Milković: DSV u 10 godina razriješio šestero sudaca zbog mita i drugih djela

07.09.2022.

19:43

Autor: Dnevnik/B.A./HRT

Darko Milković

Darko Milković

Foto: Dnevnik / HRT

Predsjednik Državnog sudbenog vijeća Darko Milković rekao je večeras u HTV-ovom središnjem Dnevniku, govoreći o uhićenju šibenske sutkinje Maje Šupe, da je u zadnjih deset godina DSV razriješio šestero sudaca koji su kazneno osuđeni zbog djela koja ih čine nedostojnim obavljanja sudačke dužnosti - što uključuje i slučajeve primanja mita. Upitan o mogućnosti ukidanja oslobađajuće presude utemeljene na dokazanom podmićivanju suca Milković je rekao da, ako se utvrdi da je povrijeđen zakon, ali je odluka donesena u korist optuženog, Vrhovni sud ne može ukinuti presudu, već može samo deklarirati povredu zakonitosti.

U splitskom USKOK-u ispitani su jučer uhićeni šibenska sutkinja Maja Šupe, odvjetnik Branimir Zmijanović i zagrebački poduzetnik Blaž Petrović, zbog sumnje na koruptivna djela. Sumnja se da je Šupe primila mito kako bi donijela oslobađajuću presudu za Petrovića u sudskom postupku zbog malverzacije zemljištem u Tisnu.


Za sada je DSV ukinuo imunitet sutkinji Šupe. Milković je rekao da je DSV na jučerašnjoj sjednici razmotrio zahtjev USKOK-a i utvrdio da postoji osnovana sumnja da bi Šupe počinila kazneno djelo protiv službene dužnosti, odnosno primanje mita, i u skladu s tim donio odluku po kojoj se omogućuje da se sutkinji odredi pritvor, odnosno istražni zatvor.


Ako sutkinji sada bude određen istražni zatvor, moguća je odluka o njenom udaljenju od obavljanja dužnosti, odnosno suspenziji, dodao je Milković.


Šupe je prije nekoliko dana zatražila umirovljenje, o čemu DSV još nije stigao raspravljati - zahtjev je stigao 29. kolovoza, a DSV bi ga tek raspravljao na sljedećoj sjednici. Milković je rekao da je Šupe zatražila razrješenje s 1. studenim, a na pitanje što mu taj zahtjev govori odgovorio je da bi to trebalo pitati nju.


- Je li znala da će se ovo dogoditi ili ne, to ne znam, dodao je.

U intervjuu je otvoreno i pitanje može li, ako se neka oslobađajuća presuda temelji na dokazanom podmićivanju suca, taj sudski postupak biti obnovljen, treba li ta presuda biti ukinuta?


Milković je objasnio da glavni državni odvjetnik može podnijeti zahtjev za zaštitu zakonitosti, a o njemu odlučuje Vrhovni sud, koji eventualno može utvrditi da je povrijeđen zakon, jer se taj pravni lijek podnosi u slučaju povrede zakona.


- Ono što je, međutim, specifično - ako se utvrdi da je povrijeđen zakon, ali je odluka donesena u korist optuženog, tad Vrhovni sud može samo deklarirati tu povredu zakonitosti, a ne može ukidati te predmetne presude, rekao je Milković.


Na konstataciju novinara Branka Nađvinskog kako ispada da zakonski propis štiti onoga tko podmićuje sudac Milković je rekao da je on građanski, a ne kazneni sudac, ali da se mora složiti te da bi mu bilo logično da je obrnuto.


Milković je naveo da je u zadnjih deset godina DSV razriješio šestero sudaca koji su kazneno osuđeni zbog djela koja ih čine nedostojnim obavljanja sudačke dužnosti.


- Tu je bilo primanje mita, zloupotreba službenih ovlasti, kao i davanje lažnih iskaza, rekao je Milković.


- Tu razlikujemo od onih slučajeva kada razriješimo suce zbog nedostojnog ponašanja, ali se protiv njih, recimo, nije vodio kazneni postupak ili se vodio za nešto drugo, a mi smo ih razriješili upravo zbog takvog ponašanja, dodao je.


Govoreći o prijedlogu periodičnih sigurnosnih provjera sudaca Milković je rekao da se Venecijanska komisija Europske unije izjasnila protiv toga te da ni u jednoj državi EU-a sigurnosna služba ne provjerava suce.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!