08:47 / 11.01.2021.

Autor: Studio 4/B.A./HRT

Dekan Građevinskog fakulteta: Gradnja sigurno neće krenuti u mjesec, dva, tri

-

-

Foto: - / -

Stjepan Lakušić rekao je kako se u novoj gradnji na potresom pogođenim područjima neće ići s varijantom zadržavanja postojećih temelja.
Dekan Građevinskog fakulteta Stjepan Lakušić rekao je jutros u HTV-ovoj emisiji Studio 4 kako se u novoj gradnji na potresom pogođenim područjima neće ići s varijantom zadržavanja postojećih temelja.

➡️ Posljedice potresa - najnovije informacije
➡️ Plodna Baranja za razrušenu Banovinu

Lakušić je to naveo komentirajući kritike na račun obnove kuća nakon Domovinskog rata, od kojih su neke teško oštećene u potresima, zbog čega se otvorilo pitanje kakvoće njihove obnove.

Dekan zagrebačkog fakulteta između ostalog je naglasio kako nije točno da se kod objekata s crvenom naljepnicom sve ruši - zgrada može biti ugrožena od susjedne ili je neki konstruktivni dio stradao, ali to ne znači da je za rušenje. Zbog toga se provodi drugi, detaljni pregled statičara.

Upitan treba li početi obnavljati zgrade prije nego prestane podrhtavanje Lakušić je rekao da se to pitaju i građevinski stručnjaci.

- Međutim, budući da proces gradnje neće sigurno krenuti u mjesec, dva, tri, s obzirom na to da je potrebno i prirediti odgovarajuću tehničku dokumentaciju i provesti natječaje, eventualno možda prva organizirana gradnja ako bude u šestom mjesecu, dotad, po ovim skalama koje postoje, ako se događaju neka podrhtavanja, ona će biti manjeg intenziteta u tom segmentu, rekao je Lakušić.

Naveo je da Građevinski fakultet 22. ožujka organizira veliku svjetsku konferenciju na temu potresa te da je veliki broj kolega iz Japana prijavio materijale kako bi svojim znanjem pomogli Hrvatskoj.

Lakušić je rekao da Arhitektonski i Građevinski fakultet rade na pripremi dokumentacije da bi se izradila tipska rješenja kuća koja bi eventualno bila zanimljiva za gradnju na ruralnom području. Kao jedan od problema Lakušić je istaknuo neriješene imovinske odnose u nekim zgradama. Lakušić je naglasio kako je za ruralni dio osim izgradnje kuća bitna i izgradnja gospodarskih objekata.

Govoreći o kapacitetima građevinskih tvrtki u obnovi Lakušić je rekao da će godišnje samo za Zagreb biti potrebno 100.000 ljudi.

- A u najboljim godinama Hrvatska je imala 120, 130 tisuća ljudi koji su djelovali. Očigledno će se jedan dio radnika morati pronaći ili u okruženju ili negdje, ali treba voditi računa da to ne bude više od 20, 30 posto. Moramo zadržati veći kolač u našim tvrtkama, raditi s našim radnicima i raditi s našim materijalima da bi ova obnova bila i poticajna za ovaj sektor, rekao je Lakušić.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!