Hrvatska vojska izvlači posljednji ostatak mađarskog helikoptera

25.06.2023.

Zadnja izmjena 14:34

Autor: T.V./HRT

Izvlačenje ostataka helikoptera

Izvlačenje ostataka helikoptera

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Nakon završenog očevida nesreće mađarskog vojnog helikoptera u kanjonu rijeke Čikole u kojoj je poginulo troje ljudi, danas se izvlači posljednji ostatak zrakoplova, težak 200 kilograma. 

Teren je nepristupačan, rotor propelera vrlo težak. Kako će izgledati cijeli postupak, opisuje Ana Štrelov.

- Teren je nepristupačan. U tijeku je izvlačenje posljednjih dijelova mađarskog vojnog helikoptera. Riječ je o rotoru elise koji je težak 200 kg. Upravo zbog tog razloga sve žurne službe koje su na terenu, i Hrvatska vojska kao i mađarska vojska, odnosno mehaničari mađarske vojske, trebaju taj rotor rastaviti na manje dijelove jer to je jedini način kako se on može izvući iz samog kanjona, kaže Štrelov.

Cesta je trenutačno zatvorena od Pakova Sela prema Miljevcima i ostat će zatvorena sve dok se ta akcija ne obavi.

- Moramo podsjetiti, u srijedu dogodila se ova strašna nesreća. Troje članova posade izgubilo je svoje živote. Dvojica su pronađena nedugo nakon samog stradavanja dok se za trećim tragalo gotovo 24 sata. Nepristupačan teren je otežavao, kao i vrućine, cijelu situaciju. Upravo ove olupine, bi trebale pomoći utvrditi uzrok nesreće, kako i zbog čega je došlo do stradavanja vojnih pilota pri povratku s obuke u bazu u Zemuniku, javlja Štrelov.

Hrvatska vojska i dalje izvlači dijelove mađarskog helikoptera


Hrvatska vojska od jutarnjih sati u nedjelju sudjeluje u izvlačenju posljednjih dijelova mađarskog helikoptera koji se srušio kod Drniša, priopćilo je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH).

U izvlačenju sudjeluje oko 60 pripadnika Hrvatske vojske, odnosno Hrvatske kopnene vojske, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Zapovjedništva za potporu, Vojne policije i Operativnog vatrogasnog zapovjedništva.

S pripadnicima Hrvatske vojske na terenu surađuju njemački zaposlenici tvrtke Airbus koji su angažirani na rastavljanju posljednjih dijelova helikoptera. U izvlačenju sudjeluju i pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite, policijski službenici, vatrogasci i pripadnici HGSS-a.

Radovi na nepristupačnom terenu nastavljaju se i tijekom dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!