15:21 / 21.02.2022.

Autor: HRT/Hina

Desna oporba: Po čemu bi lijeva oporba bila bolja od vladajućih?

Hrvoje Zekanović, Milan Vrkljan, Marijan Pavliček

Hrvoje Zekanović, Milan Vrkljan, Marijan Pavliček

Foto: P.Macek/D.Jaramaz / PIXSELL

Zahtjev kolega iz lijeve saborske oporbe da se raspišu prijevremeni izbori te Mostova inicijativa za raspuštanje Sabora naišli su u ponedjeljak na prilično mlak odaziv parlamentarne oporbe s desnice, iz koje pitaju po čemu bi lijeva oporba bila bolja od vladajućih na čelu s HDZ-om.

- Hrvatski suverenisti su stava da treba ići u radikalnu rekonstrukciju Vlade jer je ova Vlada izgubila svoj legitimitet, ako se to ne dogodi, ne treba bježati od prijevremenih izbora, poručuje Marijan Pavliček (HS), osvrčući se na zahtjeve da se zbog uhićenja ministra Darka Horvata raspišu izbori.

Pavliček: Koja je razlika između sitnih i krupnih lopova? 

Smeta mu što takve izbore zaziva čelnik SDP-a Peđa Grbin koji je, kaže, nedavno "uhvaćen s prstima u pekmezu" što se tiče naknade za odvojeni život, a danas "glumi velikog moralista". Upitao je: "Po čemu se on razlikuje od onih koji su uhićeni, on je sitan lopov, oni su krupni lopovi."


- Nisam siguran da su oni koji imaju želju iz opozicije doći na poziciju vladajućih puno bolji i da hrvatskom narodu mogu obećati promjene, što se vidi po njihova dva lidera Bauku i Grbinu, dodaje Milan Vrkljan (Za pravednu Hrvatsku) i navodi da takvi ljudi ne mogu biti jamstvo promjene.

Zekanović: Most bi i danas podržavao Vladu da ih Plenković nije potjerao  

- Irelevantno je za što sam ja, što god kvazioporba prognozirala i skupljala potpise je irelevantno, jer Andrej Plenković ima većinu i time stabilnu vladu. Neki rade politiku isključivo na sakupljanju potpisa za iskazivanje podrške nekim ministrima ili cijeloj vladi, Most nije verziran ni za što drugo, oni bi i danas podržavali ovu Vladu da ih Plenković nije potjerao iz nje, odgovorio je nezavisni Hrvoje Zekanović. 

Mostovcima je poručio da se "malo opuste, neka odu posjetiti piramide u Visokom, neka idu na ekskurziju, s obzirom na to da je akademski obrazovana, neka ih vodi sveučilišna profesorica Selak Raspudić, pa neka se onda vrate konstruktivnom radu u Saboru". Na upit hoće li, zatreba li predsjedniku Vlade i HDZ-a Andreju Plenkoviću, biti 77. ruka vladajuće većine u Saboru, odgovorio je kako je on u oporbi i da o tome nije razgovarao s premijerom.

Pavliček je kazao kako će u srijedu predsjedništvo Suverenista raspravljati o inicijativi Mosta, dok Vrkljan pak navodi da Most za sada od njih nije ništa tražio.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!