Šibenska sutkinja, odvjetnik i Blažo Petrović idu u istražni zatvor

07.09.2022.

Zadnja izmjena 22:14

Autor: Hrvoje Gunjača/Ivana Šilović/Dnevnik/P.F./HRT/Hina

Uhićena šibenska sutkinja Maja Šupe

Uhićena šibenska sutkinja Maja Šupe

Foto: HRT / HTV

Za troje jučer uhićenih, šibensku sutkinju Maju Šupe, odvjetnika Branimira Zmijanovića i zagrebačkog poduzetnika Blaža Petrovića, određen je istražni zatvor u trajanju mjesec dana. USKOK ih sumnjiči za koruptivna djela.


Riječ je o presudi od prije 9 godina, kada se Petrovića teretilo za manipulacije zemljištem kod Tisna. Šupe je, navodno, primila 15 tisuća eura mita kako bi donijela oslobađajuću presudu u tom slučaju. Šupe i Petrović negirali su što im se stavlja na teret.

Odluka o određivanju istražnog zatvora donesena je zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke za svo troje te opasnosti od ponavljanja kaznenog djela za sutkinju i odvjetnika.

- Nakon održanog ročišta sudac istrage objavio je svoju odluku te je prihvatio zahtjev Uskoka u odnosu na prvookrivljenu Maju Šupe po obje osnove - zbog opasnosti od utjecaja na svjedoka i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. U odnosu na drugookrivljenog Blažu Petrovića prihvatio je prijedlog Uskoka u odnosu na opasnost od utjecaja na svjedoke, dok je stava da nema opasnosti da će imenovani boravkom na slobodi ponoviti kazneno djelo, a u odnosu na trećeokrivljenog Branimira Zmijanovića prihvatio je u cijelosti prijedlog Uskoka te je protiv njega odredio isztražni zatvor u trajanju od mjesec dana, kao i u odnosu na sve okrivljenike, rekao je Sven Mišković, zamjenik ravnateljice USKOK-a.

- Što se tiče mog branjenika Blaža Petrovića ne mogu reći da sam toliko nezadovoljan jer prihvaćen je moj argument zašto nema osnova za odrediti mu zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela, dakle ostaje samo dok se ne slušaju tri svjedoka, a ja očekujem da to bude čim prije i da se ispune uvjeti za ukidanje istražnog zatvora, rekao je Vinko Ljubičić, odvjetnik Blaža Petrovića.

Šibenska općinska sutkinja na ispitivanju u Uskoku u srijedu je negirala sve što joj se stavlja na teret, aktivno je iznosila obranu i, kako je rekao njen odvjetnik Krešimir Škarica, još prije mjesec dana podnijela je zahtjev za umirovljenje.

Nakon ispitivanja osumnjičenih Uskok je protiv sutkinje, Petrovića i Zmijanovića pokrenuo istragu i zatražio istražni zatvor za svo troje uhićenih nakon što je sutkinji u utorak skinut imunitet.

- Sutkinja Šupe još je uvijek aktualna zamjenica predsjednika Kaznenog odjela Općinskog suda u Šibeniku. Vrlo je zanimljiva njezina imovinska kartica - prikazana je samo njezina plaća koja je bila od 18 do 19 tisuća kuna. Nema pokretnina, nema pokretnina, ima dva kredita koja otplaćuje. dakle nema nikakvih velikih detalja, velikih transakcija na svojoj imovinskoj kartici, izvijestila je u središnjem Dnevniku novinarka HRT-a Ivana Šilović.


Prvi dio mita 2013. prije oslobađajuće presude, ostatak nakon pravomoćnosti

Tužiteljstvo i policija u priopćenjima su otkrili da troje uhićenih sumnjiči za primanje i davanje mita u razdoblju od svibnja 2013. pa do rujna 2014. Ne otkrivajući identitete istražitelji navode da je Šupe bila predsjednica raspravnog vijeća u kaznenom postupku koji se vodio pred Općinskim sudom u Šibeniku, u kojem je Petrović bio optužen uz još jednog optuženika kojeg je zastupao šibenski odvjetnik Zmijanović. 

U tom postupku je Petrović posredstvom Zmijanovića dogovorio sa sutkinjom da će joj predati 15.000 eura ako, bez obzira na stvarno stanje predmeta, donese oslobađajuću  presudu. Pritom je dogovoreno da će joj 6000 eura isplatiti prije donošenja prvostupanjske oslobađajuće presude, a preostalih 9000 kada presuda postane pravomoćna.

