Vidoševićeva odvjetnica najavila žalbu: Sud je povjerovao osobi koja je priznala kazneno djelo

22.12.2021.

07:35

Autor: T.V./HRT/Hina

Nadan Vidošević

Nadan Vidošević

Foto: HTV / HRT

Pred sudskim vijećem Županijskog suda u Zagrebu bivši čelnik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević u presudi za izvlačenje novca u aferi "Remorker" nepravomoćno je proglašen krivim. Osuđen je na ukupno 8 godina zatvora. S obzirom na to da je Vidošević nepravomoćno osuđen na više od pet godina zatvora, bivši čelnik HGK će izravno iz sudnice morati u zatvor.  

Krivom je proglašena i njegova najbliža suradnica Zdenka Peternel. Nepravomoćno je osuđena na dvije godine zatvora.

Bivša voditeljica računovodstva HGK-a Josipa Miladinov i njezina zamjenica Jasna Mikić oslobođene su krivnje.

Sudac Zdravko Majerović je na izricanju presude rekao da se Vidošević okoristio s 25 milijuna kuna, a ukupna šteta je 35,1 milijun kuna.

Svih četvero okrivljenika došlo je na zagrebački Županijski sud na izricanje presude.

Vidoševićeva braniteljica najavila žalbu na nepravomoćnu presudu

Odvjetnica Jadranka Sloković, braniteljica bivšeg čelnika HGK Nadana Vidoševića, najavila je žalbu na nepravomoćnu presudu zagrebačkog Županijskog suda koju je ocijenila nedopustivom.

- Sud je povjerovao osobi koja je priznala da je počinila kazneno djelo s drugim osobama, to je nedopustivo. Rezon suda je da se vjeruje Davoru Komeričkom kojeg smo uhvatili u brojnim lažima i kontradiktornim iskazima. Sve ćemo to iznijeti u žalbi, kazala je.

Sloković je dodala kako tijekom postupka nije iznesen ni jedan podatak da je rađena provjera Komeričkove imovine te da je sud u trenutku, kada se utvrdilo da ne postoji nesrazmjer između Vidoševićevih primanja i imovine, naprasno od svega odustao i prekinuo dio postupka.

Nadodala je kako je dokazni prijedlog da se odobri vještačenje odbijen i da je Vidošević odlučio doći na izricanje presude jer od početka tvrdi da nije kriv.

- Kad vam se dokazi svode na dojam, to je vrlo opasno. Vidošević je želio vidjeti kakav je dojam suda.

Vidoševićeva braniteljica je zaključila da izravnih dokaza nema, osim iskaza Komeričkog i Igora Premilovca koji je u dva navrata kazao da ne zna gdje je odlazio novac.

Pred kraj suđenja USKOK je odustao od progona Jadranke Ivčić, nekadašnje potpredsjednice Nadzornog odbora Kraša, optužene zbog nabave bagera za Vidoševićevo imanje u Gorskom kotaru, dok je preostalo četvero optuženika za izvlačenje milijuna iz HGK prije suđenja priznalo nedjela te su osuđeni uglavnom na društveno koristan rad nakon nagodbe s tužiteljstvom.

Riječ je o Igoru Premilovcu, koji je prvi progovorio kako je preko svoje češle tvrtke Remorker naplaćivao fiktivne račune i 'oprani novac' uz proviziju vraćao u Hrvatsku te marketinški stručnjak Davor Komerički koji je Vidoševića povezao s lancem izvlačenja novca iz HGK.

Osim njih sporazumno su osuđeni i Vidoševićeva nekretninska savjetnica Vesna Rodić te Jasna Mrakovčić Grubić koja je priznala da je uz Vidoševića iz HGK izvlačila novac lažirajući kupnju umjetničkih slika.

Drugi krak Remorkera protegnuo se do Hrvatskih autocesta, a kao glavni osumnjičenik u tom dijelu istrage optužen je bio bivši HDZ-ov ministar i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta koji je u rujnu 2019. nepravomoćno oslobođen.

Optužnicom u tzv. aferi Remorker, koju je USKOK protiv Vidoševića i još osam osoba podigao u srpnju 2015., predloženo je da se Vidoševiću oduzme nesrazmjer imovine s primanjima u iznosu od 33,4 milijuna kuna. No, novo vještačenje pokazalo je da je Vidošević 26 nekretnina i 444 umjetnine, vrijednih 22,4 milijuna kuna, stekao legalnim putem pa je sumnjivo ostalo još samo 9,2 milijuna kuna.

USKOK je stoga sredinom prosinca prošle godine odustao od zahtjeva za proširenim oduzimanjem imovinske koristi Vidoševiću i njegovoj obitelji nakon što je utvrđeno da je nesrazmjer u Vidoševićevim prihodima i rashodima manji od protupravne imovinske koristi koja mu se stavlja na teret.

Od Vidoševićeve imovine pod državnom blokadom su vila na Prekrižju poznata po zbirci umjetnina i prepariranih životinja skrivenih u tajnom 'bunkeru' otkrivenom tijekom istrage koja je započela još krajem 2013. Blokirano je i imanje u Gorskom kotaru, tri kuće za odmor u Nemiri kod Omiša, veća količina zlatnog nakita, satova, lovačko oružje i umjetnine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!