dan za zahvalu na njihovom nemjerljivom doprinosu stvaranju pravednije zajednice, poručio je premijer Andrej Planković.


Osebujna čestitka, u kojoj je rekao da postoje žene i žene, stiže od predsjednika Republike.


- Postoje žene koje su, naprosto, borbene, koje se ne daju prodati, koje se ne daju slomiti, koje će nasilnika ili uznemirivača svake vrste, ako treba opaliti na neko mjesto, a postoje žene koje glumataju, rekao je predsjednik Zoran Milanović.


Dan žena SDP je obilježio multimedijskim projektom „Od5Do95" u kojem govore žene svih dobi.


- U Hrvatskoj su žene i obrazovanije, što vidimo po broju onih koji upisuju fakultete, i u konačnici ih završavaju. Međutim, onda kad treba napredovati nekako ih se preskače, kazao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.


Žene su itekako osjetile i posljedice pandemije, što zbog rada od kuće, što zbog zatvaranja škola, upozoravaju iz Mosta.


- Oni kojima je osobito teško su žene koje imaju djecu mlađu od 12 godina koje gotovo nikako ne mogu uskladiti posao i osobni život, ističe Marija Selak-Raspudić iz Mosta. 


U pandemiji su i izravno ugrožene - u sektoru njege upravo žene nose najveći teret.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!