Danijelu Rehaku otkrivena bista u Vukovaru

09.06.2023.

13:39

Autor: HRT/Hina

U Vukovaru otkrivena bista Danijelu Rehaku

U Vukovaru otkrivena bista Danijelu Rehaku

Foto: Izvor: / Ministarstvo obrane RH

U nazočnosti izaslanika Vlade i ministra obrane Marija Banožića u petak je u Vukovaru otkrivena bista Danijela Rehaka, vukovarskog branitelja i dugogodišnjeg predsjednika Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora i Centra za istraživanje ratnih zločina.

Na svečanosti otkrivanja biste na stadionu HNK Radnički Banožić je izjavio kako je Rehak jedan od onih čiji će lik i djelo zauvijek svjedočiti o visokoj cijeni koju smo platili za hrvatsku samostalnost i slobodu.

- Do zadnjeg dana ustrajao je na prenošenju istine o Domovinskom ratu i njemu u čast nastavit ćemo generacijama koje dolaze prenositi vrijednosti na kojima je stvarana domovina, rekao je Banožić dodajući kako se Rehak u miru borio za sve žrtve Domovinskog rata te postao simbolom grada Vukovara i cijele Vukovarsko-srijemske županije.

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Zdravko Komšić istaknuo je da se Rehak maksimalno zalagao kako bi se procesuirali ratni zločini nad Hrvatima i nesrbima tijekom Domovinskog rata, osobito u Vukovaru, a paralelno s time obnovio je rad vukovarskog nogometnog kluba HNK Radnički, čijih je 28 članova dalo živote u obrani domovine.

- Danas se sve miješa. Emocija je prevelika, toliko čak da se osjećam kao onaj dan kad sam mu čitao posljednji govor kad smo ga spremali na zadnji počinak. Toliko toga nas je taj čovjek zadužio da je jednostavno teško o tome govoriti, kazao je Ivan Lukić Zolja, vukovarski branitelj i logoraš. 

Danijel Rehak uključio se u Domovinski rat na samom početku, preuzevši Sekretarijat za narodnu obranu Vukovara. Nakon sloma obrane grada Vukovara odveden je u logore u Srbiju u kojima je bio zatočen devet mjeseci.

Rehak je 1992. u logoru u Sremskoj Mitrovici Međunarodnom crvenom križu imao hrabrosti prijaviti da se stotinjak hrvatskih branitelja vode nestalima, a da su zatočeni tko zna gdje. Zauzimao se za kažnjavanje ratnih zločina nad zatočenim hrvatskim braniteljima pa je njegovo Društvo podiglo više kaznenih prijava protiv osoba koje se sumnjiče za ratne zločine, kako u Vukovaru tako i nad zatočenim hrvatskim braniteljima i civilima. Rehak je umro u Osijeku 10. lipnja 2022. u 74. godini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!