Sudsko vijeće o optužnici protiv Žalac: SMS poruke zakoniti su dokazi

28.03.2023.

Zadnja izmjena 13:54

Autor: HRT/D.M./Hina

Gabrijela Žalac

Gabrijela Žalac

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Optužno vijeće Županijskog suda donijelo je odluku kojom se odbija zahtjev obrane Gabrijele Žalac da se iz spisa kao nezakoniti dokazi izdvoje SMS poruke koje je bivša ministrica razmjenjivala s bivšom državnom tajnicom Josipom Rimac, ali i drugi dokazi iz afere trošenja europskog novca.

Optužno vijeće odbilo je dokazne prijedloge obrane za izdvajanje nezakonitih dokaza, dakle - prihvatilo je sve argumente EPPO-a koji su izneseni, izvijestila je tužiteljica Ureda europskog javnog tužiteljstva (EPPO) Sani Ljubičić. Može se očekivati, dodala je - da će obrana Gabrijele Žalac podnijeti žalbu Viskokom kaznenom sudu. 

Među ostalim, riječ je i o SMS-ovima iz mobitela Josipe Rimac, optužene u drugom slučaju, a s kojom se Žalac dopisivala o softveru i spominjala osobu inicijala A.P.

- Pisat ćemo žalbu, nismo ništa drugo ni očekivali. Smatramo da se legalnim putem poruke iz spisa Rimac nisu mogle naći u spisu Žalac. Način na koji su pribavljene je kršenje nekih osnovnih načela, rekla je odvjetnica Jadranka Sloković. Dodala je da su nezakonito ispisivani nalozi u spisu Rimac, jer, kako kaže - "da nije bilo ranije pokrenute istrage Rimac, te poruke ne bi došle u ovaj spis". 

- Odluka suda kao i svaka. Čekamo rješenje, vidjet ćemo razloge i žalit ćemo se, najavio je odvjetnik braniteljskog tima Gabrijele Žalac. Dodao je da je 'stadij Optužnog vijeća' nejavan te da treba poštovati ono što kaže ZKP - da "je argumentima mjesto u žalbi". 

Za što se tereti Žalac i ostale


Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) podignuo je potkraj prosinca 2022. optužnicu protiv bivše ministrice regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijele Žalac, bivšeg ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU) Tomislava Petrica te poduzetnika Marka Jukića i Mladena Šimunca, osumnjičenih da su oštetili EU i RH za više od 1,3 milijuna eura.

EPPO je Žalac optužio za zloporabu položaja i ovlasti te trgovanje utjecajem, dok su Jukić i Šimunac optuženi za zloporabu položaja i ovlasti, a njihove tvrtke Ampelos i Micro project za poticanje na to kazneno djelo.

EPPO sumnja da je tijekom 2017. i 2018. Žalac pokrenula postupak javne nabave informacijskog sustava u kojem je htjela osigurati povlašteni položaj suoptuženicima i njihovim tvrtkama. Optužena je i da je povećala procijenjenu vrijednost nabave te odlučila provesti pregovarački postupak nabave bez objave javnog poziva, a samo su tvrtke povezane s ministričinim pouzdanicima pozvane da dostave ponude.

Iz slučaja Žalac pokrenuti novi postupci


EPPO naglašava da je odlukom bivše ministrice cijena nabave nerealno određena na 1,73 milijuna eura iako bi realna cijena tog sustava iznosila otprilike 360.000 eura. Prema tvrdnjama EPPO-a, 1,73 milijuna eura s PDV-om uplaćeno je na račun tvrtke trećeokrivljenog, nakon čega je dio novca prebačen na račune drugo i trećeokrivljenog, kao i na račune njihovih tvrtki, te je zatim dio uplaćenog novca podignut u gotovini.

Proračun EU-a pritom je oštećen za najmanje milijun eura, dok je hrvatskom proračunu učinjena šteta od gotovo 300.000 eura. Šimunac je, prema optužnici, nezakonito zaradio 2,1 milijun kuna, Jukić malo više od dva milijuna kuna, dok su njihove tvrtke ostvarile nezakonitu zaradu od 3.508.628 kuna i 2.650.000 kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!