11:10 / 03.02.2022.

Autor: V.G./HRT/Hina

Broj potpisa provjerit će Vlada, najavljeno moguće traženje ocjene ustavnosti

Rasprava o referendumu

Rasprava o referendumu

Foto: Robert Anic / Pixsell

Broj i vjerodostojnost potpisa prikupljenih za dvije Mostove referendumske inicijative provjerit će Vlada. Odlučio je tako saborski Odbor za Ustav i Poslovnik, koji je prihvatio Mostov prijedlog da se u proces brojenja uključi i najmanje po dvoje predstavnika svake inicijative. No, prijedlog da se utvrdi rok za prebrojavanje - nije dobio potporu vladajućih.

Saborski Odbor je prihvatio prijedlog Bože Petrova (Most) da se u proces prebrojavanja potpisa uključe i minimalno po dva predstavnika svake referendumske inicijative, koje traže ukidanje covid potvrda i "stožerokracije", tj. prebacivanje ovlasti s Nacionalnog stožera na Sabor. Nije prošao Petrovljev prijedlog da se utvrdi rok u kojem će se potpisi trebati prebrojati.

- Razuman je rok barem onoliko koliko je trebalo inicijativama da prebroje potpise, a to je 30 dana, rekao je Petrov, no nije dobio podršku većine članova Odbora.

Klub HDZ-a nije protiv promatranja

Klub HDZ-a nije protiv da se omogući promatranje potpisa, jer cilj nam je da se utvrdi točan broj, kazao je Branko Bačić (HDZ), zagovarajući da se prebrojavanje potpisa povjeri Vladi.

Oporba zagovara da se to prepusti DIP-u 


Za kontrolu broja i vjerodostojnosti potpisa ne treba zadužiti izvršnu vlast, nego DIP, neovisno tijelo koje predstavlja i vlast i oporbu, a ima i kapacitete za to, kazao je Peđa Grbin (SDP). Predlaže i da se formira tijelo koje će vršiti dodatnu kontrolu, a da kriterije koji će se potpisi smatrati nevažećim, umjesto Vlade, ovaj put donese Sabor.

Da bi provjeru potpisa trebalo povjeriti DIP-u slažu se i Sandra Benčić (ZLB) i Vesna Nađ (Socijaldemorati).

- Bilo kakav sumnja u legalnost procesa samo bi pridonijela daljnjim društvenim podjelama, kazala Benčić, držeći da bi bilo dobro da u tijelu koje nadzire brojanje glasova budu predstavnici ne samo dviju inicijativa nego i Odbora za Ustav. Bitno je otkloniti sumnje u točnost broja potpisa, postoji sumnja da će se tu nešto muljati, ustvrdila je Nađ.

Petrov: Čim prije početi s prebrojavanjem potpisa

Cilj nam je da se čim prije počne s prebrojavanjem potpisa i što prije organizira referendum, poručuje Petrov i naglašava kako je po 400 tisuća skupljenih potpisa jasna poruka. Kad je riječ o DIP-u, podsjeća da su u njemu bivši dužnosnici i HDZ-a i SDP-a, pa ističe kako je ključno definirati građanski nadzor, odnosno da predstavnici inicijativa mogu nazočiti prebrojavanju potpisa.

Na Petrovljevu opasku da su dvije inicijative u deset dana prebrojile 300 tisuća potpisa, a da su vladajući nakon deset dana, koliko je prošlo od predaje potpisa, još na početku, odgovorio je Branko Bačić.  Organizacijski odbor ima komoditet u prebrojavanju pogriješiti i nitko ga neće optužiti, a kada bi vlast jedan važeći potpis proglasila nevažećim, to bi bila kriminalna država, istaknuo je.

- Čini se da stvarate alibi za produljivanje procedure, uzvratila mu je Marija Selak Raspudić (Most). Možete odugovlačiti, ali svako odugovlačenje ćete vi iz Vlade, Ustavnog suda i oporbe, skupo platiti, poručio je Nikola Grmoja.

Negativna iskustva s inicijativama

Oporba podsjeća na svoja ranija negativna iskustva s referendumskim inicijativama, pa Nikola Bartulica (DP) kaže kako sa strane inicijatora predmetnih inicijativa postoji opravdana sumnja da sve neće biti provedeno na pravi način. HDZ-ov Bačić je to odbacio, naglasivši kako ne može prihvatiti klevetu za nešto za što su institucije rekle da nije bilo.

Što je dvojbeno pravnim stručnjacima

Na sjednici su, kao vanjski članovi Odbora, bili i ustavnopravni stručnjaci. Sanja Barić ističe da bi bilo bolje da je Sabor ovlastio DIP, ali pozdravlja uključivanje predstavnika inicijativa u nadzor brojenja potpisa.

-  U svačijem je interesu da to ipak bude u razumnom roku, ali ipak da je prvi interes vjerodostojnost i točnost. Jer, u slučaju pronalaska bilo kakve greške od strane Vlade Republike Hrvatske ili tijela koje će ona eventualno zadužiti, bit ćemo u puno većem problemu, kazala je. 

Mati Paliću sporna je, pak, provjera potpisa koju su proveli članovi referendumskih inicijativa uoči predaje.

- Nejasno je meni osobno, ništa ne impliciram, kako netko može prekontrolirati vjerodostojnost potpisa ako nema uvid u OIB. (...) Oba pitanja su, po mom mišljenju, protuustavna i vidjet ćemo kako će se o tom pitanju izjasniti Ustavni sud, poručio je te naglasio: Točnost u broju je jedino što je bitno, od brzine je točnost bitnija". 

Članovi Odbora suglasili su se kako je normativni okvir za referendum manjkav i kako novi zakon, koji čeka drugo čitanje, puno bolje uređuje tu materiju. Mogućnost traženja ocjene ustavnosti iz vladajućih je redova već najavljena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!