Plenković: Prijedlog ukidanja imuniteta za koruptivna kaznena djela za članove Vlade

06.05.2022.

11:24

Autor: HRT/IMS

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković rekao je na početku sjednice Vlade da će Hrvatskoj članstvo u eurozoni, odnosno uvođenje valute euro, biti pozitivno te će omogućiti da se lakše i kvalitetnije prebrode izazovi. Nakon što je Vlada, u okviru donatorske konferencije u Varšavi, pomogla Ukrajini s četiri milijuna eura te donacijom vode i lijekova hrvatskih tvrtki, zahvalio je donatorima. Osvrnuo se i na sve aktivnosti Vlade u tekućem tjednu. 


Premijer Andrej Plenković rekao je da je u srijedu održana sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura te istaknuo da očekuje da Sabor usvoji Zakon o euru. 

Zakon se nalazi u drugom čitanju, a kada se prihvati slijedi najočekivanija odluka Europskog vijeća je li Hrvatska ispunila sve potrebne uvjete za ulazak u europodručje.

Rekao je da se čini sve kako bi se olakšao pritisak rasta cijena. 

Ide se dalje s uvođenjem eura, od 5. rujna bit će dvostruko istaknute cijene, a s europskom valutom krenut će se 1. siječnja 2023.

Govoreći o donatorskoj konferenciji za Ukrajinu u Varšavi naglasio je da je Vlada podržala Ukrajinu još jednom, uz sve što je dosad učinili, s dodatnih četiri milijuna eura sredstava za humanitarnu pomoć. Dodao je da će milijun eura donirati i naše kompanije, u vodi i lijekovima, te im na tome zahvalio.

Najavio je da će danas biti prihvaćene izmjene Zakona o Vladi, a najbitnije je, rekao je, prijedlog ukidanja imuniteta za sva koruptivna kaznena djela koja se progone po službenoj dužnosti za sve članove Vlade. Neće biti potrebna odluka Vlade kao dosad. Bit će usvojen i kodeks ponašanja državnih dužnosnika u izvršnoj vlasti.

- Kao jednu od preporuka GRECA koju ispunjavamo je donošenje kodeksa ponašanja državnih dužnosnika kojim jačamo preventivno djelovanje u pogledu sprečavanja nedopuštenog ponašanja, zaštite javnog interesa, ali i jačanja odgovornosti dužnosnika u obavljanju povjerene dužnosti, kazao je ministar pravosuđa Ivan Malenica.

Temeljni kolektivni ugovor između javnih i državnih službi i Vlade bit će potpisan nakon sjednice Vlade. Pregovori su trajali gotovo pet mjeseci, završeni su dogovorom da će se osnovica plaće povećati za 4% od 1. svibnja. 

Plenković je zahvalio na organizaciji 27. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak u Okučanima te naglasio da je važno da kontinuirano dajemo poštovanje postrojbama Hrvatske vojske koje su sudjelovale u svim najvažnijim operacijama. 

Ovo je prva sjednica Vlade u novom sastavu, s potpredsjednicom Vlade Anjom Šimpragom te ministrima Davorom Filipovićem i Marinom Piletićem.

Odluke o raspisivanju prijevremenih izbora za gradonačelnika Splita te Novske

Prijevremeni izbori za gradonačelnika i zamjenike gradonačelnika Splita održat će se u nedjelju 26. lipnja, a izbori za gradonačelnika te zamjenika gradonačelnika Novske u nedjelju 12. lipnja, odlučila je Vlada, donijevši i rješenje o raspuštanju splitskog Gradskog vijeća.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica podsjetio je da su splitski gradonačelnik i njegovi zamjenici podnijeli ostavke 8. travnja, čime im je prestao mandat te se, sukladno Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, raspisuju izbori jer im je mandat prestao prije isteka dvije godine.

Budući da je 20 od 31 vijećnika splitskog Gradskog vijeća podnijelo ostavke na dužnost, što znači da da je Gradsko vijeće trajno ostalo bez potrebnog broja članova za rad i donošenje odluka, sukladno Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, Vlada je donijela i rješenje o raspuštanju Gradskog vijeća.

Prijevremeni izbori za gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika Novske raspisani su za nedjelju 12. lipnja budući da je Marin Puletić podnio ostavku na gradonačelničku dužnost jer je imenovan na dužnost ministra koja je nespojiva s dužnošću gradonačelnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!