Most predao referendumske potpise, evo kakva je procedura

24.01.2022.

08:36

Autor: P.F./HRT

Mostovci predali potpise za referendum protiv covid-potvrda

Mostovci predali potpise za referendum protiv covid-potvrda

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Zastupnici Mosta u Hrvatski sabor donijeli su 82 kutije s potpisima koje su prikupili za svoje dvije referendumske inicijative "Odlučujmo zajedno" i "Dosta je stožerokracije". Da bi raspisivanje referenduma uopće došlo u obzir, potrebno je 368.867 potpisa birača, a u Mostu tvrde da ih imaju i više nego dovoljno. Potpise je primio predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Prvo pitanje tiče se Ustava i njime bi se odlučivalo o tome da se slobode i prava mogu ograničiti i tijekom epidemije, ali uz dvotrećinsku većinu saborskih zastupnika. Drugim pitanjem odlučivalo bi se o tome da slobode i prava ograničava Sabor, a ne Stožer, da sve dosadašnje odluke Stožera dođu na potvrdu u Sabor i da se ukine odluka o primjeni COVID potvrda. U Mostu očekuju da će oba referendumska pitanja proći ocjenu ustavnosti.Prvo pitanje tiče se Ustava i njime bi se odlučivalo o tome 'Mogu li se slobode i prava ograničiti i tijekom epidemije, ali uz dvotrećinsku većinu saborskih zastupnika. Drugim pitanjem odlučivalo bi se o tome da slobode i prava ograničava Sabor, a ne Stožer, da sve dosadašnje odluke Stožera dođu na potvrdu u Sabor i da se ukine odluka o primjeni COVID potvrda. U Mostu očekuju da će oba referendumska pitanja proći ocjenu ustavnosti. 

Konferencija za novinare referendumskih inicijativa:

Petrov: Jasna poruka Vladi i Ustavnom sudu

- Danas smo u Hrvatski sabor kroz dvije referendumske inicijative donijeli potrebne potpise za održavanje referenduma. Jedna referendumska inicijativa "Odlučujmo zajedno" ima 410.533 potpisa, a druga inicijativa "Dosta je" 409.219 potpisa, rekao je predsjednik Mosta Božo Petrov.

- Mislim da je time poslana sasvim jasna poruka Vladi i Ustavnom sudu što ljudi u Hrvatskoj očekuju - očekuju referendum, dodao je.

- Tražim od Vlade, inzistiram, da barem u jednakom vremenu u kojem smo mi prebrojili potpise i oni prebroje potpise i iniciraju referendum. Također ovim putem se još jednom zahvaljujem svima koji su pomogli da se prikupe potpisi. Hvala još jednom svim volonterima koji su danima po hladnoći, kiši i buri bili po štandovima. Hvala svim građanima koji su dali potpise, koji su jasno rekli poruku Vladi, vladajućima i Ustavnom sudu. Ovo je pobjeda građana. Sada je red na Vladi, neka budu barem jednako efikasni kao mi, rekao je Petrov.

Raspudić: Doći će vrijeme za analizu svačijeg djelovanja

Nino Raspudić
 govorio je o kontekstu u kojem se provodilo prikupljanje potpisa.

- Kad smo ušli u ovu referendumsku inicijativu, nismo imali nikakve kalkulacije. Imali smo protiv sebe kompletnu vladajuću garnituru, nekorektan pristup dobrog dijela medija i na vrlo ružan način kompletno saborsku lijevu oporbu. Mi smo cijelo vrijeme vodili interes o zdravlju i životu građana, rekao je Raspudić, dodajući da su krenuli u inicijativu da je u znanstvenom časopisu "The Lancet" objavljeno kako i cijepljeni prenose zarazu.

- Odradili smo sve što je bilo na nama, zahvaljujem se još jednom svima u organizaciji, volonterima i građanima koji su dali potpise. Da smo imali još tjedan dana, broj potpisa bio bi i dvostruko veći. Doći će vrijeme gdje će se analizirati svačije djelovanje svih ovih mjeseci, ove zadnje dvije godine i uvjeren sam da će se mnogi posramiti onoga što su činili, a i neki mediji koji su pisali o ovoj referendumskoj građanskoj inicijativi, istaknuo je Raspudić.

