Alkari i konji spremni, Sinj prepun gostiju

06.08.2023.

10:25

Autor: Studio 4/IMS/I.Z./HRT

Sinjska Alka

Sinjska Alka

Foto: Miroslav Lelas / PIXSELL

Sedamnaest alkarskih kopljanika danas poslijepodne, u 16:30, natjecat će se za titulu slavodobitnika ovogodišnje 308. Sinjske alke.

Što ona znači za Sinj i Cetinsku krajinu? Kako protječe ovogodišnja Alka? 

Nasić: Bara i Čoja prošle dobro, danas se trči Alka


Alka je viteška igra koja je uvrštena i na UNESCO-ov reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva. Tajnik Viteškog alkarskog društva Ivan Nasić rekao je u HTV-ovoj emisiji "Studio 4" kako su već održane Bara i Čoja, a danas se održava središnji događaj.

Nasić je dodao da su organizatori zadovoljni s dosadašnjim razvojem situacije, jedino što im vrijeme ne idu na ruku. Prema prognozama vremena, današnja Alka ipak će se održati, ali uvjeti na stazi neće biti idealni.

- I konji i alkari su snaži, tako da vjerujem da će današnja Alka proći dobro, kao što su prošle i Čoja i Bara, poručio je.

Nasić je naglasio da se zbog vremenskih uvjeta može intervenirati radi uređenja staze. Postoji rezervni pijesak, koji se jučer i postavio na stazu, jer je na stazi bila velika količina blata. 

Vrgoč: Svi kapaciteti su popunjeni, grad prepun gostiju


Direktorica Turističke zajednice Sinj Monika Vrgoč rekla je da su u Sinj došli mnogobrojni gost, baš zbog Alke. Rezervacije za smještaj su bukirane, ne samo u Sinju nego i u okolnim mjestima.

- Svi kapaciteti su popunjeni, grad je prepun gostiju, naglasila je Vrgoč.

Nasić je istaknuo da je u pripremu Alke uključeno mnogo ljudi, ponajprije Viteško alkarsko društvo koje većinom čine volonteri i 19 djelatnika, koji se brinu o konjima.

- Veliki posao je uređenje trkališta, dovoz i odvoz montaža, uređenje staze s pijeskom, svakodnevni održavanje. To moramo dodatno plaćati, rekao je.

No, najveći dio odrade volonteri. Vrgoč je naglasila da Sinj ima dosta turističkih ponuda. Tu je Alka, ali i ostala kulturna baština. Sinjsko područje ima i brojna prirodna bogatstva. Najveći događaj su ipak Alka i blagdan Velike Gospe.

Gosti koji dolaze u Sinj dobro su zbrinuti, a oduševljeni su turističkom ponudom. Alka budi veliki interes stranih turista. 

Tko može trčati Alku?


Samo natjecanje nije su mnogo mijenjao kroz povijest. Nasić je dodao da se prilagođavao termin odražavanja, primjerice zbog prijenosa televizije.

Ali sam način izvođenja nije se mijenjao. Alkarsku povorku čine alkarski momci i alkari. Uvjetno se može reći da povorku čini i sinjska limena glazba.

U povorci sudjeluje četrdeset momaka i 17 do 27 konjanika, odnosno alkara. Maksimalan broj konjanika je sedamnaest.

Tko može biti član Viteškog alkarskog društva?

Trčati Alku je svima čast. Svi punoljetni žitelji rođeni u Cetinskoj krajini koji osjećaju ljubav i privrženost prema domovini i užem zavičaju, koji uživaju društveni ugled u narodu, a voljni su promicati ciljeve Društva mogu postati članovi Viteškoga alkarskog društva.

Cetinski kraj, kao stari alkarski kraj, obuhvaća područje ograničeno selima: Zelovo, Potravlje, Maljkovo, Laktac, Bitelić, Bajagić, Gljev, Korita, Otok, Voštane, Kamensko, Tijarica, Budimiri, Nova sela, Bisko, Ercegovci, Dicmo, Osoje, Sušci, Lučane i Zelovo.

Cijeli razgovor možete pogledati u nastavku: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!