Zmijanović je potom, u dogovoru s Petrovićem, sačinio predugovor o kupoprodaji nekretnine na području Šibenika prema kojem sutkinjina majka prodaje nekretnine za 59.100 eura, uz plaćanje kapare od 6000 eura koju u slučaju odustanka kupca zadržava prodavatelj.

Fiktivni predugovor kao pokriće za prvi dio nagrade

Na traženje sutkinje Šupe njena majka je potpisala taj predugovor, a na Petrovićevo traženje potpisala ga je i osoba navedena kao kupac.

Potom je Petrović na račun sutkinjine majke uplatio 45.000 kuna uz naznaku da se radi o plaćanju po navedenom predugovoru i da je uplatitelj osoba navedena kao kupac. No, Uskok sumnja da je jedini cilj te uplate bila isplata dogovorenih 6000 eura mita za oslobađajuću presudu.

Šupe je oslobađajuću presudu donijela 25. studenoga 2013. a pravomoćna je postala 18. rujna 2014. nakon čega joj je Petrović navodno "na neutvrđeni način" isplatio preostali dogovoreni iznos od 9000 eura.

Sutkinjin odvjetnik je odgovarajući na novinarska pitanja rekao da je spornu oslobađajuću presudu potvrdilo troje najboljih sudaca Županijskog suda u Šibeniku te da se radi o samostalnoj i diskrecijskoj slobodnoj ocjeni suda na temelju svih iznesenih dokaza.

Kazao je da je ta presuda "čista kao suza" te da je sutkinja Šupe zahtjev za umirovljenjem podnijela prije mjesec dana, nevezano za ovaj slučaj, zbog narušena zdravlja.

Krešimir Škarica, odvjetnik Maje Šupe, kazao je da ga je ona jučer zvala tijekom pretrage doma.

- Danas ću se vidjeti s njom i vidjet ću u kojem smjeru će ići obrana. Dobit ćemo pouku o pravima i zauzet ćemo stav tijekom prve konzultacije, ne mogu vam ništa više reći, dodao je Škarica.

Blaž Petrović
dao je opširnu obranu, vrlo aktivno se branio, odgovarao na pitanja i zamjenika USKOK-a i svoje obrane, rekao je njegov odvjetnik Vinko Ljubičić.

Milina: Policija postojano radi protiv korupcije

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina u vezi s akcijom PNUSKOK-a u Šibeniku rekao je u srijedu da policija u suradnji s drugim tijelima postojano radi u borbi protiv korupcije, organiziranog i gospodarskog kriminaliteta te različitih zločina ističući da su lani imali rekordan rezultat.

Na konferenciji za novinare potvrdio je da su uhićene tri osobe, da se provode dokazne radnje, pretrage i drugo te naglasio da se na tome neće stati jer je borba protiv korupcije već godinama prioritetna, a rezultati su vidljivi.

Milina je podsjetio da je lani bilo više od 900 slučajeva kaznenih djela korupcije i golem porast u odnosu na 2020., a ove godine u prvih osam mjeseci imamo već više od 20 posto porasta koruptivnih kaznenih djela u odnosu na proteklu. Naveo je da su proteklih godina prijavili više od 150 zločinačkih udruženja i kriminalnih skupina.

Božinović: Odlučna borba protiv korupcije jedini način da je se suzbije

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova ministar Božinović, odgovarajući na upit vezan uz uhićenja, rekao je kako je neminovno da se pojavom informacija o koruptivnim radnjama u javnosti stvara percepcija, no da je odlučna borba protiv korupcije jedini način da je se suzbije.

Rekao je da policija na temelju prijave i naloga kreće u prikupljanje dokaza, što može trajati mjesecima.

- Policija to može raditi ako je stručna, profesionalna, samostalna i neselektivna u poslu. Da bi to bila, mora imati političku podršku, a u Ministarstvu im dolazi od mene, istaknuo je.

Podsjetio je kako je na početku mandata poručio policiji 'radite svoj posao po zakonu i uopće me ne zanima koga i što radite, bitno je da ispunimo Vladin prioritet- borbu protiv korupcije'.

Ocijenio je da policija ima najbolje rezultate u povijesti po svim linijama rada napominjući kako je lani broj koruptivnih kaznenih prijava porastao gotovo za 70 posto, a broj obuhvaćenih osoba za 46 posto. Policija radi kvalitetno svoj posao i njezin rad u detekciji kaznenih djela i prikupljanju dokaza u daleko najvećoj mjeri rezultira kaznenim prijavama.

- Otkrića korupcije ne bi bilo da se nije stvorio zakonski okvir i da ne postoji politička volja, naglasio je. Ne znam, ne trebam i ne smijem znati što radi PNUSKOK, poručio je Božinović.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!