Grmoja: Sinj jedini grad bez COVID potvrda

Zatim se obratio i Nikola Grmoja.

- Jedini grad u Hrvatskoj u koji COVID potvrde nikada nisu uvedene, ni danas kada je uveden zakon o kažnjavanju, je grad Sinj na čelu s našim mostovcem Mirom Buljem. Mnogi su se junačili, mnogi su govorili da su protiv COVID potvrda, na kraju su kleknuli i morali na njih pristati nakon što je izmijenjen zakon, rekao je Grmoja.

Dodao je da su postupali na temelju relevantnih znanstvenih činjenica.

- Ovo nije samo politička pobjeda, ovo je prvenstveno moralna pobjeda ne nas, nego svih onih koji su bili dio inicijative i koji su nam dali potpis, naglasio je Grmoja.

Galerija
Most predao potpise, Foto: HTV/HRT
Most predao potpise, Foto: HTV/HRTMost predao potpise, Foto: HTV/HRTMost predao potpise, Foto: HTV/HRTKonferencija za novinare predstavnika referendumskih inicijativa, Foto: HTV/HRT

Selak Raspudić: Prestanimo maltretirati građane

Marija Selak Raspudić
rekla je kako želi prenijeti važnu poruku građanima Hrvatske koji su dali svoj potpis.

- Bez obzira na to što referendum još nije održan, ova inicijativa posredno je već polučila uspjeh kad je završeno prikupljanje potpisa. Mnogo strože epidemiološke mjere koje su se najavljivale s 4. siječnjem nakon prikupljenih potpisa nisu stupile na snagu i to već vidimo kao prvu pobjeda potpisa koje smo uspjeli prikupiti. Bez obzira kada će se referendum održati, nama je najvažnije ono što je u interesu građana, a to je da se ukinu diskriminatorne, nelogične i protuepidemiološke COVID potvrde, poručila je Selak Raspudić.

- Trenutno smo svjedoci toga da u Hrvatskoj imamo veliki broj zaraženih. Zbog činjenice da su na snazi još uvijek COVID potvrde, premda je dokazano da i cijepljeni prenose virus i premda one ne opravdavaju svoju epidemiološku svrhu, građani koji trenutno ne mogu ostvariti svoja osnovna ljudska prava i pristup institucijama bez COVID potvrda, hrle u ordinacije da bi se i službeno testirali, troše veliku količinu novaca na kućne testove koji često iz prvog, drugog ili trećeg puta pokazuju da su pozitivni. I takvi dok ne uspiju dokazati da su pozitivni, bez obzira na simptome koje osjećaju, hodaju okolo i moguće prenose virus dalje. Sve to uvelike opterećuje građane, zdravstveni sustav i jako puno košta porezne obveznike. Smatramo da je došlo vrijeme da se COVID potvrde već sada ukinu, a ono što treba ostati je zaštita naših najranjivijih skupina građana, dakle testiranje ispred zdravstvenih ustanova i skrbi o starijima i nemoćnima. Prestanimo maltretirati građane, prestanimo opterećivati zdravstveni sustav, prestanimo trošiti milijune, neka građani ostanu doma, neka odboluju u kućnoj atmosferi, a ukinimo COVID potvrde koje nisu epidemiološki učinkovite kao uvjet za ostvarivanje osnovnih ljudskih prava i pristup institucijama RH, dodala je.

U Mostu očekuju da će referendumska pitanja proći ocjenu ustavnosti.

- Obrazloženja su dobra i detaljna, tako da ne vidim načina na koji način bi pitanja mogla biti proglašena neustavnim, ustvrdio je Grmoja.

Petrov je pozitivnim ocijenio to što će na prebrojavanju potpisa biti prisutni promatrači, ističući da su vladajući, zahvaljujući pritisku javnosti, ovaj put morali popustiti.

- Moguće je ukidanje COVID potvrda i prije referenduma kako vladajući ne bi doživjeli šamar svojoj politici, ocijenila je Selak Raspudić.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković

Foto: HTV / HRT

Konferencija za novinare predsjednika Sabora

Nakon predaje potpisa predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković na konferenciji je rekao kako je primio predstavnike dviju referendumskih inicijativa.

