Ne prestaju reakcije na objavljene SMS-ove

02.02.2023.

Zadnja izmjena 19:20

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/IMS/HRT/T.D./P.F.

Slanje poruke

Slanje poruke

Foto: Dnevnik / HRT

Ne prestaju reakcije na poruke koje su državni dužnosnici razmjenjivali s bivšim direktorom Hrvatskih šuma, sada USKOK-ovim osumnjičenikom. Dok oporba proziva, vladajući se brane, a reagirali su i iz Hrvatskih šuma.

Novi dan - novi nastavak. Hrvatske šume priopćenjem su se oglasile o zapošljavanju Nike Dujmovića. Tvrde da se to dogodilo prije 30. rujna 2019. kada je Marko Milić poslao poruku predsjedniku Uprave Hrvatskih šuma Jakupčiću.

(...) Ugovor o radu na određeno vrijeme s Nikom Dujmovićem sklopljen je dana 27. rujna 2019. godine, s početkom važenja od 1. listopada 2019. godine.

Na cijelu priču reagiralo je i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Najavljuju da će, vezano uz Marka Milića, ispitati sve navode iz medija i prikupiti dokaze kako bi odlučili o osnovanosti pokretanja postupka. A ako se pojave nove činjenice, ističu da će ispitati i navode vezane uz druge osobe. Zastupnik Socijaldemokrata Domagoj Hajduković ide korak dalje.

- Podižem kaznenu prijavu protiv Plenkovićeve desne ruke Milića, ali i ministrice Vučković, ministra Bačića i ministra Filipovića - vrijeme je da isušimo močvaru korupcije i klijentelizma u koju je potonula naša Hrvatska, napisao je na Facebook profilu.

Reakcije oporbe na aferu SMS komentirao je i potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

- Njima bi najbolje bilo da najprije pometu pred svojim vratima, da okrenu se najprije oko sbe, oko svojih ljudi i što su oni radili dok su bili na vlasti i kome su oni pomagali, kome su se oni javljali, onda da dižu kaznene prijave, istaknuo je.

Oporba od svojih tvrdnji ne odustaje.

I danas je to bila jedna od tema na saborskim hodnicima.

- Je li netko kriv - to treba utvrditi onaj koji se s tim bavi, naglasio je Predrag Štromar, saborski zastupnik HNS-a - liberalnih demokrata.

- Volio bih pogledati u mobitele Bože Petrova, Tomislava Tomaševića i Ivana Penave. Siguran sam i odgovorno tvrdim da u Vukovaru, gdje vlada Penava sa Suverenistima, da tamo tko god se zaposlio ima iskaznicu Domovinskog pokreta. Isto vrijedi i za Sinj gdje vlada Miro Bulj iz Mosta. Isto vrijedi i za Ivicu Puljka u Splitu, rekao je Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik HDS-a.  


Grbin: Skandalozno je da se o DORH-u raspravlja samo ako oporba skupi potpise


Predsjednik SDP-a Peđa Grbin skandaloznim je u četvrtak ocijenio da izvješća DORH-a u Sabor dolaze samo ako oporba skupi potpise za raspravu o funkcioniranju tog tijela, što će se dogoditi u utorak na Odboru za pravosuđe te na Antikorupcijskom vijeću.

- Skandalozno je da svake godine izvješća DORH-a dolaze na dnevni red Sabora isključivo ako oporba za to prikupi potpise, što pokazuje odnos države prema DORH-u i strah od svega onoga što ćemo državnu odvjetnicu pitati, rekao je Grbin.

Najavio je da će sljedeći tjedan glavna državna odvjetnica morati dolaziti u Sabor nekoliko puta, prvo na Odbor za pravosuđe, a onda i na plenarnu sjednicu gdje će se razgovarati o tome kako DORH funkcionira. Odbor za pravosuđe bavit će se Izvješćem glavne državne odvjetnice za 2021. na sjednici zakazanoj za utorak u 10,30 sati, ali prije toga će se na istu temu okupiti Antikorupcijsko vijeće, koje je još prije dva mjeseca na sjednicu pozvalo Zlatu Hrvoj Šipek, ali se nije odazvala.

Grbin je ustvrdio i da je afera Žalac završila u ladici vjerojatno zato što se se u njoj pojavili inicijali AP. DORH je u tom trenutku u barem dva slučaja pokazao da postupa isključivo onda kada informacije postanu dostupne čitavoj hrvatskoj javnosti, što je loše jer pokazuje da u Hrvatskoj ne postoji pravna sigurnost, ocijenio je.

Vezano uz aferu "sms" Grbin je rekao kako su jučer utvrdili da barem jedan od aktera, a riječ je o glasnogovorniku premijera, nije govorio istinu o tome kakav su učinak imale njegove poruke na zapošljavanje u Hrvatskim šumama.

Čelnik SDP-a smatra da se tu očito radilo o ustaljenoj praksi, i ne samo za dobivanje radnih mjesta nego i za poslove, što pokazuje do koje mjere su gospoda iz HDZ-a zaključila da je država njihova i samo njihova.

Upitan je li vrijeme za izbore, iako koalicijski partneri u većini tvrde da je ona stabilna dok se ne utvrde činjenice, Grbin je odgovorio da su partneri HDZ-a prije godinu dana tvrdili da podržavaju Vladu dok se ne utvrde činjenice u slučaju Horvat i da je trenutak kada je više neće podržavati pokretanje istrage protiv pojedinih ministara.

- To se dogodilo, a vladajuća koalicija je ostala. Vrijeme za prijevremene izbore je bilo prije godinu dana, ali ono je i danas, bit će sutra, sve dok se izbori ne dogode. One koji podržavaju vladajuće do izbora pitam je li vam važniji interes Republike Hrvatske i njenih građana ili samo vaš interes da ostanete u Saboru jer ćete ga nakon izbora vidjeti samo na televiziji, poručio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!