Dekan Pavelić podnio ostavku nakon spornih izjava o cijepljenju

29.06.2021.

20:03

Autor: V.G./HRT/Hina

Cijepljenje

Cijepljenje

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Dekan Medicinskog fakulteta u Puli Krešimir Pavelić u utorak je podnio ostavku zbog posljednjih istupa u kojim se protivi cijepljenju, potvrdio je rektor pulskog Sveučilišta Alfio Barbieri, a župan Boris Miletić je Pavelićeve izjave ocijenio izrazito opasnima, štetnima i neprihvatljivima.

Krešimir Pavelić od utorka više nije dekan Medicinskog fakulteta u Puli jer je podnio ostavku, potvrdio je Hini dekan sveučilišta "Juraj Dobrila" Alfio Barbieri uz objašenjenje da je do toga došlo zbog posljednjih istupa dr. Pavelića u kojem se protivi cijepljenju protiv COVID-a 19 zbog kojih je bio prigrljen od tzv. antivakserske zajednice.

Na izjave sada već bivšeg dekana Medicinskog fakulteta u Puli dr. Krešimira Pavelića o cijepljenju reagirao je i istarski župan Boris Miletić.

- U proteklih više od godinu dana svjedoci smo teške zdravstvene, a posljedično i gospodarske krize koju je uzrokovala pandemija COVID-19, koja je zahvatila čitav svijet i čiji se kraj nažalost još ne nazire. Cijelo vrijeme Istarska županija, naši gradovi i općine sa županijskim Stožerom Civilne zaštite na čelu, uspješno su se nosili sa situacijom, kako bi u prvome redu zaštitili naše građane, a onda i naše goste. Pravodobne i odlučne, ali striktne mjere, kao i odgovornost stanovništva Istre, osigurali su nam povoljnu epidemiološku sliku pa je u jednom trenutku Istra bila jedina tzv. zelena regija na svijetu, podsjetio je Miletić.

- Zbog svega navedenog, kako ističe istarski župan, izjave gospodina Krešimira Pavelića su izrazito opasne i štetne, te apsolutno neprihvatljive! I ovim putem pozivam građane Istre da se cijepe te time zaštite sebe i druge, a kako bi naša županija i dalje bila pri samome vrhu po procijepljenosti u Hrvatskoj. I ne zaboravimo da je cijepljenje kao javnozdravstvena mjera je najveći medicinski uspjeh 20. stoljeća, poručio je Miletić.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs danas je ocijenio kako je dekan Krešimir Pavelić neoprezno u javnosti iznio stajalište o cenzuri istine o cjepivu, te poručio da ne opravdava njegov istup. Neoprezno je u javnosti iznio svoj stav o cijepljenju. To je predmet za znanstvenu raspravu, a ne za javno predavanje, komentirao je Fuchs Pavelićevo predavanje o navodnim komplikacijama cjepiva koje se skrivaju od javnosti. Pavelić je cjepivo povezao s teorijom zavjere na okruglom stolu o cijepljenju protiv koronavirusa, te istaknuo da se istina cenzurira.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!