- Sukladno zakonu o referendumu, oni su podnijeli zahtjev za raspisivanje referenduma i donijeli prikupljene potpise, rekao je Jandroković.

Potom je objasnio proceduru.

- Nakon primopredaje formirano je zajedničko povjerenstvo Hrvatskog sabora i referendumskih inicijativa. Uputit ću Odboru za Ustav, poslovnik i politički sustav zahtjev referendumskih inicijativa za održavanje referenduma i zapisnik o primopredaji potpisa. Odbor će održati sjednicu i uputiti zaključak plenarnoj sjednici kojim će se od Vlade RH zatražiti da utvrdi broj i vjerodostojnost potpisa. Kada to Vlada učini, ona vraća natrag u Sabor predsjedniku Sabora informaciju o tome postoji li dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma ili ne postoji. Ako ne postoji, referenduma nema, a ako postoji, kao predsjednik Sabora šaljem Odboru za Ustav, poslovnik i politički sustav izvješće Vlade o prikupljenim potpisima. Tada Odbor može ili uputiti plenarnoj sjednici da se provede referendum ili može uputiti zaključak plenarnoj sjednici da se od Ustavnog suda zatraži mišljenje jesu li referendumska pitanja u skladu s Ustavom. Nakon toga, ako je drugi scenarij, Ustavni sud ima rok od 30 dana da to utvrdi. Ako jesu, tada Sabor raspisuje referendum, a ako utvrdi da nisu, referenduma nema. To sam kazao predstavnicima dviju referendumskih inicijativa, oni su me upoznali s brojem prikupljenih potpisa i s argumentacijom zašto smatraju da je referendum važan i nužan, objasnio je Jandroković.

- Osobno sam stava da će Odbor za Ustav uputiti plenarnoj sjednici zahtjev da se od Ustavnog suda traži stav jesu li pitanja u skladu s Ustavom, rekao je Jandroković novinarima i potvrdio da će brojenje potpisa ovaj put pratiti promatrači.

- Bit će sigurno promatrača, kako ni jedna strana ne bi mogla dovoditi u pitanje relevantnost odluke o brojenju potpisa, dodao je.

Predsjednik Sabora nije želio prognozirati može li se dogoditi da se ukinu COVID potvrde pa da referendumi, koje Most traži, budu nepotrebni.

- Unaprijed govoriti što će se događati ne bi bilo ozbiljno, rekao je te podsjetio kako dio stručnjaka govori da je omikron zadnja faza COVID-a, a dio ih nije siguran, pa je teško predvidjeti što će se događati.

- Najbolje bi bilo da se točnom pokaže procjena da s omikronom pandemija završava, onda ne bismo ukinuli samo COVID potvrde, nego i sve ostale mjere s kojima živimo već dvije godine, naglasio je.

- Stava sam da će Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav uputiti plenarnoj sjednici zahtjev da se od Ustavnog suda traži stav, mišljenje o tome jesu li pitanja u skladu s Ustavom, poručio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Potvrdio je i da će brojenje potpisa ovaj put pratiti promatrači, što pozdravljaju i u SDP-u.

- Za političku scenu bi nam bilo potpuno kontraproduktivno da sada još godinu ili koliko već slušamo o takozvanom ukradenom referendumu. Vidjet ćemo na kraju, ako i dođe do referenduma, kako će to proći, ali moja prognoza je da neće doći do referenduma, poručio je Arsen Bauk

- Prvi korak u cijeloj proceduri koji će trajati idućih dana i tjedana je prebrojavanje potpisa građana i utvrđivanje koliki je točan broj valjanih potpisa. U skladu s time dio parlamentarnih stranaka predlagao je osnivanje neovisnog povjerenstva koje bi nadgledalo taj proces, izvijestio je u Dnevniku u podne novinar HTV-a Šime Vičević.  U cijeloj toj proceduri to možda neće i biti kraj, s obzirom na to da postoji mogućnost ocjene ustavnosti referendumskih pitanja. Naime, pitanja nisu sporna samo vladajućima, nego i dijelu oporbenih stranaka pa ako se doista dogodi prijedlog za ocjenu ustavnosti, zadnju riječ u ovoj priči imat će Ustavni sud, objasnio je.

Na potezu su Sabor, Vlada i, vrlo je izvjesno, Ustavni sud.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!